Barış Derneği'nden Umut Kuruç açıklaması

Barış Derneği "BM savaş kışkırtıcılarına destek olmamalıdır. Ortadoğdu’da barışı arayan Umut Kuruç görevine iade edilmelidir" dedi.

Türkiye'de Haziran Direnişi'nin simgesi haline gelen Boyun Eğme bayrağını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a ileten Umut Kuruç'un BM'deki görevine son verilmişti.

Barış Derneği barış sever bir kadının görevine iade edilmesi gerektiğini ve BM'nin savaş kışkırtıcılarına destek olmaması gerektiğini belirterek bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni şu şekilde:

"Barış Derneği, bir barış sever ve kadın hakları savunucusu olan Umut Kuruç’un Suriye’deki yürütülen kirli terörist saldırılara karşı ülkenin meşru hükümetine destek olduğu ve bölgede barış mesajı verdiği için cezalandırıldığını üzülerek görmektedir. Barış Derneği üyesi ve Uluslararası Demokratik Kadın Federasyonu (WIDF) yürütme kurulu üyesi olan Kuruç, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ndeki görevinden alınmıştır. Komiserlik disiplin organlarının bu kararının siyasal kaygılar taşıdığı açıktır.

Kuruç’un görevinden el çektirilmesine neden olan girişimi ise yönetici pozisyonda bulunduğu Uluslararası Demokratik Kadın Federasyonu uluslararası delegasyonu ve WIDF başkanı Marcia Campos ile 19-22 Ekim 2013 tarihinde Suriye’ye yaptığı ziyarettir. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da ziyaretini kapsayan bu programda Suriyeli kadınlar ve Suriye halkı ile dayanışma mesajları iletilmiş, Suriye’deki dramatik durumu gözlemleme ve dünya ile paylaşma imkanı bulunmuştur.

Suriye’de kirli bir savaşın yürütüldüğü açıktır. Uluslararası radikal islamcı terör örgütlerinin batılı ve komşu ülkeler tarafından desteklendiği bu savaşta hiç bir uluslararası hukuk kuralı tanınmamakta, idamlar ve katliamlar terörist gruplar tarafından ele geçirilen bölgelerde sıradan uygulamalara dönüşmektedir. Savaştan ve devlet kontrolünden çıkmış bölgelerdeki insanlık dışı ortamdan kaçarak ülkesini terk etmek zorunda kalan mültecilerin durumunu ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde görev yapmış Umut Kuruç yakînen bilmektedir. Mülteci sorunu ülkelerinden kaçanların ihtiyaçlarını karşılamaktan ibaret değildir insanların terk etmek zorunda kaldıkları ülkelerine geri dönebilecekleri bir geleceğin de izini sürmek gerekmektedir.

Barış Derneği, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne, siyasal basınç ile verildiği izlenimi veren bu kararını geri çekme ve değerli insan hakları ve barış savunucusu Umut Kuruç’a görevini iade etmeye çağırmaktadır. Ayrıca, Barış Derneği’nin üyesi olduğu Dünya Barış Konseyi’nin de konu ile ilgili açıklamasında belirttiği gibi, BM çatısı içinde konumlanan Uluslararası Demokratik Kadın Federasyonu’nun tasarruflarına müdahale anlamına gelen bu yaklaşımdan dönülmesi gerekmektedir. Barış Derneği, BM’nin bu hareketi ile sadece savaş kıştırtıcılarına cesaret verdiğini, çıkarları için kirli planlarını uygulamaktan çekinmeyen odakların yolunu temizlediğini görmesi gerektiğini söylemeyi bir görev olarak addetmektedir. Dünya ve bölge halklarının dayanışma girişimleri ancak savaşlardan nemalananlara zarar verecektir. "