‘Özel okullar kapatılsın!’

Eğitim sisteminin çökmesinin nedeninin piyasalaştırma olduğunu bildiren EMEP, “Sorunun kaynağı burada yattığı gibi çözümü de burada aranmalıdır” dedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi yazılı bir açıklama yaparak, ülkede eğitim sistemi ve üniversitelerin çöktüğünü bildirdi. Eğitim sistemi üzerine tartışmalar sürerken Milli Eğitim Bakanı, YÖK ve ÖSYM başkanlarının üç maymunu oynadığı ifadesine yer verilen açıklamada “Eğitim sisteminin çöktüğü konusunda herkes anlaşır görünmektedir. Ama iş sistemin neden çöktüğüne gelince farklılıklar kendini göstermektedir” denildi.

Fen ve matematik bilmeyen bir toplum
2009 yılı Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) 30 bin öğrencinin “sıfır çekmesi”nin çok tartışıldığına değinilen açıklamada, sınav sonuçlarının “fen ve matematik bilmeyen bir toplum”a işaret ettiği vurgulandı.

Ya kamu ya özel, ortası yok!
Sistemin çökmesinin ana nedeninin yıllardır uygulanan özelleştirme ve piyasalaştırma politikaları olduğunu belirten açıklamada “Sorunun kaynağı burada yattığı gibi çözümü de burada aranmalıdır” denildi. Eğitimde piyasalaştırmanın AKP öncesi hükümetler döneminde başladığını ancak AKP iktidarında çöküntünün zirve yaptığını vurgulayan açıklamada “Gelinen yerde devlet bir karar vermek zorundadır. Devlet ya kendi okullarını kapatmalı, ya da özel okul ve dershaneleri kapatmalıdır! Bunun ortası yoktur” denildi. Açıklamada eğitimin kamusal niteliğe kavuşturulması için özel okullar, dershaneler ve vakıf üniversitelerinin kapatılması gerektiği kaydedildi.

Medyada kâr fırsatçılığı
Son dönemde eğitim üzerine medyadaki tartışmaları da eleştiren açıklamada “Medya vasıtasıyla sürdürülen tartışmalarda sorumluluk sahibi, dürüst eğitimcilerin isyan sesleri duyulmakla birlikte, bütün bu tepkileri, para ve kâr için değerlendirmek isteyen kesimlerin sesinin de daha gürültülü biçimde çıkıyor olması dikkat çekicidir. Eğitimin sermayeye peşkeş çekmesinden beslenen bu çevreler, sistemin çarpıklıkları üzerinden muhalefet ederken hemen arkasından özel okulların ve dershanelerin reklamlarını yapmaktadırlar” denildi.

‘Söz konusu olan geleceğimiz’
Üniversitelerde harçlara yapılan zamların geri alınması için halkın ve gençliğin birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen açıklamada, imam hatip liselerinin de kapatılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada “Gelinen yerde eğitimin savunulması, sadece gençlerin sorunu olmadığı gibi sadece üç-beş kuruş meselesinin de çok ötesine geçmiştir. Bu nedenle başta örgütlü kesimlerin, sendikaların, öğrenci kulüp ve temsilcilerinin, okul aile birliklerinin, sendikaların birleşmesi şarttır. Çünkü söz konusu olan geleceğimizdir, geleceğimizin kimlere emanet edileceğidir” denildi.

soL – Haber Merkezi