Şimdi Londra'da olmak vardı

Ramazan'da biyolojik memleketi Batman'ı ziyaret eden Mehmed Shimshek, Twitter'da Havva Ana ile çektirdiği fotoğrafın altına Ahmet Arif şiirinden alıntı yapmış: "Beşikler vermişim Nuh’a, Salıncaklar, hamaklar, Havva Ana’n dünkü çocuk sayılır, Anadoluyum ben, Tanıyor musun?"

Şöhretini "Eva" Analar ve "Adam" Babalar adına dünya borsalarında kotardığı hassas operasyonlarla kazanmış -bu operasyonlarda "Kraliçe'nin menfaatlerini koruyacağına" dair şahitler huzurunda yemin etmiş- bir Britanya vatandaşının Türkiye'deki Twitter takipçilerine Havva Ana'lı şiirle -hem de Adam Smith Baba'dan hiç hazzetmeyen "bizim" bir şairimiz üzerinden- hava atması biraz tuhaf değil mi? Biz Londra'yı 3-5 kere hasbelkader ziyaret etmiş olsak, "Yağdı Eva, çaktı şimşek/ MerrillLynch Bölge Ofisi'yim ben/ Tanıyor musun Mr. Shimshek" türünden bir şiir yazıp kendimizi komik duruma düşürür müydük mesela?

Hem sonra o şiir "tanıyor musun"la bitmiyor ki, devamı var: "Utanırım/ Utanırım fıkaralıktan/ Ele güne karşı çıplak"... Yani Havva Ana "Anadolu'yum, tanıyor musun" mısrasıyla aslında "ultra-fıkarayım, görüyor musun"u sual eylemektedir. (Shimshek'in fotoğraftaki boyun bükme hareketini "valla ne desem bilmem ki" şeklinde okumak mümkündür.)

Ee, Londra'dan erken emeklilik tatiline geldiğinizde hem ziyaret hem ticaret hem edebiyat esprisiyle ve üç mısralık şiirle Anadolu'yu ucuza kapatabiliyorsanız eğer, Batmanlı'ların eşantiyon mahiyetindeki sefaletini de portföyünüze mecburen katıp yüzünüzü biraz kızartacaksınız artık... Hele ki, Londra Borsası'ndaki unvanlarınıza bir de "TC Yurttaşlarının Mali Vaziyetinden Sorumlu Broker'lik" eklenmiş ise, Anadolu'nun mali trajedisi tatili burnunuzdan getirecektir haliyle.

Peki Shimshek'in reklam fotoğrafındaki sıkıntılı görüntüsünü "haklı kadıncağız, Doğu bu kadar yoksul olmasa biz o Britiş şirketlerimizi ihya edecek ucuz işgücünü Mars'ta bile bulamazdık zaten" türünden bir suçluluk kompleksine bağlayabilir miyiz?

Hiç sanmıyorum. Shimshek'in suratını karartan "şu işkence bitse de gitsem" mimiklerinin asıl kaynağı "şimdi Londra'da olmak vardı anasını satayım" hissiyatıdır. Zira BBB reytingli bir ülkede ZZZ reytingli Havva Ana'nın negatif mali performansıyla ilgili şikayetlerini -iftara yarım saat kala- dinlediği şu mübarek günlerde, Shimshek'in "asıl" memleketi -AAA reytingli- Londra'da, kentin mali performansını maksimize etmeye aday iki (daha doğrusu bir buçuk) adet mühim hadise cereyan etmektedir:

1. Olimpiyatlar başlamıştır. Havva Ana "ben senin gibi brokır'ların operasyonları yüzünden fıkarayım, biliyor musun?" diye sorarken Shimshek "ben de senin yüzünden kendi ülkeme olimpiyatları izlemeye gidemiyorum, anlıyor musun?" diye -içinden- karşılık vermektedir.

2. İngiliz vekil Claire Perry Cambridge Düşesi Catherine’in (merhume Diana'nın gelini Kate'in) hamile olduğunu iddia etmiştir. İddia doğrulanmamakla birlikte, dedikodusunun dahi ekonomiyi canlandıracağı düşünülmektedir. Ne alakası var derseniz, iddianın sahibi Perry “Bir Kraliyet bebeği ekonomi için iyi olur” demektedir ki, Kraliyet'e bağlılık andı içmiş bir finans uzmanını uzak diyarlarda -"ah ulan ah, sadece bu haberle bin operasyon yapardım be" dedirtip- heyecanlandırmaya bu kadarının da yeteceği açıktır.

Mustafa Adalı