Anadolu Üniversitesi Rektörü istifaya çağrıldı

TKP Eskişehir İl Örgütü, dün Anadolu Üniversitesi'nde rektörlüğün talebi ile gerçekleştirilen polis ve özel güvenlik terörü ile ilgili bir açıklama yaparak Rektör Davut Aydın'ı istifaya çağrıldı.

TKP Eskişehir İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Anadolu Üniversitesi'nin Eskişehir'in simgesi olduğu ve 12 Eylül'de Eskişehir'den hayır sonucu çıktıysa bunda üniversitenin payının büyük olduğu hatırlatıldı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut Aydın'ın bu direnci kırmaya çalıştığı ve istifa etmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"DAVUT AYDIN ÖĞRENCİ DÜŞMANI BİR AKP'LİDİR,
REKTÖRLÜKTEN İSTİFA ETMELİDİR!

4 Kasım günü Anadolu Üniversitesi'nde 6 Kasım tarihinde YÖK'e karşı yapılacak mitinglerini duyuran ve üniversitelerdeki gericiliğe, piyasacılığa ve öğrenci düşmanlığına "hayır" diyen öğrenciler büyük bir polis ve özel güvenlikçi saldırısına maruz kalmıştır. Üniversite rektörü Davut Aydın'ın kişisel talimatıyla önce özel güvenlik birimlerinin saldırdığı öğrencilerin üzerine daha sonra da çevik kuvvet salınmıştır. Bu saldırı sonrası 60 öğrenci gözaltına alınmış, bir öğrencinin bacağında çatlak ve bir öğrencinin de kulağında işitme problemi tespit edilmiştir. Dün yaşanan saldırı ve gözaltıların ardından 50 öğrenci serbest bırakılmış, 10 öğrenci ise geceyi gözaltında geçirmiş ve bugün (cuma) öğlen saatlerinde serbest kalmışlardır.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üniversitelere dönük gerici, piyasacı ve faşizan müdahalesi 12 Eylül'de yapılandan daha vahim bir hal almıştır. Giderek üniversite rektörlükleri AKP rejiminin temsilcilikleri haline gelmekte, üniversitedeki ilerici sol düşünce bu temsilcilikler eliyle bastırılmaya çalışılmaktadır. Anadolu Üniversitesi'nde Davut Aydın'ın rektörlük dönemi bu tablonun en sade örneğidir.

Davut Aydın’ın rektör olarak atanmadan önce de AKP’li olduğu herkes tarafından bilinmekteydi. Zaten rektörlük seçimleri sonucunda üçüncü olmasına rağmen YÖK'ün kararı ve Abdullah Gül'ün onayıyla rektör olarak atandı. Ve bugün Davut Aydın partisiyle eşgüdümlü hareket etmektedir. Nasıl ki AKP ülkedeki en küçük muhalefete bile tahammül edemiyorsa, faşizan bir anlayışla her türlü karşı sesi bastırmaya çalışıyorsa, Davut Aydın’da Anadolu Üniversitesi’nde aynısını yapmaktadır.

Anadolu Üniversitesi’nin birçok fakültesinde türbanlı öğrenciler derslere girmektedir fakat aynı üniversitede ülkesi için, geleceği için, AKP’ye karşı mücadele eden pekçok öğrenciye uzaklaştırma cezası verilmiştir bu öğrenciler derslere girememektedir. Anadolu Üniversitesi’nde her binanın girişinde, her binanın içerisinde, sokaklarında yani kampusun her tarafında yüzlerce özel güvenlik görevlisi bulunmaktadır ve bunlar kampustaki olası suçlara karşı değil ilerici, devrimci öğrencilere karşı konumlandırılmaktadır. AKP’nin ülkede yaratmaya çalıştığı korku imparatorluğunun çok özgün bir örneğini Anadolu Üniversitesi’nde yaratmaya çalışan Davut Aydın'dır.

Rektör Davut Aydın derhal istifa etmelidir. Düşüncelerini duyurmak isteyen öğrencilerini dövdüren bir rektör üniversite kavramıyla çelişmektedir. Davut Aydın, öğrencilere, ilericiliğe, bilime düşman bir AKP temsilcisidir.

Üniversite öğrencileri sözlerini söylemekte özgürdür. Öğrenciler AKP rejiminin yarattığı karanlığı, özgür ve bağımsız mücadeleleriyle yıkacaktır.

Anadolu Üniversitesi Eskişehir için bir simgedir. Eskişehir’in kentleşmesinde ve aydınlanmasında sayısız önemli katkıları olmuştur. Referandumda AKP’ye Eskişehir’den hayır oyu çıktıysa bu üniversitenin payı büyüktür. Davut Aydın’nın çabaları boşa çıkacaktır. Şehrimiz AKP’ye karşı direnişin sembollerinden biri olacaktır.

TKP ESKİŞEHİR İL ÖRGÜTÜ"

(soL - Haber Merkezi)