Olaylar münferittir... (Mesut Yüce Yıldız)

Suriye’den akın akın gelen mültecilerin Hatay içerisinde olan etkinliklerini madde madde sıralamak mümkün artık

1)Çay içtikleri kafelerin, yemek yedikleri lokantaların ya da kullandıkları toplu taşıma araçlarının hiç birinde ücret ödemiyorlar… bildikleri tek bir para birimi var o da ‘’Erdoğan öder’’.

2)Temel ihtiyaçlarının karşılanması yetmiyor kimilerine, eşleri için makyaj malzemesi ve benzeri özel istekleri de ekliyorlar listelere…

3)Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan araştırma hastanesinde yatan hasta bölümlerinden biri kat olarak onlara tahsis edilmiş durumda. Geçen hafta KVS bölümüne yatırılan ve adı Suriyeli general olan hastanın başındaysa iki Türk askeri nöbet tutuyor. Kendi vatandaşını, sağlığını geri kazanmanın bedelini ödeyemedi diye rehin tutan zihniyetten cömert hareketler bunlar.

4)Herhangi bir kaydı ya da kimliği olmayan bu insanlar bu yasal haklardan yararlanırken, halk içinden birine zarar verse ya da canına kastetse bu Suriyeli mülteciler ya da muhalifler nasıl bulunacak? Akşamları kampusde yürüyüş veya koşu yapan bir çok genç bu aktiviteden çoktan vazgeçti.

5)Yine üniversite içinde bulunan hastanede SYRİA Arapça hasta kabul yazılı kağıtlar asılı olup ayrı bir muamele görüyorlarmış gibi ilgilenilmektedir. Arapça bilmeyen staj yapan doktor adayları da buna dahil edilmektedir. Eğer öyle değilse Suriyeli hasta sayısı fazla olduğundan böyle bir prosedür uygulanıyorsa hasta ya da yaralı sayısının neden bu kadar fazla olduğu düşünülmelidir.

6)Hastane içindeki tıp fakültesi öğrencilerinden alınan bir bilgiye göre 16 yaşında ameliyat için yatış işlem sırasını bekleyen bir kız çocuğu tuvalete girdiğinde arkasından giren iki Suriyeli... Ve asistanların çığlıkları duymasıyla engellenmiş bir tecavüz girişimi bile var.

7)Kampların bulunduğu bölgelere yakın yerleşim yerlerinde geceleri insanların kapısının önüne kadar gelip tedirgin edip, huzurlarını kaçırmaktadırlar.

8)Esad yönetimi devrilse bile burada çok rahat olduklarını söyleyen mülteciler geriye dönmeyi düşünmediklerini de rahatça dile getirebiliyorlar artık…

Bunlar yaşanırken Hatay İl Emniyet müdürü ‘’olaylar münferittir’’ diye açıklama yapabiliyor. Mustafa Kemal Üniversitesi rektörü A haber’e katılıp herkesin rahatının yerinde olduğuna dair saçma sapan açıklamalar yapabiliyor. Kendi üniversitesi içinde bunlar yaşanırken…

Hatay halkı durumu kavramış durumda, köylüsünden öğrencisine kadar herkes olayların tedirginliği içerisinde bu olaylar münferitse eğer AKP yönetimini destekleyen ve içinde olan herkes yukarıdakileri ve bunun gibi birçok gerçeği Hatay halkına sorarak öğrenebilirler.