Oray Eğin’e

Ramsey'in eski, futbol afyonunun taze patronu Hasan Doğan'ın ölümüyle birlikte, örnek bir "modern muhafazakar"ı yitirmiş olmanın derin üzüntüsü sardı medyayı. Mevzuyu, Serdar Turgut'un açtığı bu "modern muhafazakarlık" adlı sosyolojik halkadan ya da füzyon projesinden yakalayarak geliştiren ve örnekleyen kişi ise Oray Eğin oldu Akşam'da.

Çağcıl gerici, postmodern mürteci, hıristiyan demokratların Türkiyelisi, hıristiyan demokratların yandan yemişi, hep müslüman az demokrat, tam müslüman hep demokrat vb. türevleri de üretilebilecek "modern muhafazakar" Hasan Doğan tipolojisini sevimli göstermek için modeller, kriterler üretiliyor.

Dilerseniz, biraz daha yakından bakalım bu kriterlere:

İş alemindeki başarılarının ardından popüler bir işle uğraşıp, "tüm Türkiye'nin sevgilisi" olabileceği fırsatları çok iyi değerlendirecek.. Ailesinde hem açık hem kapalı olacak. Yaş itibariyle büyüklerin/annelerin kapalı, gençlerin/kız çocuklarının açık olması cumhuriyetçilerin gönlünü daha çok okşayabilir. Tersi bir durum ise "gelecek bizde" hissiyatı nedeniyle gerici tabanı memnun edecektir. Dilerseniz ilkine modern muhafazakar, ikincisine muhafazakar modern diyebilirsiniz, siz bilirsiniz.CV'sinde yeşil sermayeli şirketlerin yönetim kurulu üyeliklerinin yanı sıra, Koç şirketlerinden birinde yöneticilik de bulunacak (Bıyık, sakal tartışmasına da, ara çözüm bir yerde).Başbakanın kızını Amerika'larda okutan Remzi Gür'ler familyasından olduğu bilgisi, öyle herkese yakın, sevgi böceği gibi biri olduğu görüntüsüyle yer değiştirecek.Gol sevinçlerinde türbanlı falan demeden eşiyle sarmaş dolaş olabilecek (Ertuğrul Özkök kriteri). "Kamplaşmanın kalın duvarları"nı inceltecek (Oray Eğin kriteri). Bu kriterlerin de ötesinde, Oray Eğin'e göre sanırım işin en hassas noktası, "Türkiye'nin türbanla ilgili kendiliğinden bir sorununun olmadığı, durduk yere ya da kişisel ihtiraslar sebebiyle meseleyi sivriltmek, germek vb. neticesinde sorun oluşturulduğu" yönünde bir farkındalık yaratacak. Meselemiz ontolojik değil, epistemolojik yani!

Türban neyin sembolü sahiden? Hasan Doğan neyin simgesi?

Şöyle olabilir mi: Gericiğilin siyasal sembolü, onun yumuşak yüzlü Hasan Doğan tarzı sembolleri sayesinde toplumsal dokunun daha derinlerine işlemeye başlayabilir mi?

Peki ya medya ilişkileri?

Remzi Gür, CHP'li milletvekilini rüşvetle satın almaya çalışırken, olay basına yansıdığında, hangi yumuşak yüzlü sembol araya girip olayın büyümesini engellemeye çalışacak şimdi?

Yazık oldu değil mi?

Neyse, Eğin'in iki parçaya ayrılı köşesinin üst bölümü Doğan karakterinin bu örnek özelliklerine ayrılırken, ikinci bölümü muhafazakar kesimin (modern ön eki yok bu defa) Fethullahçı kanadıyla ilgili odatv.com adresinden alınma yeni bilgilere ayrılmış durumda.

Doğan tipolojisini hoşgörüyoruz ama Fethullahçı kanatta neler olduğunu takibe de devam ediyoruz bir yandan. Fethullah Gülen Cemaati'nin Saraybosna'daki yeni okulunun mütevelli heyetine, Ramsey Grubu tarafından değil de Çalık Grubu tarafından patronlar yerleştirmesi sayesinde köşemiz içerisinde bir çelişki de oluşmuyor.

Onlar tukaka mürteci, bunlar cici gerici.

Hadi Türkiyem, sen de yaşa bu gol sevincini...

İ.K.

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=123131,10,6

Oray Eğin, "Hasan Doğan'dan alınacak dersler", Akşam, 8 Temmuz 2008