Barış Heyeti Antakya'daki ziyaretlerine devam ediyor

Uluslararası Barış Konferansı etkinliklerinin son gününde Dünya Barış Konseyi ve Türkiye Barış Derneği temsilcilerinden oluşan heyet, Antakya’da CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu ile görüştü. Heyet, bu sabah Şam’da Başbakan’ın konvoyuna yapılan bombalı saldırıyı kınadıklarını bildirdi.

Toplantının başlangıcında Barış Derneği adına Aydemir Güler, konferans kapsamında yapılan etkinliklere ilişkin bilgilendirme yaptı. Daha önce bölgede yapılan kimi etkinlik ve eylemlerin devletin tutumu nedeniyle provoke edildiğini ifade eden Güler, Antakya’da düzenlenen büyük halk konserinin, Suriye’yle dayanışmanın ve verilen mücadelenin meşruiyetini ortaya koymak açısından önemli olduğunu ifade etti.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, konferans kapsamındaki etkinliklerin çok başarılı geçtiğini düşündüğünü ve bu etkinliklerin hem bölge hem de Antakya’daki barış mücadelesi açısından önemli olduğunu söyleyerek destekleri için Dünya Barış Konseyi üyelerine teşekkür etti.

Dudu: “İki ülke halkı arasında barış köprüsü kurmaya çalışıyoruz”
Savaşın sonuçlarının insani açıdan kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Dudu, “Biz bu oyunun, senaryonun nasıl yazıldığını biliyoruz ve bunun Hatay’a yansımasından korkuyoruz. Ortadoğu’daki diğer bölgeler gibi Hatay ili de bir kültür mozaiği. Diğer bölgelerde barışı ve kardeşliği bozmayı başardılar, ancak Hatay’da bunu başaramayacaklar” dedi. Hükümetin Suriye’de yaşananlardaki rolünden dolayı üzüntü duyduklarını belirten Dudu, “Şu an iki ülke arasında neredeyse hiç ilişki yok. Biz yaptığımız görüşmelerle, özellikle Beşar Esad ile görüşerek iki ülke halkı arasında bir barış köprüsü kurmaya çalışıyoruz. Suriyeliler, Türkiye halkının kendilerine düşman olmadığını, sorumlunun AKP hükümetinin kendisi olduğunu ve bu politikaları halka rağmen yürüttüklerini çok iyi biliyorlar” dedi.

Görüşme sırasında Konsey üyeleri adına Aydemir Güler, bu sabah Şam’da Başbakan’ın konvoyuna bombalı saldırı düzenlendiği haberini aldıklarını, heyet olarak bu saldırıyı kınadıklarını ifade etti.

Gomez: “Antakya barış mücadelesinde tüm dünya halklarına esin kaynağı oldu”
Ardından söz alan Dünya Barış Konseyi Başkanı Soccorro Gomez, İstanbul ve Antakya’da gerçekleştirilen etkinliklerin ve Suriye ile Türkiye halkları arasındaki dayanışmanın önemini vurgularken, Antakya’nın savaşa karşı barış mücadelesinde tüm dünya halklarına esin kaynağı olduğunu belirtti. Suriye’ye karşı yürütülen saldırıları tüm dünyaya yapılmış bir saldırı olarak kabul ettiklerini ifade eden Gomez, “İstanbul’daki konferansta emperyalizme karşı mücadele kararlılığımızı gösterdik” dedi.

Eckert: “Suriye ve Türkiye halkına güç vermek için geldik”
Almanya Barış Politikası için Çalışma Grubu’ndan Irene Eckert de, Almanya’nın emperyalizmin oyununa öncülük eden ülkelerden biri olduğunu, ancak Suriye, Almanya ve Türkiye halklarının kardeş olduğunu ve bunun unutulmaması gerektiğini söyledi. Antakya’ya Suriye halkını desteklemek, Türkiye halkına güç vermek için geldiklerini belirtti.

Kochneva: “Sıra Türkiye’ye de gelecek ancak Türkiye halkı tehlikenin henüz farkında değil”
ÖSO tarafından uzun süre esir tutulan Ukraynalı gazeteci Anhar Kochneva ise, “Bir Suriye yurttaşı olarak Ortadoğu’ya dair yeni planlar yapıldığının farkındayız. Sıra daha sonra Türkiye’ye de gelecek. Buradaki sorunun en önemli kısmı, Suriye’den gelen teröristlerin Türkiye’de bulunması. Gördüğümüz gibi bu teröristlerin henüz çatışma yaşanmayan bölgelere girmesi çok kolay oluyor. Suriye halkı bu saldırılar başlamadan çok önce kendisini müdahaleye hazırlamıştı. Ancak Türkiye halkı şu an bu tür bir müdahaleye hazır değil. Tehlikenin henüz farkında değiller” dedi.

Milletvekili Mevlüt Dudu’yla yapılan görüşmenin ardından heyet, Yeşilpınar Belediyesi’ne ziyarette bulundu. Belediye Başkanı Malik Kılıç, Suriye’yle dayanışma için yerellikte yaptıkları etkinliklere dair bilgi verdi.

Heyet son olarak Hatay Meslek Odaları Koordinasyonu’nu (HAMOK) ziyaret edecek.

(soL- Antakya)