EMEP: Mayınlar temizlensin, arazi köylülere dağıtılsın

EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Suriye sınır boyundaki mayınların, ülke olanaklarıyla temizlenmesi ve bu arazilerin topraksız köylülerin kullanımına sunulması gerektiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümetinin sınır boylarındaki mayınların temizlenmesi işini bir rant kapısı olarak değerlendirmesini eleştiren EMEP Genel başkanı Levent Tüzel bir basın açıklaması yaptı. Tüzel basın açıklamasında mayın tarlalarının bir an önce temizlenip topraksız köylülerin kullanımına verilmesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin Suriye, İran, Irak, Ermenistan sınırlarının mayınlarla döşendiğini belirten Tüzel, "Kardeş halklarla aramıza döşenen bu ölüm tuzaklarının, mayın tarlalarının bir an önce temizlenmesi ve bu toprakların topraksız halkın kullanımına verilmesi tüm halkları sevindirecek bir gelişmedir" dedi.

Mayın temizleme sorununun AKP hükümetince bir rant kapısı olarak değerlendirildiğine işaret eden Tüzel, bu sorunun devletin olanakları kullanılarak çözülmesi yerine yeni sorunlar yaratılmak istendiğine dikkat çekti.

Tüzel, Türkiye'nin mayın temizleme işini İsrail devletine ya da onların güdümündeki şirketlere 44 yıllık kullanım hakkıyla birlikte devretmesinin "sınır boylarına yeniden ipotek koymakla eş anlamlı" olduğunu kaydetti.


Korucular mayın temizlemede görevlendirilsin

"Mayınların bir an önce temizlenmesi için öncelikle Türkiye'nin olanakları değerlendirilmelidir" diyen Tüzel, "Mayınları döşeyen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilgili birimleri bu çalışmada görevlendirilmelidir. TSK'nin elinde bulundurduğu 100 civarındaki Mayın Temizleme Tankı bu iş için kullanılmalıdır. Ayrıca TSK'dan emekli edilen bu alanda uzmanlaşmış personel yeniden çağırılmalı ve bu çalışmada görevlendirilmelidir" dedi. Korucuların da silahsızlandırılarak eğitimden geçirilmesi ve mayın temizleme çalışmasında görevlendirilmesi gerektiğini söyleyen Tüzel, mayından temizlenen toprakların başta sınır boylarındaki yurttaşlar olmak üzere topraksız köylülerin kullanımına sunulması gerektiğini savundu. Tüzel "Toprak reformuna büyük ihtiyaç duyulan Bölge'de bu vesile ile bir adım atılmalı ve giderek kapsamlı bir Toprak Reformu gerçekleştirilmelidir" dedi.