Deniz Feneri mi Halkevleri mi kamuya yararlı?

Halkevleri'nin "kamu yararına dernek" statüsünün bir Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırılmasına tepki gösteren Halkevciler "kamu yararına" mücadeleye devam edeceklerini ifade ettiler.

Halkevleri’nin “kamu yararına dernek” statüsünü kaldıran 4 Nisan 2011 tarihli Bakanlar Kurulu kararının 4 Temmuz Pazartesi günü Halkevleri Genel Merkezi'ne tebliğ edildiği belirtildi. Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili açıklama yapan Halkevleri yönetimi, Demokrat Parti ve 12 Eylül döneminde olduğu gibi Halkevleri'ne dönük yeni bir saldırının söz konusu olduğunu ancak Halkevleri'nin "kamu yararına" mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti.

Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol tarafından yapılan açıklamada, iktidarın 4 Nisan'da aldığı kararı 4 Temmuz'da kendilerine tabliğ etmesine dikkat çekilerek, AKP'nin seçimlerden önce böyle bir kararı açıklamayı göze alamadığı öne sürüldü.

Demokrat Parti ve 12 Eylül dönemlerinde Halkevleri'nin iki kez kapatıldığının hatırlatıldığı açıklamada "Halkevleri tarihi, halk düşmanı, emek düşmanı siyasal iktidarların ve darbelerin saldırıları ve bu saldırılara karşı direnişlerle doludur. İki kez kapatılıp, tüm mal varlıklarına el konulan yöneticileri ve üyeleri türlü baskı ve şiddetle karşılaşan ama halkın içinden her seferinde yeniden doğan bir örgüttür Halkevleri. Gericiliğin, faşizmin, karanlığın temsilcileri daha önce iki kez Halkevleri'ne saldırmışlardı." ifadelerine yer verildi.

Deniz Feneri e.V. soruşturmasında delillerin karartılması ile ilgili haberimiz için tıklayınız.

"Ne gurbetçileri dolandırdık, ne yoksulluğu istismar ettik"
Deniz Feneri derneğine gönderme yapılan açıklamada “Bu süreçte ne devletten beslendik, ne gurbetçileri dolandırdık, ne acıları sömürdük, ne yoksulluğu istismar ettik, ne de bunlardan sermaye yaptık. Böyle de kalmaya devam edeceğiz ve biz böyle temiz durdukça kirliler karşı tarafta sırıtmaya devam edecek.” denildi.

Deniz Feneri'nin "kamuya yararlı dernek" ilan edilip üzerine bir de TBMM üstün hizmet ödülü verildiği hatırlatılan açıklamada “AKP iktidarı, sürdürdüğü politikalarla “kamu yararı”nı temelinden dinamitlemektedir. AKP kadrolarının bal tutarken parmaklarını yaladıkları, birkaç yoksula sadaka dağıtırken bir kaç AKP’liyi zenginleştiren, çürümüşlüğünün sembolü Deniz Feneri”ni “kamu yararına dernek ilan edip üzerine bir de TBMM üstün hizmet ödülü verirken, Halkevlerine saldırması bizim için sürpriz değildir. Halkın toplumsal kolektif hakları için mücadele eden parasız eğitim, sağlık parasız ulaşım, barınma hakkı, su hakkı gibi mücadeleleri her alanda yükselten aynı zamanda bu topraklarda görülmemiş bir tarihsel süreklilikte ve yaygınlıkta bir eğitim kültür ve sanat örgütü olarak çalışmalarını yürüten “Halkevleri’nin “kamu yararına dernek“ statüsünün kaldırılması AKP iktidarının zihniyetini de niyetini de açık etmektedir" ifadelerine yer verildi.

"Bu imza sahipleri neyi amaçlamaktadır?"
AKP karşıtı muhalefete ve demokratik kitle örgütlerine dönük ciddi bir baskının olduğu belirtilen açıklamada, Halkevleri'ne dönük Bakanlar Kurulu kararı şöyle yorumlandı:

"1- Daha önce Menderes ve Kenan Evren İktidarının yaptığı gibi sol bir kitle örgütünü yok etmeyi amaçlamaktadırlar. Hamuru, CIA’nın kurdurduğu kontrgerilla örgütü Komünizmle Mücadele Dernekleri’nde yoğrulmuş AKP’liler dinamik, halkın haklarını savunan sol bir derneğe tahammül edememektedir. Kurmak istedikleri toplumsal yapının önündeki engelleri kaldırmaya çalışıyorlar: emekçi yerine maraba, yurttaş yerine ümmet, özgürlük yerine itaat, demokratik toplum yerine cemaat sistemi kurmak istiyorlar.

2- Halkevlerinin temsil ettiği tarihi ortadan kaldırmak istemektedirler. Bu tarih ümmetten yurttaşa dönüşmenin tarihidir. Bu tarihte Halkevleri biat etmeyen, hakkını bilen, hakkını arayan kuşaklar yetiştirmiştir. Siyasal iktidar intikam almaya çalışmaktadır. Komünizmle Mücadele Dernekleri’nde, Milli Türk Talebe Birlikleri’nde sola yönelik saldırılarda yetişen ve karşılarında o dönemde de Halkevleri’ni gören siyasal iktidar kadrolarının Halkevleri’ni özel olarak hedef seçmeleri tarihsel bir süreklilik taşımaktadır.

3- Halkevlerinin sahip olduğu gericilik karşıtı misyonu ortadan kaldırmak istemektedirler. Bulunduğu her yere bilimi, sanatı, sorgulamayı, özgürlüğü taşıyan Halkevleri gerici ideolojilerini ve uygulamalarını yaymaları önünde engeldir ve tehlikelidir.

4- Halkevlerinin, neo-liberalizm karşıtı hak mücadelesi eksenli mücadele programı AKP iktidarının tekerine çomak sokmuştur. AKP bu uygulamalar karşısındaki en direngen yapıyı yok etmeye çabalamaktadır.

5- AKP, yeni dönem çok daha azgınca saldırarak tüm demokratik, toplumsal muhalefeti yok etmeyi hedefleyen bir süreci başlatmıştır. En önde gördüğü Halkevlerine saldırarak diğer tüm demokrasi bileşenlerine “tehdit mesajı” vermektedir. Bu saldırı dalgası diğer tüm demokratik, toplumsal muhalefet bileşenlerine daha da azgınlaşarak yayılacaktır."

Bakanlar Kurulu kararına karşı gerekli hukuki adımların atılacağı ancak saldırının sokakta geriletileceğinin vurgulandığı açıklama "Halkevleri kamuya yararlıdır! AKP kamuya zararlıdır!" ifadeleri ile son buldu.

(soL - Haber Merkezi)