Sömürünün bedelini ağır ‘Ödemiş’ halkı (Birkan Kaya)

Öncelikle yazıya başlamadan önce Ödemiş’in coğrafik ve ekonomik yapısına değinmek istiyorum.

Bu bölge Akdeniz iklimi etkisi altındadır. İlçede yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağmurlu geçer. Genelde Bozdağlar ve Aydın dağlarına kar yağar. Nem oranı %64 tür. Ödemiş'ten yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan Beydağ Barajı bu nem oranına etki eder. Toprağı ise oldukça verimlidir. Başlıca tarım ürünleri patates, incir, zeytin, susam, kestane, tütün, üzüm ve yaş sebzelerdir. Yöre verimli topraklara sahip olup, tarlalardan yılda 3 ürün kaldırabilmektedir.

Ödemiş’in ekonomisi genel olarak tarıma dayalı olup ilçe yüzölçümünün %36'sı tarım arazisidir. 21 bin aileden fazlası tarımla uğraşmakta ve geçimini böylelikle sağlamaktadır. Fakat, tarım arazilerindeki hızla büyüyen inşaat sektörü sonucunda verimli topraklar betonlaşmaktadır. Üretilen tarım ürünleri paralelinde ilçede sanayinin gelişebilme potansiyeli vardır. Fakat, ne özel teşebbüs ne de kamu teşebbüsü sonucunda sanayileşme söz konusu değildir.

Tarımda başta gelen ürün patatestir. Yörede kompir diye söylenir. Son yıllarda Arap Coğrafyasıyla gerilimler yaşayan AKP hükümetinin dış ilişkiler politikalarından dolayı Türkiye’nin ihracatının çoğu Arap ülkelerine yapılan (Özellikle Suriye) patates, üreticinin elinde kalmıştır. Bu da yörenin ekonomisini olumsuz şekilde etkilemiştir.

Yapılan gözlemlere göre tarım ürünlerinin (özellikle patates) üreticilerin elinde kaldığı dönemlerde ilçedeki cinayetler ve intiharlar artmıştır.

Bölge ekonomisi tarıma dayalı olduğu için çiftçinin eline para geçmiyor. Durum böyleyken hayat, tarım işçisi, berberi, avukatı, vs.., tam anlamıyla durma noktasına geliyor.

Bölgede tarımdan geçinen tarım işçilerinin büyük çoğunluğu olan kadınlar, sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar tarlada çalışıp ve hiçbir güvencesi olmadan kaderleri dayıbaşlarının iki dudağı arasındadır..

Ve bunun türevi birçok sorun vardır. Sadece Ödemiş halkı değil, Anadolu halkı sömürünün, kapitalizmin bedelini çok ağır ödedi. Burjuvazi bu sorunler hiç yokmuş gibi halka empoze etmeye çalışsa da, Ödemiş halkı ve Türkiye halkı buna boyun eğmemelidir..

Kaynakça :
http://www.haberler.com/odemis-te-ardi-ardina-yasanan-intihar-ve-4017278...