2012 1 Mayıs'ında DİSK Taksim'e, Türk-İş İzmir'e!

1 Mayıs’a kısa bir süre kala bir açıklama yapan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını açıklarken, Türk-İş ile henüz ortaklaşma sağlanamadığı belirtildi. Türk-İş’in İzmir’de 1 Mayıs kutlaması gündemde.

1 Mayıs yaklaşırken, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağını açıklarken, 1 Mayıs’ta birçok siyasi talebi kabul etmeyen Türk-İş’in ortak kutlamada yer almayabileceği belirtiliyor.

“İçi boş 1 Mayıs istenmesi ayrışma getirdi”
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Türk-İş’in 1 Mayıs’ın içini boşaltmaya dönük adımlar attığını söyledi. Küçükosmanoğlu yaşanan ayrışmayı şu şekilde açıkladı:

“Geçtiğimiz yılki 1 Mayıs metninde yapılmasını önerdiğimiz, Kıdem tazminatı ile ilgili ve ulusal istihdam paketi karşıtı bölüm, Ortadoğu ve Suriye’deki emperyalist saldırgan tutuma karşı olan bölüm, 4+4+4 yasasına ilişkin eleştirel bölüm ve Kürt sorunun demokratik çözümüne ilişkin bölümler Türk İş tarafından kabul görmedi. Bu da 1 Mayıs’ın hangi temelde kutlanacağına ilişkin ciddi bir boşluk yaratacağı için tarafımızca kabul edilmedi.”

Türk-İş’in 1 Mayıs’ı İzmir’de kutlayacağına ilişkin iddiaları sorduğumuz Küçükosmanoğlu, “Türk-İş’in son toplantıda Kamu-Sen ile İzmir’de kutlamaya yapacağını söylediğini, Hak-İş’in ise Ankara’da kutlama düzenleyeceğini kendilerine ilettiğini ama kesin olarak bu kararın kendilerine iletilmediğini dile getirdi.

İçi boş ve altı doldurulmayan bir 1 Mayıs metnini kabul edemeyeceklerini ve bu temelde bir ayrışma oluştuğunu belirten Küçükosmanoğlu, 1 Mayıs’ın başta Taksim olmak üzere birçok noktada çok güçlü bir biçimde kutlanacağını dile getirdi.

Türk-İş İzmir’de mi olacak?
Bu arada bugün İhlas Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, 1 Mayıs'ta Türk-İş olarak Taksim'de değil, İzmir'de olacaklarını söyledi.

Buna karşın görüşlerini aldığımız Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliği Başkanı Faruk Büyükkucak, İzmir kararının kesinleşmediğini ancak, Türk-İş’in İzmir kararı alması halinde dahi Türk İş İstanbul Şubelerinin Taksim’deki kutlamada yer alacağını söyledi.

1 Mayıs İstanbul’da Taksim’de olacak
1 Mayıs kutlamalarına ilişkin bugün Taksim Gezi Parkı’nda bir araya gelen DİSK, KESK, TTB ve TMMOB temsilcileri, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 1 Mayıs’ı İstanbul’da Taksim’de kutlayacaklarını açıkladı.

“Bu yıl İstanbul’da Taksim’de ve ülkenin dört bir tarafında 1 Mayıs alanlarını milyonlarla dolduracağız” diyen Ekici, “1 Mayıs 2012 İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutlamaları”nın emeğin kazanılmış haklarına yönelik yeni saldırıların gündeme geldiği bir dönemde gerçekleşeceğini dile getirdi.

İşçilere karşı saldırı artıyor
Kıdem tazminatının kaldırılması, Özel İstihdam Büroları’nın kurulması, bölgesel asgari ücret ve yasakçı sendikalar yasası gibi saldırıların gündemde olduğuna dikkat çeken Ekici, “Bu dayatmalarla örgütsüz, güvencesiz, korumasız ve güvenliksiz bırakılan işyerlerinde üst üste yaşanan iş cinayetlerinde büyük artış yaşanmakta, milyonlarca işçi ise ölümün kucağında çalışma koşullarına terk edilmektedir” dedi.

4+4+4 yasası ile eğitime, sendikalar yasası ile kamu emekçilerine saldırı
Kamu emekçilerine dayatılan baskısı sendika yasası, dayatmacı, baskıcı, gerici 4+4+4 yasasına da tepki gösteren Ekici şöyle konuştu:
“Her türlü hak alma çabasının ve mücadelesinin baskı ve şiddet ile durdurulmak istendiği, hapishanelerdeki tecrit uygulamalarının devam ettiği, kentsel dönüşüm adı altında kentlerimizin yağmalandığı, kâr uğruna çevrenin talan edildiği, sağlık ve eğitim alanın ticarileştiği, kadın cinayetlerini artıran anlayışın yayıldığı, gazetecilerin, sendikacıların tutuklandığı, zorun ve baskının hakim olduğu, ülkenin Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetildiği bir devlet yönetiminin izlerini hissetmekteyiz.”

Kürt sorununda baskı, Suriye'de emperyalist politikalar sürüyor
Kürt halkının demokratik taleplerinin, baskı ve tutuklamalar ile yok sayıldığını belirten Ekici, “Ortadoğu’da ve Suriye’de emperyalizmin işgal politikalarının taşeronluğuna soyunmak, ülkemizi içinden çıkılamaz bir cendereye doğru sürüklemektedir” dedi.

1 Mayıs'a bu koşullarda girildiğini belirten Ekici, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizler emek ve meslek örgütleri olarak, 1 Mayıs 2012 Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü en geniş birlikteliği yaratarak kutlamak için, başta Taksim 1 Mayıs Alanı olmak üzere ülkenin dört bir tarafında tüm mağdurlarla, yoksullarla, dışlananlarla, işsizlerle, işçilerle, kamu emekçileriyle, mimar ve mühendislerle, aydınlarla, sanatçılarla, kadınlarla, gençlerle, emeklilerle, basın emekçileriyle, 1 Mayıs alanlarında olacağız.

1 Mayıs alanlarını, milyonların adalet isteğinin kürsüleri haline dönüştüreceğiz ve taleplerimizle, rengarenk bayraklarımızla, türkülerimizle, halaylarımızla Taksim 1 Mayıs Alanı’nda olacağız.”

1 Mayıs’ta hangi kurumlar Taksim’de olacak?
Açıklamada 1 Mayıs’ı İstanbul Taksim’de DİSK, KESK, TTB ve TMMOB ile birlikte kutlayacak kurumlara yer verildi. Buna göre 1 Mayıs’ta, TKP, ÖDP, Halkevleri, EMEP, SDP, ESP, Halk Cephesi ve BDP’nin de aralarında bulunduğu tam 61 kurum 1 Mayıs'ta Taksim'de yer alacak.

(soL - Haber Merkezi)