Behice Boran mezarı başında anıldı

Türkiye sosyalist hareketinin öncülerinden Behice Boran ölümünün 23. yılında mezarı başında anıldı.

Anmaya “Behice Boran 100 yaşında Çalışma grubu” üyesi yoldaşları ve Türkiye Komünist Partisi üyeleri katıldı. Anma, Mustafa Atalay'ın söz alarak sosyalizmin mücadelesinin önemli temsilcisi Behice Boran'ın şahsında devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuna davet etmesi ile başladı.

İlk sözü Boran'ın mücadele yoldaşı Rasih Nuri İleri aldı. İleri yapmış olduğu konuşmada, 1942 yılından başlayan uzun yol arkadaşlığından ölümüne kadar süren mücadelesini anlattı. Boran'ın ölümüne kadar sosyalist hareketin ileriye gitmesi için çalıştığını belirten İleri, anısı önünde saygı ile eğildiğiklerini belirtti.

Sonrasında, Boran ile daha lise örgencisi iken 1978 yılında tanışan ve o dönemde TİP gençlik örgütü üyesi olan Fatma Balpetek söz aldı. Balpetek yaptığı konuşmasına Boran'ı tanımış olduğu 1978 yılındaki Manisa kongresinde yaptığı konuşmadan bahsederek başladı. Balpetek, Boran'ın yaptığı konuşmasındaki iki tespitin bugün de geçerli olduğunu, bu tespitlerin kapitalizmden kurtulmak için sosyalist mücadelenin güncelliği ve örgütlü mücadele olduğunu ve bunu bugün sürdürmenin hepimizin görevi olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Anmada Türkiye Komünist Partisi adına emekçi kadın bürosu üyesi Özgü Türk söz aldı. Türk yaptığı konuşmada “Behice Boran komünist, aydın, yurtsever bir kadındı. Onun bütün bu özelliklerini tek tek ele almamız mümkün değil. O bütün bu özellikleri bütünleştirerek bir yaşam biçimi haline dönüştürmüştür. Boran yoldaşımız sosyalizm mücadelesinin parti aracılığı ile olacağını, sermaye sınıfına karşı verilen mücadele ile anti emperyalist mücadelenin birbirinden ayrılmayacağını bize ögretti. Bugün Behice Boranı burada mezarı başında anmaya değil doğumunun 100. yılında yaşadıklarımızı paylaşmak üzere buraya geldik. Mücadelesi TKP'li genç, işçi ve kadın yoldaşlarının yolunu aydınlatıyor. Ülkemiz AKP iktidarı altında zorlu bir dönemden geçerken daha özverili, daha çalışkan, daha inatçı, daha örgütçü komünistler olacağımıza söz veriyoruz. Behice Boran bir aydınlanma çınarı olarak TKP'li yoldaşları ile kökleri daha derine inmiş, dalları daha da uzamış, yaprakları daha da çoğalmıştır” sözlerine yer verdi.

Son olarak Mustafa Atalay söz alarak, Boran 100 yaşında çalışma grubunun kurmuş olduğu www.behiceboran.org sitesinin ve oradan takip edilebilecek etkinliklerin duyurusunu yaptı.

Anmada ayrıca, Boran ve arkadaşlarının Barışseverler Cemiyeti olarak dağıtmış oldukları bir bildirinin örneği katılımcılara dağıtıldı.

Anmaya Rahmi Saltuk da katıldı. “Borana sözümüz devrim olacak” ve “Behice Boran kavgamızda yaşıyor” sloganlarının atıldığı anma “Enternasyonal”marşı ve Behice Hanımın en sevdiği türkü olan “Jandarma biz sosyalistiz” ile son buldu.

(soL - İstanbul)