‘Komünist Şair Nazım Hikmet Aramızda’

Dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet, Torbalı’da gerçekleştirilen “Komünist Şair Nazım Hikmet Aramızda” adlı etkinlik ile anıldı.

soL (Torbalı) İzmir Torbalı'da 3 Haziran Çarşamba akşamı Türkiye Komünist Partisi ve Yurtsever Cephe Torbalı Örgütü tarafından "Komünist Şair Nazım Hikmet Aramızda" isimli bir anma düzenlendi. Torbalı'da ilk defa düzenlenen Nazım Hikmet anmasına halkın yoğun ilgi gösterdiği gözlemlendi. Çamlık çay bahçesinde düzenlenen etkinlik Nazım'ın "Vasiyet" adlı şiirinin okunması ile başladı. Şiirin okunması sırasında sinevizyondan "Fotoğraflarla Nazım Hikmet" albümü görüntüleri izleyicilere büyük ustanın yaşamından kesitler sundu.

Nazım AKP'nin Ampulüne Sığmaz
İlk şiirin ardından açış konuşmasını yapmak üzere söz alan TKP Torbalı İlçe Yöneticisi Erkan Altuner, Nazım'ı Nazım yapan değerlere işaret etmek gerektiği üzerinde durdu. Altuner, Türkiye'nin dünya üzerinde diplomatik olarak adının tanınmışlığının ötesinde bir üne sahip olan Nazım ustanın döneminden kaç kişinin adının hatırlandığı sorusunu yöneltirken sözlerini şöyle sürdürdü: "O dönemin milletvekillerini, bakanlarını, Nazım'a işkence yapan polisleri veya onu 16 yıl hapse mahkûm eden mahkemenin başkanını hatırlayanınız var mı? Ama bugün Nazım'ı Anadolu'nun birçok ilinde, ilçesinde ve hatta kasabalarında anan ve yüreği hala Nazım'ın yüreğinin yanında çarpan binlerce kişi hatırlıyor. AKP bugün bu durumu tersine çevirmek adına, Nazım'ı sahiplenmeye ve Nazım'ı siyasal kimliğinden soyutlamaya çalışıyor. İktidarının gücünü kullanarak, çıkardığı kölelik yasalarıyla emeğin düşmanı olduğunu ilan eden AKP ne cüretle Nazım'ı sahiplenir. Bunun adı aymazlık ve utanmazlıktır. Nazım'ın mezarı bu toprakları, bu topraklarda Nazım'ı hak eder elbette, ancak eğer o topraklar üzerinde Nazım'ın ömrü boyunca mücadelesini verdiği eşitliğin ve özgürlüğün hükmü sürmedikçe, Nazım yattığı yerde rahat uyuyamayacaktır. AKP'yi demokrasi havarisi gören sözde aydınlara ve yobazlara sözümüz şudur Yağma yok, Nazım AKP'nin ampulüne sığmaz, Nazım ancak tüm dünyaya sığar." Altuner'in yaptığı konuşmanın ardından anma etkinliği okunan şiirler ile devam etti.

Torbalı'da ilk defa düzenlenen anmada şiirlerin okunmasının ardından Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından hazırlanan "Nazım'ın Küba Seyahati" isimli belgesel gösterimi yapıldı. Büyük beğeni toplayan belgesel uzun süre alkışlandı.

Uçurtma Müzik Grubu tarafından Nazım Hikmet ezgilerinin seslendirilmesi ile son bulan etkinlikte, katılımcılar hep birlikte KESK üyelerine yönelik yapılan tutuklamaları alkışlarla protesto ederek dağıldılar.