‘Karanlığı yarmak, eşitliği yaratmak için 15-16 Haziran’

“15-16 Haziran Sosyalizm ve İşçi Sınıfı” paneli İzmir Desem Bordo Salonu’nda 250 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

soL (İzmir) Yurtsever Cephe İşçi Birliği ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 15-16 Haziran İşçi Kalkışmasının yıldönünümünde İzmir'de bir etkinlik düzenlendi. Yurtsever Cephe Yürütme Kurulu Üyesi Kaya Güvenç ve TKP Merkez Komite Üyesi Savaş Sarı'nın konuşmacı olarak katıldığı "15-16 Haziran Sosyalizm ve İşçi Sınıfı" başlıklı panelde bir sinevizyon gösterisi de düzenlendi.

Toplantıda ilk sözü alan Güvenç, 15-16 Haziran'ın işçi sınıfının bir başarısı olduğunu ancak bu başarının daha da ötesinin de gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. 15-16 Haziran'da eğer işçiler, sendikalarına sahip çıkmasaydı, bugün daha kötü koşullarda bulunacağını vurgulayan Güvenç, 15-16 Haziran öncesinde dünyadaki sosyalist mücadelenin de unutulmaması gerektiğini belirtti. Bu kalkışmanın sadece ekonomik nedenlerle yaşanılan bir kalkışma olmadığını ifade eden Güvenç, 15-16 Haziran'ın siyasi amaçları da olduğunu vurguladı. Güvenç, Türkiye işçi sınıfının daha fazla güce ve özgüvene ihtiyacı olduğunu belirterek konuşmasını bitirdi.

"Karanlığı yarmak için işçi sınıfına ihtiyaç var"
TKP Merkez Komite Üyesi Savaş Sarı ise yaptığı konuşmada, 15-16 Haziran'dan başlıca anlaşılması gerekenin işçi sınıfının sermaye sınıfı karşısında gerçek bir güç, insanlık için de bir umut olduğunu ifade ederken, bugün dünyada emperyalizmden söz ediyorsak sanal devrimlerden, Ortadoğu'dan, Kafkaslar'dan, Obama'dan, gericilikten, sermaye sınıfından ve onun temsilcisi AKP'den bahsedilmesi gerektiğini belirtti.

Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasıyla emperyalistlerin bu memleket üzerindeki planlarının altüst olduğunu belirten Sarı, sermaye sınıfının bugün Cumhuriyet fikrinden vazgeçtiğini ve emekçi halkın anti-emperyalist karakterini yok etmek istediğini vurguladı. Sermaye sınıfının bu planlarlarına sadece işçi sınıfının yanıt verebileceğini ve ancak bu şekilde eşitlik ve özgürlüğün bu topraklarda can bulacağını kaydeden Sarı, eşitlik ve özgürlük mücadelesi için örgütlü bir işçi sınıfına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Sarı sadece örgütlü bir işçi sınıfının bu karanlığı yarabileceğini vurgulayarak konuşmasını bitirdi.

Panel, forum bölümüyle sona erdi.