Sinter, Brisa işçilerinden Ece Temelkuran'a

NULL

Bu k&oumlşedeki yazılarda genellikle, medyanın kaşar liberalleri eleştirilir. Bu durum, bu k&oumlşeyi hazırlayanların niyetinden &ccedilok, medyadaki &ccedil&uumlr&uumlm&uumlşl&uumlkle ilgili. Hani, Ece Temelkuran gibi bu &ccedil&uumlr&uumlmenin, kokuşmanın dışında kalmış birka&ccedil sağlıklı ses olmasa bu k&oumlşe, yandaş ya da&rdquokarşıt&rdquo liberallerce işgal edilecek. Bug&uumln bu işgali Ece Temelkuran kırdı.

T&uumlrkiye'de son aylarda, kriz bahanesiyle iş&ccedililer kapı &oumln&uumlne konuyor, &uumlcretsiz izne &ccedilıkarılıyor, işyerleri kapatılıp işi başka yere taşımanın zemini hazırlanıyor. Medyada &ldquotık&rdquo yok. İşten &ccedilıkarılan iş&ccedililer, işyeri bazında da olsa direniyor, işlerini geri istiyor ve işyerlerini işgal ediyor. Medyada yine &ldquotık&rdquo yok. Basın, Obama ile Putin'in fiziki g&oumlr&uumln&uumlş&uumlnde ve kas yapılarının &oumlzelliklerinde, daha &ccedilok haber değeri buluyor. Sevgilisinin kedisinin hışmına uğrayan sanat&ccedilının yaşadıkları ve zalim kedi Osman'ın yaptıkları, işten atılan iş&ccedililerin sorunlarından daha &oumlnemli bulunuyor.

&Uumlmraniye'de Sinter iş&ccedilileri kriz bahane edilerek işten &ccedilıkarılmış, iş&ccedililer işyerlerini terk etmemişler... Umurunda mı gerici ya da burjuva medyanın. Gericisi, Milli Gazetedeki Mehmet Şevket Eygi gibi, kitlelere bu d&uumlnyayı sevmeyin, istemeyin, &ccedilalışın, susun ve &oumlb&uumlr d&uumlnya i&ccedilin biriktirin &oumlnerisinde bulunuyor. Daha liberal olduğunu iddia edenler de patronları haklı g&oumlstermek i&ccedilin kırk takla atıyor.

Neyse ki, Ece Temelkuran, bug&uumlnk&uuml yazısına, Sinter iş&ccedilileriyle başlamış, O da yazmasa, &Uumlmraniye'de işten atılan ve m&uumlcadele eden 350 Sinter iş&ccedilisinden kimsenin haberi olmayacak. Tabii, neden atıldıklarından da... Temelkuran yazmasa, yalnız Sinter'den değil, Brisa'da işten atılan ve direnen iş&ccedilileri de g&oumlrmezden gelecekti medyamız. E.Temelkuran bir anlamda basının bilin&ccedilli olarak yapmadığı haberciliği de yapmış oluyor yazısında.

Olayı yalnızca haberleştirip bırakmamış Ece, yazısında, olayın nedenleri &uumlzerinde de durmuş. Sinter iş&ccedililerinin ve sendikaların s&oumlylediği bir ger&ccedileklik var işten atılmalarda. Patronun s&oumlylediği gibi, işten &ccedilıkarma gerek&ccedilesi, salt ekonomiyle ilgili değil. BMİS &uumlyesi sendikalı iş&ccedililerin işten &ccedilıkarılması da bir rastlantı değil. Sinter iş&ccedilisi biliyor ki, bir s&uumlre sonra aynı işyerine sendikasızlığı kabul eden iş&ccedililer geri d&oumlnecek ya da yerlerine yeni iş&ccedililer alınacak. Kısacası, Sinter patronunun asıl derdi, işyerindeki iş&ccedilileri &oumlrg&uumlts&uumlzleştirmek. Benzer y&oumlntem, &oumlzel ya da kamu işyerlerinde g&uumln&uumln modası haline getirildi. &Uumllkenin Başbakanı'nın &ldquoya sev ya terket&rdquo diyebildiği, faşizan yaklaşımların ayyuka &ccedilıktığı bir d&oumlnemde, bir başka bağlamda, &uumllkenin patronları da, &ldquoya &oumlrg&uumlts&uumlz ol, ya terket&rdquo deme hakkını kendilerinde buluyor.

Temelkuran yazısında kamuda, sağlık sekt&oumlr&uumlndeki, bir uygulamdan da &oumlrnek vermiş. Kızılay &Ccedilapa Kan Merkezi'nde olan bitenleri bizzat olayı yaşayan tanıkların s&oumlylediklerinden aktarmış. Kan merkezinde, &oumlrg&uumltl&uumll&uumlğe nasıl saldırıldığını anlatıyor Ece yazısında: &ldquo Hepsini toplayıp 'Kaz s&uumlr&uumlleri, maymunlar!&rdquo diye bağıran m&uumld&uumlrleri, 'Sendikaya &uumlye olacaksanız gidip Hak-İş'e &uumlye olun' diyen y&oumlneticileri...&rdquo ihbarlar, tehditler... Bu iğren&ccedil uygulamaların muhatapları, 15-20 yıllık hemşireler... Ve hak aradıkları i&ccedilin, &oumlrg&uumltl&uuml m&uumlcadeleden vaz ge&ccedilmedikleri i&ccedilin, binası ve cihazları olmayan Ardahan'a s&uumlrg&uumln.

E.Temelkuran yazısında, Disk Genel Başkanı S&uumlleyman &Ccedilelebi'nin telefonda s&oumlylediklerini de aktarmış: &ldquo...Krizde sendikaların &uumlye sayısı artıyor. İşverenleri korkutan bu. Başbakan 'krizi fırsata &ccedilevireceğiz' demişti. Bazı işverenler de krizi b&oumlyle fırsata ve &ccedileviriyor: İşten atmalarla.&rdquo

Bug&uumln &ccediloğu k&oumlşe yazarı &ldquo&oumlz&uumlr&rdquo &uumlzerine odaklanmış yazısında. Kiminin &ldquo&oumlz&uumlr&rdquo&uuml g&oumlklere &ccedilıkardığı, kiminin &ldquo&oumlz&uumlr&rdquoc&uumlleri vatan haini ilan ettiği, aklı ve y&uumlreği yaşlanmış bir kadının soyağacı hezeyanları ile uğraştığı, ama hi&ccedilbirinin Ermeni, T&uumlrk, K&uumlrt halklarının eşit ve &oumlzg&uumlr bir d&uumlnyada yaşayacağı bir m&uumlcadeleyi ağzına almadığı bir ortamda... Hele hele... işten atılan Sinter iş&ccedililerinin, Brisa iş&ccedililerinin direnişine g&oumlzlerini kapadığı bir ortamda, Ece Temelkuran'ın yazısı y&uumlreğimize su serpti.

Aklına sağlık, eline sağlık Ece Temelkuran...

B.P


&nbsp