TKP’den saltanat çağrısına suç duyurusu

Türkiye Komünist Partisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı metrobüs hattı açılış töreninde yer alan “Son Osmanlı Padişahı 1. Recep Tayyip Erdoğan” pankartı dolayısıyla başta anayasayı ihlal ve cumhuriyeti aşağılama suçları nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve AKP iktidarına yapılan padişah ve saltanat yakıştırması davalık oldu. Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Erkan Baş, Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş hakkında, dün gerçekleştirilen metrobüs hattı açılış töreninde asılan "Son Osmanlı Padişahı 1. Recep Tayyip Erdoğan" pankartı dolayısıyla "Türkiye'nin cumhuriyet ile elde ettiği tarihsel kazanımlardan geriye dönüş anlamını taşıyan bir saltanat özlemi dile getirilmesi" suçlamasıyla savcılığa başvurdu.

Kadıköy adliyesi önünde saat 13.00'de bir araya gelen TKP'liler adına TKP Genel Başkanı Erkan Baş yapılacak suç duyurusu öncesi basın açıklamasını okudu. TKP'liler sık sık "Bu Ülke Osmanlı Olmayacak", "Bağımsız, Sosyalist Türkiye" sloganları atarken, "Paranın saltanatı cumhuriyet düşmanları yargılansın" ve "Durdurun" dövizleri dikkat çekti.

Toplantı ve törenlerin sorumluluğu AKP'de

Erkan baş basın açıklamasında Türkiye'nin saltanat ve hilafet özlemcileri tarafından yeniden "hasta adam" olarak emperyalizmin hizmetine sunulmak istendiğini vurguladı. TKP'nin Türkiye'nin felakete sürüklendiği saptamasıyla halka durdurun çağrısı yaptığına dikkat çeken Baş, "Dün Metrobüs hattı açılış töreni olarak organize edilen gösteri ülkemizin nasıl hızla yıkıma doğru sürüklendiğini ve AKP'nin hedeflerini bir kez daha göstermiştir" dedi.

Gerçekleştirilen "açılış töreni"nin daha önceki AKP seçim mitinglerine benzer nitelikte bir toplantı olduğunu belirten Baş, bu toplantıların teknik ve siyasi sorumluluğunun AKP'de olduğunu vurguladı.

Hilafetin kaldırılışının yıldönümünde "padişah" pankartı

Dün yani 3 Mart'ın hilafetin kaldırılışının 85. yıldönümü olduğunu hatırlatan Baş, böyle bir günde Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında "son Osmanlı Padişahı 1. Recep Tayyip Erdoğan" pankartı açılmasının anlamlı olduğunu ifade etti. Dün gerçekleştirilen törende milyonlarca insanın görebileceği bir açıklıkla suç işlendiğini belirten Baş, "Türkiye Cumhuriyeti emperyalist işgale karşı verilen bir savaşın ürünü kadar emperyalizmle işbirliği içerisindeki gerici güçlere karşı verilen mücadelenin ürünüdür. Biz Osmanlıları bu mücadeleden tanıyoruz" dedi. Osmanlı hanedanının Türkiye işgal altındayken saltanatından başka bir şey düşünmediğine dikkat çeken Baş, "Halkın büyük çoğunluğu açlık ve yoksulluk içinde işgal edilmiş bir ülkede yaşarken hanedan ailesi işgalcilerle işbirlği içerisinde kendi iktidarını sürmeyi amaçlamıştır. Soruyoruz bu suçlular güruhunun propagandasını yapmaktan daha ağır bir suç var mı?" dedi.

Ya Osmanlı'ya Dönüş Ya Sosyalist Cumhuriyet Mitingi
Baş son günlerde özellikle sık sık gündeme getirilen "Yeni Osmanlıcılık" projelerinin Türkiye Cumhuriyeti'ni tasfiye planının süslenmiş ve cilalanmış bir ifadesinden başka bir şey olmadığını ifade etti. Baş "Bu ülkeyi padişahlar yönetemez. Bu ülke, bu halk padişahlar tarafından yönetilemez" dedi.

Baş konuşmasını Türkiye'yi sömürücülerden işbirlikçileri ve gericileri durduracak büyük bir güç olduğunu söylerken 15 Mart'ta Kadıköy meydanında gerçekleştirilecek "Ya Osmanlı'ya dönüş, Ya Sosyalist Cumhuriyet" mitingine çağrı yaptı. Baş mitingin gerici ve işbirlikçilere yanıt olacağını vurgularken konuşmasını, "Amerikancıları, Avrupa Birlikçilerini, sömürücüleri, sahte solcuları, faşistleri, liboşları, din bezirganları durduralım" diyerek sonlandırdı.

Yapılan basın açıklamasının ardından Avukat Murat Yurttaş konuşma yaparak suç durusu hakkında bilgilendirmede bulundu. Suç duyurusu "Anayasayı İhlal, Cumhuriyeti Aşağılama, Kanunlara Uymamaya Tahrik, Suç İşlemeye Tahrik, Halkı Kin Ve Düşmanlığa Sevk, Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi, Görevi Kötüye Kullanma, Suçluyu Kayırma Ve Resen Tespit Edilecek Suçlar" kapsamında gerçekleştirildi. Yapılan konuşmaların ardından TKP Genel Başkanı Erkan Baş ve TKP Merkez Komitesi Üyesi Kurtuluş Kılçer adliyede suç duyurunda bulunurken, TKP'liler "durdurun" başlıklı bildiriyi Kadıköy Bahariye Caddesi'nde dağıttı.