The End of “Usta'nın Hikayesi” (Cenk Giray)

90'lı yıllarda sinemaya gittiğinizde şöyle bir film sonuyla genellikle karşılaşırdınız: Filmi izleyenler “the end” yazısı bittikten sonra, apar topar salonu terk etmezlerdi. Belirli bir süre perdede sıralanan yönetmen, yapımcı, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, yardımcı yönetmen, oyuncular gibi izlenen filmle ilgili ne kadar katkı koyan kişi veya kurum varsa bunları tanıma fırsatı bulurlardı. Hatta dikkatinizi çeken film müziği varsa bunu da öğrenirdiniz o sayede.

Artık böyle durumlara pek rastlanmıyor. Beklemek isteyen, ayağa kalkarak gürültü yapanlar yüzünden, salonu hızlıca terk etmek zorunda kalıyor. Neyse ki artık internet var! Seyredilen filmle ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Erdoğan'ın sonunun geldiğini düşünenler çoğunlukta, buna “batı” medyası dâhil. Peki, madem filmin sonuna geldik, bundan sonrası üzerine tahmin yürütmeye çalışalım. Bakalım oyuncuları değişen filmin yönetmeni değişiyor mu? Tahminimizi de bahis oyunlarının popüler seçenekleriyle yapmanın bir sakıncası yok!

1) AKP-Cemaat çekişmesi: Daha ötesini beklemek (birinin diğerini yeneceği, bastıracağı anlamında) düpedüz saflık olacaktır. Daha da ötesi siyaseten buraya oynamak, medet ummak, doğrultuyu bozacak sonuçlara yol açacaktır. O yüzden karşılıklı gol olur deyip geçiyoruz.

Tahminimiz: Karşılıklı Gol olur.

2) AKP-ABD ilişkisi: ABD için Erdoğan ve çevresi bulunmaz hint kumaşı değildir sorun dış politikadaki basiretsizlik ve AKP'nin çapsız kadrolarıdır. Batı gözünde AKP'nin Ortadoğu'ya örnek olması bitmiş, Erdoğan ve çevresi sayesinde Türkiye benzenen değil Ortadoğu'ya benzeyen hale gelmiştir. Önünde sonunda AKP'nin giydiği elbise hammaddesi Amerikan bezi olan çirkin bir entaridir. ABD entariyi güzelleştirmeye çalışmaktadır.

Tahminimiz: Kırmızı kart çıkmaz.

3) CHP-Cemaat kaynaşması: Eğer Sarıgül İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığını alırsa, genel seçimlerde de CHP'nin başında Türkiye'ye Başbakan olması tasarlanmaktadır. Cemaat bu tasarıyı sonuna kadar desteklemekte, kendi yaygınlaşma alanını burada görmektedir.

Tahminimiz: Sarıgül oynar.

4) Gençlik-Egemen Güçler ilişkisi: Kapitalist düzenin sürekliliğini sağlayan egemen güçleri fazlasıyla rahatsız eden olgu, AKP'ye ve Erdoğan'a karşı ortaya çıkan gençliğin negatif tutumunun, sistem dışı kanallara akmasıdır. Bu enerjinin sola, gerçek anlamda bir sola akması tüm tarafları rahatsız eder. Büyük kentlerde Sarıgül'lü CHP ve Cemaat entegrasyonu için tüm araçları devreye sokacaklardır.

Tahminimiz: İlk Yarı Maç Sonucu 2

5) İşçi sınıfı- Sendikalar: Sendikaların hepsi Haziran direnişinde sınıfta kalmış, sınıfı hareket ettirememişlerdir. Azımsanmayacak sayıda genç işçi ve işsiz kitle, halk hareketinin içinde yer almış kentlerde mücadele pratiği geliştirmiştir. Bundan sonra yeni yeni sendikalar türeyecek 70'li yılların ciddi mücadele geleneğiyle kurulmuş sendikalar miadını dolduracaktır. İşçi sınıfının acilen başka mücadele araçlarına ihtiyacı vardır.

Tahminimiz: Sendikalar oyun dışı.

Ülkemizde birçok tarım ürününün üretimi azalırken, aksine yağ gülü üretimi artmaktadır. Siyasette bundan muaf değil. Artık Gül'lü yıllara hazırlıklı olmalıyız. Siyasette Sarıgül, Abdullah Gül, Gülen, sanatta Kırmızıgül, Morgül ve diğerleri.

“Boynu bükük bir papatya olduğuma bakıp ta, senden vazgeçtim sanma
Yedi kat yerin altında örgütlenip takılırım saçının arasına”

Kentlerde yürütülecek mücadelede yukarıdaki tahmin sonuçlarına teşne değilseniz, yapılacak iş yaratıcı bir biçimde aydınlanmadan, bağımsızlıktan ve emekten yana sol cephede devrimi ve öfkeyi örgütlemek. Başarılı olabilirsek dördüncü tahminimiz maç sonucu 1 olarak sonuçlanabilir. Deplasmandaki egemen güçlere karşı gençliğin enerjisi maç çevirmeye yetecektir.

Gülü seven dikenine katlanır diyenler mutlaka çıkacaktır. Kendi adıma çiçek seçiminde gülü tamamen reddedip papatyadan yana taraf olmaktan yanayım. Sevgisini gösterme biçimi olarak gül sunup “gülü seven dikenine katlanır” diyen olursa, o zaman kaktüs getirseydin diyeceğim. Ayrıca Haziran’dan sonra boynumuz bükük de değil. Gerçekten de, son günlerde ortaya çıkan pisliği sadece ve sadece devrim temizler.

[email protected]