Adana da 'savaşa hayır' dedi

Akçakale’de yaşanan saldırı sonrası beş yurttaşın hayatını kaybetmesi sonrası yükselen savaş çığırtkanlığına ve meclisten geçen savaş tezkeresine karşı Adana’ da bir eylem gerçekleştirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi burada bir süre slogan attıktan sonra AKP Adana İl Başkanlığı önüne doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca halkın yoğun desteğinin olduğu yürüyüşte sık “Katil ABD, Katil AKP”, “Madem çıktı tezkere meclis gitsin askere”, “Savaşa geçit vermeyeceğiz”, “Katil Obama, Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

Yürüyüşten sonra AKP binası önüne gelen kitle burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. “Suriye’de emperyalist savaşa ve işgale hayır” başlığını taşıyan basın açıklamasında şunlar dile getirildi:

'AKP hükümetinin aylardır sürdürdüğü Suriye politikası savaş sınırına geldi. Uzun süredir ABD'nin bölgede hakimiyetini kurmasına endekslenmiş politikasıyla birleşen AKP iktidarının dış politikası, bölgede çatışmayı ve huzursuzluğu körüklemekteydi. Keşif uçağını kim, nasıl düşürdü tartışmaları bugün top mermisi, nereden düştüye dönüştü.

Sınır boylarında karşılıklı sürdürülen çatışmalar ölümlere neden olurken TBMM Genel Kurulu'nda savaş tezkeresiyle sonuçlanmıştır.

Hükümet yetkilileri, bu tezkerenin mutlaka savaş olarak değerlendirilmemesi gerektiğini açıklasa da, aylardır, bilinçli olarak sürdürülen gerilim politikaları bu tezkerenin, zamanı geldiğinde, savaş tezkeresi olarak kullanılacağını göstermektedir.

Bugün gelinen bu sonucun tüm sorumluluğu, Özgür Suriye Ordusu adındaki, silahlı, çete türü organizasyonları besleyen, destekleyen, her fırsatta düşmanlaştırıcı söylemlerle gerilimi kışkırtan AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan ile hükümetin bu politikalarına onay veren siyasi mihraklara aittir. Irak için planlanan tezkere Suriye ile genişletilmiştir.

Bu tezkere ile savaş yetkisi alan AKP iktidarının bölgede yürüteceği savaşın iki ülke arasında olmayacağı açıktır. İşin içinde İran, Irak, Suriye Lübnan, bağlantılı olarak Rusya, Çin, Türkiye, ABD ve İsrail'e uzanan taraflarla bölge adeta kan gölüne çevrilecektir.

AKP iktidarı, ABD'nin bölgeye dair planlarının bilinçli olarak taşeronluğuna soyunmuştur. Bu politikalar Türkiye halklarına acı, kan, gözyaşı, yoksulluk getirecektir. Dahası etnik ve mezhep çatışmasıyla ülke tam bir cehenneme çevrilecektir. Şimdi emek ve demokrasi güçlerine düşen görev bu savaş tezkeresinin kullanılmasına izin vermemek bu yetkiyi engellemek için mücadele etmektir.

Türkiye’de ve Ortadoğu’da barış, eşitlik, özgürlük ve kardeşlik isteyen halklarımız AKP’nin savaş politikalarına ve provokasyonlara teslim olmayacaktır. Tüm Türkiye halklarını, her dilden ve her inançtan emekçi kardeşlerimizi savaşa ve savaş tezkeresine karşı çıkmaya, Türkiye’nin her yanında alanlara çıkarak bu politikaları protesto etmeye çağırıyoruz.

Türkiye halkları içeride barış, komşularla barış, bölgede ve dünyada barış istiyor.'

Halkevleri, ÖDP, TKP ve HDK'nin de aralarında bulunduğu birçok kurumun katıldığı eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.

soL (Adana)