Genel ahlak, Türk aile yapısı, RTÜK ve Roboski (Burcu Karakaş)

Arama motoru Google'a "Türk aile yapısı" yazınca ilgili aramalar kısmında çıkan sonuçlardan belli ki kafamız karışık:

"Türk aile yapısının özellikleri nelerdir", "Türk aile yapısı nedir", "Türk aile yapısına uygun olmayan diziler", "Türk aile yapısı sözlük".

Haklı olarak merak ediyoruz. Böylesi kutsal bir yapıyı ihlal etmek, öbür tarafta günahların en büyüğü olabilir. Okuyup öğrenmek lazım haliyle.

Ancak benim merakım bundan değildi. Reytingi bol bir eğlence programına RTÜK ceza vermiş. Gerekçe, "genel ahlaka ve Türk aile yapısına aykırılık" (Sürpriz!). Milliyet'te Önder Yılmaz imzalı, "RTÜK'ten 'dansöz' cezası" başlıklı habere göre, kararda yer alan ifadeler şöyle:

"Ekrana getirilen dansöze para yapıştırma görüntüleri o saatte ekran başında olma olasılığı olan çocuk ve genç kitlesinin gelişimine olumsuz etki sağlayabilecek niteliktedir. Yayının bir başka boyutu ise Türk aile yapısı üzerine etkisidir. Saat 20.00 gibi korumasız bir saatte bu şekilde dansözlü bir yarışmanın dizayn edilmesinin yanı sıra aile kavramımızda yeri olmayan bir uygulama da sırf bir yarışma uğruna katılımcılara uygulattırılmaktadır."

Aynı gün yan sayfada ise, Namık Durukan'ın "Uludere'de dört soru hala yanıtsız" başlıklı haberi vardı. Katliam gününden bu yana yaşanan süreci göz önüne alarak başlığa şaşırmayabilirsiniz belki ama içerik oldukça vahim:

"TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, dosyadaki mevcut bilgiler üzerinden raporu yazma kararı aldı."

Peki bu sorular neler?

1. Heron görüntülerini kim değerlendirdi?
2. Hedef tayinini kim yaptı?
3. İstihbarat bilgisi nereden geldi?
4. Vur emrini kim verdi?

Haberden öğrendiğimiz üzere söz konusu karar, yapılan oylama sonunda AKP milletvekillerinin oyları ile alındı. Hatta ve hatta AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, kararın üstüne bir bardak soğuk su içmek yerine, "Elimizde ne belge varsa onu kamuoyu ile paylaşacağız. Lambadan cin mi çıkaracağız? Neyse o" dedi. Yani basitleştirmek gerekirse, kendisini vekil seçen insanlarla bir güzel dalgasını geçti.

Kasedi başa saralım: Meclis'te iyi kötü, insan haklarını inceleme iddiasıyla kurulan bir komisyon, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir katliamda "Vur emrini kim verdi", "İstihbarat bilgisi nereden geldi" sorularına yanıt aramadan/bulamadan bir rapor yazacak. Çünkü, "Neyse o".

Bir daha tekrar edelim: Vur emrini ve istihbarat bilgisini kimin verdiği konusunda zerre bilgi yer almayacak bir rapor yazılacak ve bu rapor "kamuoyunun bilgisine" sunulacak.

Başbakan'ın "küçük millet" diye adlandırdığı ailenin bekasını, vatandaşının can güvenliğinden önce gören iktidar, TOKİ'ye verilen cezaevi ihaleleri boşa gider korkusuyla soluklanmadan içeri tıktığı "yığın"larla ilgili geçenlerde takdire şayan (!) bir karar aldı: "Mahkumlar eşleriyle cezaevi dışında bir odada 24 saat vakit geçirebilecek".

Milyonlarca "küçük millet"in esaslı Türk milletinin temelini oluşturmasından hareketle alınan bu karar, birey değil, cemaat hakkı gözetilerek alınmış onlarca karardan biri. Eşi cezaevinde olanların "ahlaki çöküşe" ya da "kötü yola" sürüklenmesinin önüne geçmek için alınan kararın ardından, hükümet içinde dönen tartışmaların hiçbirinde "insan hakları" kavramının esamesinin okunmadığını da hatırlatalım.

Genel ahlak ve Türk aile yapısını korumakta, ses hızını geçerek rekor kıran Felix beyefendiden çabuk davrananlar, ne hikmetse hala Roboski/Uludere katliamının faillerini "bulamadı".

"O saatte ekran başında olma olasılığı" olan çocukların bir eğlence programıyla olumsuz etkilenmesinden nem kapanlar, ölü çocukların hesabını soramadı.

Hesap verebilmenin gerekliliğini öğretemeyenlerin gelişimini tamamladığı ortam ise bahsettikleri "Türk aile yapısı", varsın olmayıversin.

Vicdanın ne demek olduğunu bilemeyenlerin ateşle savunduğu "genel ahlak" bu ise, gözümüze gözükmesin.

Dansözlü yarışmanın Türk aile yapısı üzerine etkisi hakkında ahkam kesenler, aile kavramımızda yeri olmayan bir uygulamayı bizzat kendileri uyguluyorlar.

Üstelik tam da RTÜK kararında yer alan sebepten:

"Sırf bir yarışma uğruna!"

twitter.com/burcuas