AKP'nin Suriye politikası ODTÜ'de tartışıldı

ODTÜ'de CHP Denizli Milletvekili İlhan Cİhaner ve yazar Mesut Odman'ın katıldıkları "Suriye Baharı mı? AKP'nin sonbaharı mı?" başlıklı etkinlikte Suriye'nin durumu ve AKP'nin Suriye politikası tartışıldı.

ODTÜ Sosyalist Düşünce Topluluğu, CHP Denizli Milletvekili ve soL Gazetesi yazarı İlhan Cihaner ile soL Portal yazarı Mesut Odman'ın katıldığı bir söyleşi düzenledi. Başlığı "Suriye Baharı mı? AKP'nin sonbaharı mı?" olan etkinliğe çok sayıda öğrenci ve akademisyen katıldı.

Esad ve ABD nasıl karşı karşıya geldi?
Söze başlayan Odman konuşmasında Suriye'nin 1.Dünya savaşına kadar uzanan tarihini anlattı. Baas yönetimindeki Suriye'nin dönem dönem değişen politikalarını ve bu değişimde ABD'nin, İsrail'in, Sovyetler Birliği'nin ve Türkiye'nin üstlendiği rollerden bahsetti. Odman, ABD ve müttefiki AKP hükümetinin bir anda Suriye'yi düşman ilan etmesinin nedenleri hakkında düşüncelerini dile getirdi. Esad ile ABD arasındaki gerginliğin, Esad'ın Irak savaşı sırasında ABD karşıtı tavır almasına kadar dayandığını belirten Odman son olarak da barışçıl, genel bir halk hareketi olarak başlayan olayların Cisr El Şukur katliamıyla bilinçli olarak iç savaş şekline çevrildiğini söyledi. Odman, bu saldırı sonucu muhaliflerin, barışçıl halkın desteğini kaybettiğini de sözlerine ekledi.

Suriye sınırındaki mayın toplama savaş habercisi mi?
Odman'ın ardından söze başlayan Cihaner Arap Baharı dalgasından ve bu dalgada farklılaşan iki ülkeden, emperyalist müdahaleye maruz kalan Libya ve Suriye'yi inceleyerek en başta barışçıl başlayan demokrasi isteklerinin emperyalistlerin oyunlarıyla şimdiki hale geldiğini söyledi. Suriye'ye yöneltilen bir çok iddiayı yalanlayan Odman, daha sonra Türkiye'nin Suriye karşısında aldığı tavra yönelik eleştirilerini sundu. Muhaliflere verilen desteği, çıkarılan tezkere kararını, Akçakale karşısındaki orantısız misillemeleri yanlış bulduğunu dile getiren Cihaner, Suriye sınırındaki mayınların bilinçli olarak toplandığını, bu toplamanın savaşın çok önceden planlandığı konusunda bir kanıt olduğunu iddia etti. Cihaner ayrıca Hatay'a gittiğinde bölgedeki muhalif eğitim kampları konusunda yaşadığı anıları anlattı.

Suriye konusunda AKP planlarına ulaştı mı?
Konukların konuşmaları sonrasında sorulara geçildi. Türkiye'nin bugün için Suriye'ye askeri harekat düzenlemesi ihtimalinin çok az olduğu konuşuldu. Böyle bir harekat söz konusu olursa ülke içindeki Kürt ve Alevi muhalefete yönelik baskıların artacağı görüşü üzerine tartışıldı. ABD'nin ve AKP hükümetinin Esad'a sadece bir kaç ay ömür biçtiği ama planlamadıkları bir direnişle karşılaştıkları. Tutmayan planlar sonucunda iki müttefikin duvara tosladığı söylendi.

"Ülkenin bu durumdan çıkmasının tek koşulu AKP'nin gitmesi"
AKP hükümetinin ülke yönetiminde sürekli tökezlediği etkinlikte hemen herkesin ortaklaştığı bir konu olurken ülkeyi düşüncesizce sonu belirsiz bir savaşa sürüklemesi ve kendi destekçilerini dahi bu savaşa ikna edememesi bölge lideri olmayı hedefleyen Başbakanın başarısızlığı olarak yorumlandı. Söyleşi, ülkenin bu durumdan nasıl kurtulacağı şeklindeki sorulara, konukların AKP hükümetinin ülkeden halk iradesi ile gitmesini işaret eden yanıtları ile son buldu.

(soL - Ankara)