TKP'den Ergenekon açıklaması

Türkiye Komünist Partisi dün gerçekleşen Ergenekon operasyonu ile ilgili bir açıklama yaparak “Dün Ergenekon operasyonu kapsamında gerçekleşen ev baskınlarını ve gözaltıları "yargı süreci işliyor" diye açıklayan hükümetin davranışı pişkinlik, "suçlular cezalarını buluyor" diye sevinenlerin tutumu ise ya ihanet ya aymazlıktır” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi Ergenekon operasyonu son dalgası ile ilgili bir açıklama yaptı. Parti Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada "İşleyen yargı süreci değil, AKP'nin gücünü emperyalist merkezlerden alan gerici operasyonudur. Gözaltına alınanlar da işledikleri suçlardan değil, AKP'ye muhalefet ettiklerinden, ABD projeleri konusunda itiraz ya da çekincelerini dile getirdiklerinden Ergenekoncu olarak nitelenmektedirler. Kaldı ki, daha öncekilerde olduğu gibi, dünkü operasyonda da gözaltına alınanlar arasında birbirleriyle yan yana gelmesi bir dizi nedenle olanaksız kişiler bulunmaktadır. Söz gelimi solcu aydın Yalçın Küçük ile faşist İbrahim Şahin'i ancak AKP kafası aynı örgütün içine yerleştirebilirdi, hukuksuzluğu ilke edinmiş siyasi iktidar bunu da becermiş oldu" denildi.

Ergenekon operasyonu ABD ve AKP gereksindiği sürece devam edecek denilen açıklamada sırada Genelkurmay eski başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Necdet Sezer'in olduğunun AKP yanlısı basın tarafından büyük bir rahatlıkla ilan edilmiş olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye Komünist Partisi, Ergenekon operasyonunun hangi amaçla ve kimler tarafından başlatıldığı konusunda son derece berrak düşüncelere sahip olduğunu vurguladığı açıklamada "Bu operasyon, Türkiye'deki sömürü düzeninin emekçi halka, devrimcilere, Kürtlere karşı işledikleri suçları, en azından bunların küçük bir bölümünü aydınlatmak, suç işlemiş devlet görevlilerini yargı önüne çıkarmak için yapılmamaktadır. Tutuklanıp mahkeme önüne çıkarılanlar, yeni gözaltına alınanlar arasında katiller, işkenceciler, çeteciler bulunabilir, vardır da. Bunların arkasından gözyaşı dökecek değiliz. Karşı çıkıp tavır aldığımız, operasyonun biricik niyetidir: Ergenekon operasyonu ABD'nin Türkiye siyasetini AKP eliyle kendi hedefleri doğrultusunda yeniden şekillendirme girişimlerinin parçası olarak gündeme gelmiştir. Devlet bürokrasisinde bu hedeflere itirazı ya da çekincesi olanlar tasfiye edilmekte, onlarla yakın ya da uzak teması olan, hatta temas kuracağı varsayılan herkes "suçlu" ilan edilmektedir" denildi.

Açıklamada Türkiye Komünist Partisi'ne yöneltilen bazı sorulara da cevap verildi. "TKP, değişmesi için mücadele ettiği bir düzenin temel kurumlarında birinci dereceden sorumluluk taşıyan bazı kişilerin yargılanmasına neden tepki göstermektedir?" sorusuna açıklamada verilen yanıt şu oldu: "Tepki göstermektedir, çünkü bu kişiler, devletin emek düşmanı politikalarından, NATO üyeliğinden, emperyalist ülkelerle kurulan açık ve örtülü ilişkilerden, özelleştirmelerden, sermaye sınıfından yana uygulamalardan, ilerici insanların kovuşturmalar, tutuklamalar, işkenceler, idamlar ve darbeler eliyle sindirilmek istenmesinden yargılanmamaktadır. Ergenekon operasyonu, Türkiye Cumhuriyeti'nin emperyalizmin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillendirilmesine şu ya da bu nedenle engel oluşturduğu düşünülen düzen içi aktörleri ayıklamayı, ABD'nin giderek zorlaşan "vize" sınavından onay alanların elini rahatlatmayı, toplumun da bu doğrultuda baskı altına alınmasını hedeflemektedir"

TKP, Türkiye solunda, "katiller tutuklanıyor, faşizm çöküyor" diye sevinenleri, "Devletin içindeki kavga bazı suçların ortaya çıkmasına yarıyor" diye düşünenleri uyararak "Sol, kriz bütün kapitalist dünyayı sarsar, Ortadoğu'da çok önemli gelişmeler olurken, halkımızın önüne Veli Küçük, Sedat Peker, İbrahim Şahin gibi isimlerin atılmasıyla avunacak kadar zavallı, bu kadar siyasetsiz olamaz" dedi.

"Türkiye büyük bir felakete doğru sürüklenirken, AKP hükümetine açık ya da gizli destek olanlar, bu onursuzluğu kabul etmeyenleri faşistlikle itham edenler, tıpkı AKP hükümeti ve onun yandaşları gibi Amerikancı faşizmin "liberal" yol arkadaşlarıdır" denilen açıklamada,
Ergenekon operasyonunun kendisinden çok, bu operasyonun parçası olan süreçle yakından ilgilenmeye, bu sürece karşı aktif bir karşı koyuş geliştirmeye davet edildi.

Ülkenin, emekçi halkın, ilerici düşüncenin tehdit altında olduğunun vurgulandığı açıklamada TKP halkı ayağa kalkamaya davet etti.

Açıklamanın sonunda "Mücadelemiz sermayenin, onun partilerinin, hükümetin, devletin ve onun içindeki çekişmelerin şekil veremeyeceği bir emekçi karakteri taşımadan AKP faşizminden, CHP gölgesinden ve liberal-milliyetçi geriliminin kanlı ve kirli tezgahından kurtulmadan başarıya ulaşamaz. TKP, bu ülkeye ve emekçi halka karşı sorumluluk hisseden herkesi piyasacılığa, gericiliğe ve işbirlikçiliğe karşı ortak bir tavır geliştirmeye, Ergenekon soytarılığının gerçek amacını teşhir etmeye çağırmaktadır. TKP, her durumda, üzerine düşeni yapacaktır" denildi.