Sosyal demokrasinin NATO ve Ukrayna'daki faşistlerle bağı

Ukraynalı komünistlere karşı uygulamaya konulan komünistlerden arındırma yasası ve başka yönetmelikler, eleştirel gözle bakanların tespit ettiği gibi, ''sahte sol'' olarak yeni bir başlığın açıldığını gösteriyor.

Çeviri: Tevfik Taş

soL'un notu: NATO üyesi ülkelerin liderlerinin Varşova'da bir araya geldiği bu günlerde, özellikle "Avrupa solu"nun emperyalizmle, özel olarak da NATO ile olan "sıkı" ilişkilerini hatırlatmak yerinde olacaktır. 25 Haziran 2016 tarihinde Almanya'nın solcu gazetesi Junge Welt'te yayımlanan bu makalenin yazarları, Von Susann Witt-Stahl ve Denis Koval. Yazarlar, "Avrupa solu"nun Ukrayna'da nasıl faşistlerin ve NATO'nun arkasında durduğunu, bu "sol"un bazı isimlerinin faşist örgütlerle olan ilişkisine dair somut veriler ortaya koyuyorlar.


Sol Parti'ye yakın Rosa Luxemburg Vakfı sağlam yere oynamak istiyor. Tarihsel olarak Sovyet taraftarı bir sol ya da bir başka marksist sol yerine, kendisine ''yeni sol'' talebinde bulunuyor. Bir vakıf düşünün ki,  kurucu adında ikonlaşmış anti-kapitalist ve anti-emperyalist isme rağmen, üyeleri arasında ABD'nin dünya hegomanyası için çalışan ''emperyal liberalizm'' taraftarları olsun. Bunu içindir ki siyasi olarak esnek olmak zorundadırlar. 

İlerici güçler, rekabet halindeki emperyalist güçler arasında herhangi bir taraf olamazlar. Oysa ''Rosa Luxemburg Vakfı Ukrayna''nın resmi Facebook sayfasında ''bağımsız sol'' adı altında NATO ve Avrupa Birliği'nin Rusya yaptırımlarına onay veren bir tutum var.

Rosa Luxemburg Vakfı'nın Ukraynalı partnerleri batının Rusya Federasyonu sınırına kadar dayanmış, hızlanarak büyüyen yayılmacı yönelimine hiçbir itirazı olmamasına karşın, tutarlı bir şekilde ''Rus büyük şovenizmi''nden söz etmekte ve sürekli olarak yıkılmış Sovyetlere ve anti-emperyalist sola saldırılmaktadır.

'SYRİZA'NIN UKRAYNA VERSİYONU BAŞARILI OLMADI'

Rosa Luxemburg Vakfı, Sol Muhalefet (LO) ile işbirliği yapmayı tercih etmektedir. Nisan 2014'de Sol Muhalefet (LO) (Ukrayna Komünist Partisi'nin aynı adla örgütlenen cephe örgütü ile karıştırılmasın), ''bağımsız'' sendikası ''Sachist Prazi'' (Emeği Koruma) ile Oleg Wernik'in ''Sosyal Hareket''i ile bir araya getirerek, ittifak oluşturuldu. Ancak Syriza'nın Ukrayna versiyonu olarak tasarlanan bu ittifak, şimdiye dek başarı elde edemedi.

Sol Muhalafet'in kurucularından Sachar Popawitsch, Oleg Wernik gibi, pek çok sahtecilikten dolayı troçkist İşçi Enternasyonali Komitesi'nden dışlandı (Junge Welt daha önce bu konuyu haberleleştirmişti).

Sol Muhalafet, doğası gereği Ukrayna ve Rus milliyetçiliklerinin ''ulusal karşıtlıkları''na siyasi destek vermekten geri kalmadı. Ukraynalı milliyetçilerin ''Avro-Maidan''ına açıktan destek verdi. 

Sacher Popowtisch ve onun yoldaşı, Kiev'deki ''Sosyal ve İş Araştırmaları Merkezi'' avukatı Witali Dudin, her ikisi de Rosa Luxemburg Vakfı üyesidirler, ellerinde kırmızı bir AB bayrağı ile Maydan'da ultra sağ ile birlikte omuz omuza yürüdüler.

