Pâytaht-ı Harsiyyât-ı Frengistanî’ye Medrese-i Cedîd

İstanbul’a üç yeni özel üniversite kurulması ile ilgili kanun tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunulmuş. Bir tane de Samsun’a özel üniversite gelecekmiş bunların yanısıra...

Samsun’da kurulacak üniversitenin adı Canik Başarı. Bize dersane ismi gibi geldi ama olsun! Demek ülkenin en büyük ve en güzel kampüslerinden birine sahip olan 19 Mayıs Üniversitesi yetmiyormuş ki Samsun’a Başarılı Canik Kamuya Nanik Üniversitesi kurulacakmış.

Gelelim esas meseleye yani İstanbul’a kurulacak üniversitelere…

İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nin kurulması için Vakıflar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla Fatih Sultan Mehmet Han, Sinan Ağa Bin Abdurrahman, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa vakıfları Meclis’e başvurmuşlar.

Kurucu vakıflara bakarak üniversite için bir öngörüde bulunmak mümkün mümkün olmasına da daha önemli başka sorular da geliyor akla... Örneğin: Bu üniversite nereye yapılacak? Özellikle mülk zengini olan Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı’nın arazileri üzerine mi? Zira Ayasofya Müzesi de dahil olmak üzere pek çok tarihi yapı ve İstanbul’un merkezinde geniş arazilerin sahibi olan bu vakıf bir süredir de sözkonusu araziler üzerindeki işgalden şikayetçi ve “gecekonducuları” bu arazilerden attırmak ister. Üniversite inşaatı bunun için paravan mı? Biz de ne tuhafız değil mi? Adamlar cami yapsa beğenmeyiz, okul yapsa beğenmeyiz! Bizim tuhaflığımızla birlikte bu soru da bir köşe de beklesin. Bu üniversitenin müstakbel talebelerine muvaffakiyetler temenni edip, diğer üniversitelere geçelim.

Diğer üniversite de bir diğer çok zengin vakıf olan Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kurulacakmış: İstanbul Ön Asya Üniversitesi.

İstanbul’da kurulacak diğer üniversite de yine güzide bir vakfımız olan Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından kurulacakmış. Yine geri vitese takılıp gaz köklenmiş. Sistem Vakfı’nın kurduğu üniversitenin ismi Süleyman Şah Üniversitesi.

Fethullahçı İstanbul Şehir Üniversitesi’nin önümüzdeki yıl öğretime başlayacağı, İlim Yayma Cemiyeti’nin kuracağı İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi için çalışmaların sürdüğü atmosferde kurulması kararlaştırılan bu üniversitelerle birlikte nurlu ufuklara doğru yönelmiş bir üniversiter ortamın doğacağından kuşkumuz yok.