Binlerce genç Denizlerin mezarına koştu

İdam edilişlerinin 40. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan binlerce kişinin katılımıyla mezarları başında anıldı. Anmada geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Denizlerin avukatı Halit Çelenk de unutulmazken, AKP'ye ve emperyalizme boyun eğilmeyeceği bir kez daha vurgulandı.

Katledilişlerinin 40. yıl dönümünde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı anmak için binlerce kişi, saat 12'den itibaren Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu kapıda toplanmaya başladı. Binlerce insanın buluştuğu ve kalabalık nedeniyle uzun süre beklemek zorunda kaldığı anma, Enternasyonal marşı ve saygı duruşuyla başladı.

Anmayı düzenleyen örgütler adına ilk sözü alan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya, coğrafyamızda ve dünyada ABD'ye karşı mücadelenin devam ettiğini belirterek, "Mücadelemiz emperyalizm ve kapitalizmi yeryüzünden silinceye dek sürecektir" dedi. Kaya sözlerini, "Yoldaşlarımıza sözümüz var. Geleceğin sınıfsız ve sömürüsüz dünyasını mutlaka kuracağız" diyerek bitirdi.

Kaya'nın ardından söz alan Halit Çelenk'in kızı Serpil Güvenç, "İç ve dış sermayenin uşağı olan sağ iktidarlar, bu ölüme evet dediler.
Halit çelenk Denizleri o kadar çok seviyorduki bizleri bıraktı ve onların yanına kavuştu. O hep bu davayı sürdürdü. Acıyı bal eyledi." dedi.

AKP'nin emekçilerin hakkını gasbetmek için her şeyi yaptığını vurgulayan Güvenç, iktidarın çocukları çocuk gelin ya da çırak yapmak istediğini, komşu ülkelerle ülkeyi birbirine düşürmek için çabaladığını, Kürtlerle Türkleri birbirlerine düşman etmek istediğini söyledi. Güvenç sözlerini, "Bu ülkede 75 milyon emekçi var. Teslim olmayacaklar. Tayyip, seni Amerika da kurtaramayacak. Yeni Denizler mücadeleyi sürdürüyor." diyerek bitirdi.

Güvenç'ten sonra söz alan Aydın Çubukçu, Burada adı Deniz, Yusuf, Hüseyin, Ulaş, Mahir olan insanların hepsini temsil eden çocuklar var. Çoğalıyorlar, azalmadılar. Kim çocuğunun adına bir celladın ismini koyar ki... Bu iktidarın da on yıl sonra adı hatırlanmayacak." dedi.

Bugün yas tutulmadığını, Denizlerin birleştirdiğini söyleyen Çubukçu, "Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği" diyerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından, Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in son sözleri okundu ve binlerce kişi üç fidanın mezarlarına karanfil bırakmak için yürüyüşe geçti.

TKP'li Öğrenciler ve SoLcu Liseliler: 'Padişahın saltanatına dur diyeceğiz!'
Mezarlıkta yapılan anmanın ardından Sakarya Meydanı'na gelen TKP'li Öğrenciler ve SoLcu Liseliler, burada bir kürsü kurdular.

TKP'li Öğrenciler adına yapılan konuşmada, "Kırk senedir bu ülkenin devrim mücadelesinin devam ettiğini göstermek bayrağımızı yükseltmek için gidiyoruz Denizlere ve her yıl daha fazla insanla. Siz yıllardır iktidarsınız. 50-60 senedir kendi gençliğinizi yetiştiremediniz, bundan sonra da avucunuzu yalarsınız. AKP nin tılsımı bozulmuştur.TKP'yi büyütme zamanıdır. TKP büyüktür ve halkın partisi olma yolunda ilerlemektedir." denildi.

Denizlere hitaben Can Yücel'in "Bizim Deniz" adlı şiiri okundu. Şiirden sonra söz alan SoLcu Liseliler, "Onlar sosyalist Türkiye mücadelesi verdiler. Bugün mücadele günüdür. Dün denizleri asanlar bugün çocukları bozuk sütleriyle zehirliyorlar. Bu ülke ya bağımsız olacak ya bağımsız olacak. Padişahın saltanatına dur, Amerikan uşaklarına kaybol diyeceğiz." dediler.

(soL - Ankara)