Benzer bir durum 2014 Mart ayında Jazerjunk'un cunta hükümetine ilişkin Popopowitsch'in ''muhalefet''inden gelmişti. Popowitsch, cunta hükümetini ''meşru'' olarak alkışlamış ve bütün dünya ve Rusya'ya da bu hükümeti tanımaları çağrısı yapmıştı. Ancak, ''pratik''te bu hükümete siyasi destek vermeyeceklerini açıklamıştı (Bunun nedeni ise, hükümetin bileşenleri arasında yer alan Svoboda Partisi'nin üyeleri arasında Goebbels taraftarlarının çok sayıda olmasıydı).

Sol Muhalafet'in örgüt komitesinden Fedor Ustinow, 2014'de halk cumhuriyetleri isyancılarıını bastırmak için oluşturulan Ukraynalı gönüllü paramiliter ''Schachtarsk'' birliğine katılmıştı. İsyancılar ''cezalandırıldı." Bu birlik, işlediği suçların büyüklüğünden dolayı daha sonra dağıtıldı.

Fedor Ustinow'un anlayışına göre, ''ABD'ni anti-emperyalist tutumu'', Rusya'nın ''emperyalist saldırganlığı''na karşı güçlendirilmelidir.

NAZİ İŞBİRLİKÇİSİ STEPAN BANDERA'NIN UPA'SI İLE ORTAK ETKİNLİK 

Sol Muhalefet yalnızca NATO'culuk yetinmedi; sağ bataklıkla da işbiriliğine girdi. ''Sosyal Hareket'' yani Sol Muhalefet ve ''Sachist Prazi'', ''Otonom Direniş''i yalnızca ''yoldaş'' olarak nitelemedi, Odessa'da onlarla ortak yürüyüş de örgütledi.

İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası ile işbirliği yapıp, özellikle Polanyalı sivillere yönelik katlimalara girişen Stepan Bandera'Nın Ukranya İhtilal Ordusu'na (UPA) bağlı faşistlerle ortak etkinlik düzenlediler.

Sol Muhalefet'in bir başka ismi Andeij Ischtschenko, 2004'de Ulusal Meclis'den atılana dek Odessa'daki Ulusal Özsavunma (UNA-UNSO) içindeydi. Sağ Sektör'ün çekirdeği olan faşist parti ve onun paramiliter kolu ile birlikte Ischtschenko birlikte çalışmış, yıldızı parlayan transatlantik Viktor Juschtschenko ile birlikte ''Portakal Devrimi''ni yönetmişti. 

Andeij Ischtschenko, eski bir Nazi mi? Çok az. Şimdiye dek eski silah arkadaşlarını açıktan ''arkadaş'' olar selamlıyor. Ve ekliyor: ''Bu örgüt üyesi olduğum için utanmıyorum. Çünkü biz sınırları kuşatılan Ukranya halkının en ön cephesinde yer alıyorduk. Onun hakları ve sosyal kavgasını veriyorduk'' diye 2014'de kendi geçmişi hakkında konuşuyor.

NAZİ ARTIĞI ISCHENTSCHENKO, VAKIF TARAFINDAN 'SOLCU AKTİVİST' İLAN EDİLDİ

Ischtschenko'nun Sağ Sektör içinde ''sol'' bir kanada yardım etmiş olması Rosa Luxemburg Vakfı için vakıf sitesinden onun ''solcu aktivist'' olarak tanıtılması için yetebiliyor.

Benzer bir aklama çabası ''Otonom Direniş'' için de yapıldı. Rosa Luxemburg Vakfı'nın Ukranya'daki proje müdürü Nelia Vakhovska ve Ivo Georgiew'in ''Rosa Luxemburg Vakfı Enternasyonal Diyalog ve Birlikte Çalışma Merkezi'' adına hazırladıkları ''solcu aktivistler Ukranya'da tehlike içinde'' adlı raporu, ''Yurttaş Hareketi'' adıyla örgütlendi. Ve Rosa Luxemburg Vakfı'nın Facebook sitesinde Nazi Bandera'nın linki ile birlikte tıklanabiliyor.

