Alper Taş: AKP Dink katliamından sorumludur

Solda yaşanan ayrışma ve Kürt sorununu değerlendiren ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Hrant Dink cinayetinde AKP'nin sorumluluğunun unutturulmaya çalışıldığını belirterek "AKP hükümeti bu katliamdan sorumludur" dedi.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, NTV'nin sorularını yanıtladı. ÖDP’nin düzenlediği Kürt Çalıştayı’ndan bahseden Alper Taş, BDP milletvekillerinden Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel’in de çalıştaya katıldığını belirterek, “Kışanak sohbet esnasında söyledi, gerçi demokratik özerklik içi tamamen doldurulmuş bir proje gibi gözükmüyor, kendileri de bu konuda çalıştaylar yapmayı düşünüyorlar… Ama bizim gördüğümüz, bu bir ayrılma projesi değil. Bir arada yaşam projesi” dedi.

“Biz de eşitlikçi, özgür, demokratik bir Türkiye’de bir arada yaşamı savunan, Kürt sorununu gönüllü birlik zemininde çözmeyi amaçlayan bir parti olduğumuz için bu projeyi sosyalistler açısından ele alıp tartıştık. O açıdan verimli oldu” diyen Taş, daha somut sorular üzerine ikinci bir çalıştay daha düzenlemeyi düşündüklerini söyledi.

Taş, “Çalıştayın en önemli taraflarından biri, sorunun sosyal-sınıfsal boyutunun masaya yatırılmasıydı. Katılanların çoğu, Sebahat Tuncel de vurguladı söz gelimi, Kürt sorununun bir işçileşme sorunu olduğunu, yeni proleterleşme dalgasının en önemli öznelerinin Kürt yoksulları olduğunu belirtti. Sorunun özellikle ülkenin batısında bir kimlik sorunundan ziyade emekçi sorunu olduğu vurgulandı. Kürt bölgelerinde de sorunun sosyal boyutunun ihmal edilemez bir noktaya geldiği belirtildi” diye konuştu.

“Kürtlerde de sınıfsal farklılaşma var”
Kürtlerde de sınıfsal farklılaşmanın görüldüğünü belirten Taş, “En son referandumda Kürt burjuvazisinin, Kürt sermayesini temsil edenlerin gösterdiği tavır, ‘evet’ tavrı, Barzani ve Talabani’yle kurulan ilişkiler ve bir sermaye birikiminin sağlanması… Bütün bunlar Kürt sermaye sınıfını güçlendiriyor. Ve kendi çıkarları doğrultusunda bir siyasi yönelime giriyorlar” dedi.

Eskiden beri Kürt siyasi hareketinin, lider kadrosunun sol ve laik olması ve bunun da hareketin Kürt toplumsal zeminine denk düşmediğiyle eleştirildiğini hatırlatan Alper Taş, şimdi amaçlanan projeyi şöyle açıkladı: “Şimdi bir tür Kürt-İslam sentezine dayalı, AKP’nin oradaki karşılığı olan, daha doğrusu Kürtleri de AKP’lileştirmek isteyen ılımlı İslamcı bir hareketin Kürt bölgesinde hegemonya kurulması… Ve bu çizginin Barzani-Talabani çizgisiyle birleşerek hükümetin bölgesel bir güç olma stratejisiyle uyum göstermesi…”

“Dink cinayetinin içinde devlet var”
Alper Taş, ÖDP’lilerin eylemine saldıran Trabzonspor taraftarlarının “Ogün Samast oley” diye bağırması ve Samast’ın “taş atan çocuk” sayılmasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: “Eskiden beri Hrant Dink cinayetinin kolektif bir cinayet olduğunu, kolektif bir katliam olduğunu söylüyoruz. Bu işin içerisinde devlet var. Devletin şu anki sözcüsü Cemil Çiçek bu eylemin meşruiyetini yaratan isimlerden biri. Meşhur Ermeni konferansıyla ilgili açıklamaları insanların belleğinde. İşin içinde İstanbul Valisi var, emniyet müdürleri var, jandarma var. Yani Hrant Dink bir devlet politikası olarak öldürüldü.”

Ogün Samast’ın mahkûm edilmesinden daha çok devlet zihniyetinin mahkûm edilmesi ve sorumluların yargılanıp cezalandırılması gerektiğini belirten Taş, “Bazı liberal kesimler AKP hükümetini bu sürecin dışında tutuyorlar. AKP hükümeti bu katliamdan sorumludur. Az önce de söyledim. Cemil Çiçek’in açıklamalarından tutun Emniyet İstihbarat Daire Başkanı’nın AKP’yle kurduğu ilişkiye kadar, AİHM’e verilen savunmaya kadar, AKP hükümeti her konudaki ikiyüzlü politikasını burada da sürdürüyor” dedi.

“İktidardan teşekkür alan sol olmaz”

Geçtiğimiz günlerde NTV’de yayınlanan bir tartışma programında sol yapılar arasındaki fikri ayrışmaya dair soruyu da yanıtlayan Alper Taş, “Referandum süreci sosyalist solda bir ayrışma ortaya çıkardı ve bu ciddi bir şeydi. Türkiye’nin geleceğine ilişkin bir tartışmaydı yapılan. Mesela sosyalist olduğunu iddia eden bir partiye Başbakan teşekkür etti. Adını da söyleyemedi, tam adını öğretememişler Başbakan’a. Bu büyük bir sorundur. Bu düzeni değiştirmeyi önüne koyan bir partinin iktidarın temsilcisinden teşekkür alması ve bu teşekkürden dolayı bu partinin genel başkanının seviniyor olması çok manidar. Bunların muhalefet etme şansı yoktur. Devrimciler düzeni kızdırır, iktidar sahiplerini kızdırır. İktidar sahiplerinden teşekkür alan sol, sol olmaktan çıkmıştır. İktidarın bir parçası olmuştur” dedi.

Birikim çevresini de bir yandan sosyalist hareketin fikri anlamda yenilenmesinden bahsedip, diğer yandan reel-politik siyasete mahkûm olmak ve AKP’nin reformlarını büyük dönüşümler olarak tanımlamakla eleştiren Alper Taş, “Böyle bir çizginin sosyalizmin fikrî yenilenmesini yaratamayacağı ortada” dedi.

(soL - Haber Merkezi)