92. yıla Samsunlu Solcu Liselilerin hediyesi

Samsun’da Solcu Liseliler, “Memlekete sahip çıkmanın zamanıdır. Liseliler sokağa” çağrısıyla “Parasız Eğitim, AKP’siz Türkiye!” için yürüdüler.

Samsun’da Solcu Liseliler, TKP’nin kuruluşunun 92. yıldönümünde “Parasız Eğitim, AKP'siz Türkiye” yürüyüşü yaptılar. Yürüyüş güzergahı boyunca coşkusu dinmeyen Solcu Liselilerin eylemine halk da alkışlarıyla destek verdi.

Eylem öncesi, kentte “Her geçen gün karanlığa sürüklenen ülkemizde daha aydınlık bir geleceğin umudunu yüreğinde taşıyan liseli kardeşlerimiz 10 Eylül’de memleketimizi satanlardan, liselerimizi ibadethaneye çevirenlerden, öğrencileri müşteri yapanlardan hesap sormak için sokağa!” afişleriyle duyuru yapan Solcu Liseliler, 10 Eylül’de TKP il binası önünde toplanarak “Parasız Eğitim, AKP'siz Türkiye” pankartı açtılar. TKP önünden marşlar ve sloganlarla İstiklal Caddesi'ne çıkan Solcu Liseliler, cadde sonunda basın açıklamalarını yaptılar.

“Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?”
“Cemaatsiz, AKP'siz, çetesiz, parasız, bilimsel bir lise için sosyalizm”, "yağma yok, sosyalizm var”, "yaşasın devrim ve sosyalizm”, “şeriata, faşizme, AKP’ye geçit yok”, “bu memleket bizim, kahrolsun emperyalizm” sloganlarıyla yürüyen ve basın açıklaması sırasında eylemi izleyenlerden alkışlarla destek alan Solcu Liselilere sataşmaya çalışan iki kişiye ise yine halktan kişiler, “Siz ne yapmaya çalışıyorsunuz?” diyerek müdahale etti.

İstiklal Caddesi bitiminde, basın açıklamasını Solcu Liseliler adına Tolga Kaan Ateşli yaptı. Yıllardır süre gelen ve AKP ile zirveye ulaşan piyasacı, gerici eğitim uygulamalarının haddini aşacağı yeni bir dönemin daha başında olduklarını belirten Ateşli, “Bu yıl da kayıt paralarıyla zorunlu bağışlar, spor paraları, kağıt paraları, okul aidatları, ulaşım ve kantin masraflarıyla karşı karşıya kalacağız. Eğitimin bu denli piyasalaşması, ailelerimizin cebine büyük zarar vermekte, yoksul çocukların eğitim hakkını elinden alıp emekçi halkımızı daha da sefalete sürüklemektedir. Her yıl yaşanan kopya skandallarını da göz önünde tutarsak, şifreci yandaş rakiplerimizi eleyebilmek için, tek şansımız başımızı derslerden kaldırmamak ve sosyal hayatımızdan vazgeçmek olacak” dedi.

Üniversitelerde birinci öğretim harçlarının kaldırılmasının AKP iktidarının sus payı olduğunu, üniversiteleri de tıpkı liseler gibi piyasalaştıran AKP’yle eğitim sisteminin her geçen gün daha da gerici ve cinsiyetçi bir hal aldığını söyleyen Ateşli, liselerde kız öğrencilerin etek boylarından gömlek düğmelerine kadar askeri nizamda denetlenirken, erkek öğrencilerle aralarına mesafelerin konulduğunu, kız öğrencilerin gerici idarecilerce okullarda tartaklandığını, AKP'nin idari kadrolardaki ilerici öğretmenleri tasfiye ettiğini vurguladı.

Türkiye AKP değildir, gençlik AKP’ye ağzının payını verecektir!
“Haremlik selamlık okul modeli yaratmaya çalışan gericiliğin temsilcisi AKP’ye gençliğin cevabı yine aynı olacaktır boşuna uğraşmayın, rüyanızda görürsünüz!” diyen Ateşli, sözlerine şöyle devam etti:

“4+4+4 sistemiyle, müfredata eklenen Kuran ve Peygamber Efendimizin Hayatı dersi, zorunlu ve seçmeli, 8 saat okutulacak din dersleri, henüz daha 9 yaşına varmış çocuklara mesleki yönlendirmenin dayatılması, kız öğrencilerin ailelerinin okula yollamadığı bahanesiyle eve hapsedilmesi, çocuk iş gücü ve çocuk gelinler yaratma çabaları, imam hatip okullarının orta okul düzeyine kadar inmesi ve devlet eliyle kayıt kampanyalarının başlatılması, imam hatiplere kayıt olan öğrencilerin ulaşım ve beslenme masraflarının devletçe karşılanıp parasız eğitim almaları AKP'nin ne denli gerici olduğunu gösteriyor. AKP’nin Türkiye’yi kendine benzetme çabaları sonuç vermiyor, çünkü Türkiye AKP değildir ve gençlik AKP’ye ağzının payını verecektir!”

Türk, Kürt, Suriye halklarının düşmanlarını devrimle süpüreceğiz!
AKP iktidarının, ülkemizde bir Alevi-Sünni çatışmasına zemin hazırladığına, Türk ve Kürt halklarının kardeşliğine ket vurma çabasına girdiğine, Ortadoğu'da eli kanlı Amerikan emperyalizminin taşeronluğunu yaparak Suriyeli teröristlere lojistik ve askeri destek sağlayarak, Suriye ve Türkiye halklarının kardeşliğini zedelemeye çalıştığına, halkı ve emekçi çocuklarını savaşa sürüklediğine dikkat çeken Ateşli, açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

“AKP’nin elini emekçi çocuklarının kanıyla yıkama hayalleri boşa çıkacak! Bizler, bu halkın solcu, yurtsever ve devrimci gençleri olarak memleketimize ve okullarımıza sahip çıkacak, ülkemizi ve halkımızı Amerikan emperyalizminin taşeronu AKP'ye bırakmayacağız! AKP ve cemaati ülkemizden devrimle süpürüp, kardeşliğin ve eşitliğin ülkesini, sosyalist ve bağımsız Türkiye'yi, kendi ellerimizle kuracağız!”

“Gündoğdu hep uyandık”
Açıklamanın ardından Solcu Liseliler, Ümraniye Sokak üzerinden Gazi Caddesi'ne inerek yolu trafiğe kapattılar. Gündoğdu ve Çav Bella marşlarını söyleyerek yürüyen Solcu Liselilerin eylemi TKP il binası önünde son buldu. Yaptıkları değerlendirme toplantısında daha güçlü eylem ve etkinliklerle liselerde cemaate, gericilere, çetelere karşı güçlerini sağlamlaştırma kararlılıklarını deklare ettiler.

(soL-Samsun)