Sol Muhalafet, her ne kadar çok sayıda etkinlik örgütleyememiş olsa da, Rosa Luxemburg Vakfı konferans ve etkinlikleri hem destekliyor hem de gözü kapalı yaygınlaştırırıyor. En son örneği Prostory dergisinin ya da ''Emeğin Otonom Birliği''  (ki, bu birlik üyeleri kendilerini Maidan karşıtı olarak nitendirip, ''Putin taraftarı faşistler''e karşı örgütlenmişlerdir) ve Donbas'daki ''anti-terör operasyonu''nun ''alternatifsiz'' olduğunu yaygınlaştırmak istediler.

Ukraynalı komünistlere karşı uygulamaya konulan komünistlerden arındırma yasası ve başka yönetmelikler, eleştirel gözle bakanların tespit ettiği gibi, ''sahte sol'' olarak yeni bir başlığın açıldığını gösteriyor. 

İşin hakikati ise, vakıf paralarının iç edilmesi tekelinin sessizlik kıyafetinden soyundurulmasıdır. Nihayetinde de, bir ''yeni sol''a gereksinim ortaya çıkmıştır. Bu gereksinimi belirleyen şey, faşistlerle kurulan uğursuz ittifak ile Ukranya'nın NATO yönelimli ekonomi elitlerinin neocon damgalı batılı şirketler nezdinde temize çıkartılması içindir. 

Ve özellikle de, Rusya'ya karşı yeni gerilim politikalarına baş sallayıp, onay vermek için.

ARKA PLAN: BARIŞ SAVAŞTIR

Rosa Luxemburg Vakfı Ukrayna'da Maidan taraftarı bir ''sol'' oluşturmak için çaba harcıyor. Bu amaçla Vakıf, örnek olarak 2014 Nisan ayında bir toplantıda şu başlığı kullanmaıştı: ''Sol ve Maidan''. Sözü geçen toplantı, Rosa Luxemburg Vakfı'nın Ukrayna'daki partneri olan ve ağırlıklı  olarak da ''Sol Muhalefet''den (LO) neşet edip,  kuruluş kongresini gerçekleştiren ''Sosyal Hareket'' ile eşzamanlı olarak örgütlenmiş bir toplantıydı.

Toplantıda paylaşılan bir ankete göre, Maydan'daki eylemcilerin yüzde 93'ü ''apolitik''di ve yalnızca yüzde 7'si (sosyalistler dahil) siyasi olarak örgütlüydü. Buna göre, faşistlerin ve diğer radikal sağın payı çok azdı.

Rosa Luxemburg Vakfı'nın 2015 Kasım ayında düzenlediği toplantıda ''Askeri Çatışmanın Özellikleri Raporu''nu yayımladı. Bu rapor, Ukrayna Ordusu'nun Doğu Ukrayna'daki resmi verilerinden derlenmişti ve ''Anti-Terör Operasyonu Bürosu''nun teknokratlarınca verilen bilgilerin ''Çalışma ve Sosyal Araştırma Merkezi'' uzmanları tarafından derlenmiş haliydi. Raporu hazırlayanlar arasında Soros'un ''Rönesans Vakfı''ndan Yana Salakhova ve Igor Budyga'nın adlarını görüyoruz. İgor Budyga, gazeteci kimliği dışında, Sol Muhalefet (LO) üyesi ve militan bir ''otomaydan'' taraftarıdır.

Budyga, Odessa'daki kundaklamaları ''yurtsever'' olarak nitelemiş, mağdur yakınlarının yaptıkları protestoyu ise ''ukraynafobi'' olarak damgalamıştı. Rosa Luxeburg Vakfı, Kiev'deki Görsel Kültür Araştırma Merkezi projesini teşvik etmiştir. Bu merkez, 2014 yılında bir dizi etkinlik ile ''Barış savaştır'' adı altında Maidan propaganda filmi sahnelemiştir. Bu yolla Ukrayna toplumunun militaristleşmesi, ''Rus saldırganlığının sonucu'' diye sunulmuştur.

Rosa Luxemburg Vakfı, ülkedeki milliyetçi sanatçıları terfi ettirmiştir. Örneğin, Sergey Schadan'ı ''solcu yazar'' ilan etmiştir. Sergey Schadan, Ukraynalı faşistlerin Ağustos ayında buluştuğu ''Banderstadt'' festivalinde sahne almış biridir.