Çankaya ve Buca'da Sol Cephe Meclisi kuruldu

Ankara Çankaya ve İzmir Buca'da bugün yapılan toplantılarda Sol Cephe Meclisleri kurulurken İstanbul Maltepe'de Sol Cephe kuruluş hazırlık toplantısı yapıldı.

(soL - Haber Merkezi) 5 Aralık'ta gerçekleşen kuruluş toplantısı ile birlikte tüm ülkede örgütlenme kararı alan Sol Cephe'nin Çankaya Meclisi bugün İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu’nda kuruldu.

Toplantının açılış konuşmasını Sol Cephe Sözcüsü Ali Rıza Aydın yaptı. Aydın, Çankaya’da kurulacak meclisin Türkiye’de 21., Ankara’da ise 3. Sol Cephe Meclisi olduğunu kaydetti.

“Halkın iktidarını kurmak için buradayız”
Parlamentoya yüzde 10 barajından dolayı 78 partiden ancak dördünün girebildiğini ve parlamentonun egemen siyasetin toplumsal uzlaşmayı sağlama aracı olarak kullanıldığının altını çizen Aydın, halkın Haziran Direnişi’nden sonra “sandıktan sandığa kendimizi gösterecek kadar aptal değiliz” dediğini söyledi.

“Türkiye ekonomisinin geldiği yerde artık motor yağ yakıyor”
“Türkiye ekonomisinin geldiği yerde artık motor yağ yakıyor” sözleriyle başlayan Ankara Üniversite Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç ise ağır insan ve kaynak zahiyatıyla bir servet birikimi yaşandığını ve bunun daha ileri gidemeyeceğini söyledi.

Sermaye sınıfının kendi elitlerini yetiştirmeyip yan güçleri kullandığını belirten Kuruç, 1980’den 2002’ye kadar TSK’nın, 2002’den sonra ise lümpen proleterya ve zenginleşen taşradan oluşan gerici siyasi yapını yan güç olarak sermayeye hizmet ettiğinin ve Ergenekon, Balyoz davalarının yeni yan gücün eskisini tasfiye etmesinin yansıması olduğunun altını çizdi.

“AKP iktidarı Anayasal meşruiyetini yitirdi”
CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ise Sol Cephe’nin öncelikli görevinin kendini solda görenleri toplamak olduğunu ancak bununla yetinilemeyeceğini söyleyerek sınıfsal konumu nedeniyle solda durması gereken ancak sağ partilere yönelen kitleleri sola çekmek gerektiğini vurguladı.

AKP iktidarının demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti niteliklerine aykırı olduğunu belirten Oyan, iktidarın Anayasa’ya aykırı ve Yüce Divan’lık olduğunun altını çizdi. Oyan, iktidarın Suriye’de şeriatçı militanları beslediğine işaret ederek uluslararası suç da işlediğini söyledi.

“AKP’yi Cemaat’in mi yoksa halkın mı götüreceğinin cevaplanması gerekiyor”
AKP’yi misyon partisi olarak tanımlayan soL Haber Portalı Haber Müdürü Can Soyer, Türkiye’yi dönüştürmenin sınırlarının Haziran’da ortaya çıktığını, aydınlanma, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin yok edilemediğinin ortaya çıktığını vurguladı. Burjuvazinin AKP’yi harcayabileceğini belirten Soyer, AKP’yi Cemaat’in mi yoksa halkın mı götüreceğinin cevaplanması gerektiğinin ve Sol Cephe’de bu cevabı gördüğünün altını çizdi.

“Bizim işimiz AKP’den kurtulmakla sınırlı değil” diyen Soyer, doğanın sermayeye peşkeş çekilmesinin, çocuk gelinlerin, üniversitelere yapılan baskıların ve Haziran şehitlerinin hesabını soracaklarını vurgulayarak, “biz sadece yok etmeyeceğiz, özgür bir ülke kuracağız” dedi.

Seçim Güvenliği Komisyonu kuruldu
Yapılan konuşmaların ardından komisyon önerileri oylandı. AKP’nin olası seçim hilelerine karşı 30 Mart’ta seçim sandıklarının ve oy sayımlarının güvenliği için Seçim Güvenliği Komisyonu kuruldu.

24 Ocak’ta Ankara’ya gelecek Yatağan işçilerinin ağırlanması ve işçilere destek olmak için de bir komisyon kuruldu. Ankara’nın son yıllarda artan yağmasına karşı Kent Komisyonu ve yargıda yaşananlara ilişkin Bağımsız Yargı Komisyonu kurulmasına karar verildi. Sol Cephe’nin ülkenin her yerinden düzene karşı çıkan her insanın örgütlenmesi gereken yer olduğunu belirten Divan Başkanı Erhan Nalçacı, Sol Cephe’nin milyonların örgütü olması gerektiğinin altını çizdikten sonra Sol Cephe Çankaya Meclisi sekteryasının seçimi yapıldı.

Sol Cephe Çankaya Meclisi sekteryası
Sol Cephe Çankaya Meclisi sekteryası şu isimlerden oluştu:

Zeynep Aydemir, Aslıhan Çakaroğlu, Ozan Yücel, Haydar Kayalı, Tilbe Kasap, Volkan Tümer, Banu Topaktaş, Özden Tüzmen, Selin Albayrak, Özgür Kılınç, Metin Tornacı, Gül Muyan, Ömür Birler, Erhan Nalçacı, Tuncay Çelen, Sevgi Alver, Uğur Erözkan, Erkin Bulut, Ceren Tuğlu, Uğur Kayrak, Ali Aydoğan, Halit Baca, Özlem Doğan, Nezip Aktaş, Cem Kılıç, İmge Özgen, Mehtap Ataç, Mesut Bayram, Yıldız Keskin.

