İsrail askeri kalmak (Ogün Eratalay)

Sadece İsrail’in değil, herhangi bir ülkenin askeri olunur. Zorunlu askerlik görevidir, toplumsal baskıdır, vatan sevgisidir, kaçıştır, inattır veya yeniden başlama imkânıdır, olunur. Meslek olarak yapanlar da azımsanmayacak sayıdadır, paralı askerliktir diğer adı. En eski ve en aşağılık meslektir ve “Prens” yazarı Makyavelli için kesinlikle uzak durulması gereken topluluktur bir hükümdar için.

*

2014 yılında İsrail Devletinin herhangi bir askeri olmak anlaşılsa bile, askeri kalmak mümkün müdür? Karşısında silahı bile olmayan sivilleri, kumsalda oynayan çocukları füzelere hedef yapmanın açıklaması nedir? Tarihin her türlü aşamasında ve her coğrafyasında vardı ve hep var olacak diye alışacak mıyız toplama kamplarına, abluka altına alınan kentlere, bombalanan evlerinde uykusundan hiç uyanamayacak olanlara?

*

Aslında söylenmesi gerekeni söylemekse zor olan, yapılmış daha önce hem de vatan haini damgası yemek pahasına. Mesele, söyleneni yapmak, gerçekten hissederek ve hiç başka bir şey yapma şansın yokmuşçasına…

Büyük Usta sıralamış seçeneklerinizi kardeşler. İşte yedek erbaş Liron, tankçı Uri, sıhhıyeci Yoram. Ya şuradaki şoför Liat? Devam edeceksiniz parababaları için öldürmeye, onlar için en ucuz silahsınız bilesiniz. Elinizden insanlığınızın alınması için savaşıyorsunuz bilin bunu…

Yolunuz mu? Açık olsun, varsın eller yukarıda silahsız bir Filistinli çocuğa teslim olun, ister vatan haini damgasını yiyerek kaçın oranın dağlarına. Yahut doğrultun namlunuzu size ateş et diyenlere!

Yeter ki…

Geçme namert köprüsünden, ko apartsın su seni
Yatma tilki gölgesinde, ko yesin aslan seni