Sol Cephe Buca Meclisi kuruldu
Sol Cephe Buca Meclisi kuruluş toplantısı, Buca Belediyesi Düğün Salonu'nda yaklaşık 150 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Saat 14:00 da başlayan toplantıya Sol Cephe Yürütme Kurulu üyelerinden Yardımcı Doçent Semiha Günal ve Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Divanın belirmesinin ardından Semiha Günal söz alarak Sol Cephe'nin hangi ihtiyaçlara doğduğunu ve yol haritasını anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Toplantıya Buca CHP belediye başkan aday adayı Yardımcı Doçent doktor Oktay Gökdemir, CHP ilçe gençlik kolları başkanı Ali Duman ve Buca Kent Konseyi başkanı Fazilet Ataseven de katıldı.

"Sol Cephe gericiliğe, emperyalizme, sömürüye ve AKP'ye boyun eğmeyen herkesin cephesidir"
Son donemde ortaya çıkan yolsuzluk skandallarının zaten yıllardır bilindiğini, fakat yılladır ülkeyi kaosa sürükleyen AKP-Cemaat ortaklığının bozulması dolayısıyla şimdi gün yüzüne çıkartıldığından bahseden Semiha Günal, Sol Cephe’nin Haziranda ayağa kalkan halkın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda doğduğuna ve bu taleplere ve ihtiyaçlara önderlik etme ve iktidara yöneltme amacını güttüğüne değindi.

Sol Cephe'nin sonuna kadar laik, sonuna kadar cumhuriyetçi, sonuna kadar yurtsever ve aydınlanmacı olduğunu dile getiren Günal sözlerini , Haziran Direnişini yaratan tüm yurttaşlarımızı bu ilkeler etrafında Sol Cephe'de örgütlenmeye çağırarak sözlerini sonlandırdı.

"Sol Cephe'yi başarılı kılacak şey Haziran'da halkımızın gösterdiği muazzam direniştir"
Bir sosyalist olarak hayatında bir çok cephe ve birlik projesine şahit olduğunu belirten Helvacıoğlu , bu denemelerin hemen hepsinin başarısız olduğunu ancak Sol Cephe'nin başarılı olacağının ipuçlarının Haziranda ortaya çıktığını dile getirdi.

Ülkede mevcut bir yönetememe krizinin olduğunu, bu durumun haziranda ortaya çıkan halk direnişiyle patlak verdiğini ancak son dönemde başlayan Cemaat-AKP geriliminin krizi iyice meydana çıkardığını belirten Helvacıoğlu , Sol Cephe’nin Hazirandaki örgütsüz kitlelerin taleplerine önderlik edecek ve yönlendirecek bir misyonla doğduğunu belirtti.

Helvacıoğlu’nun ardından katılımcıların katkı ve sorularına geçildi. Katılımcıların yoğun bir ilgi gösterdiği ve Sol Cephe’nin Buca özelinde ve Türkiye genelinde nasıl yol alması gerektiği,hedefleri gibi tartışmaların ardından 8 kişiden oluşan Sol Cephe Buca Meclisi sekreteryası belirlendi.

Sol Cephe Maltepe'de yola çıktı
Sol Cephe Maltepe Meclisi’nin kuruluş hazırlık toplantısı bugün saat 15.00'de Maltepe Nazım Kültürevi'nde gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan, aynı zamanda Sol Cephe örgütlenmesinin ve çağrı çalışmalarının yürütücülerinden Kamil Ali Şakar, bu toplantı için yaptıkları çalışmaları bildirilerini ulaştırdıkları ziyaretleri anlatırken "kime gitsek, nerde kaldınız?" yanıtını aldıklarından bahsetti.

Şakar'dan sonra Sol Cephe imzacısı Mert Uzun konuşma yaptı. Mert Uzun konuşmasında böyle bir cepheye ihtiyacı özetle halkın çok uzunca bir süredir mutsuz olduğunun altını çizerek tarif etti. İnsanların Haziran direnişinde bu nedenle sokağa çıktığını belirtti. Türkiye'de ya merkez sağ partilerin ya da daha az muhafazakar, daha az sermayedar olan ikinci bir öznenin var olduğunu bir tek bizlerin solcuların olmadığını, son yaşananlar ve sonrasında çökmüş olan iktidar görüntüsünden sonra bu sefer de yapmazsak yine bir alternatif çıkaracaklarını kaydetti.

Haziran Direnişi'nde insanların Türkiye'de daha önce alışkın olmadığımız bir birliktelik ve hareket kabiliyetleri olduğuna değinerek, o günler için "mahallede birisi el çırpsa 30 kişi toplanırdı, yarım saat sonra 500-600 kişi ile yürüyüş yapılırdı" diye devam etti.

17 Aralık operasyonlarının para ile nasıl kirlenildiğini gösterdiğini belirtirken iktidar cenahının "ortaya çıksa da gitmeyeceğiz" diye ortada var olmaya devam ettiğini buna karşın 2 tip yanit olduğunu, birincisinin öfke artışı, ikincisinin de "zaten gidiyorlar" mantığı olduğunu ama her ikisinin de "nasıl yapsak da daha çabuk gitse" arayışında ortaklaştığını söyledi.

Toplantının sonunda önümüzdeki günlerde yapılacak kuruluş toplantısı için 12 kişiden oluşan bir hazırlık komitesi belirlendi.