Mümtazer Türköne'nin dili yalan söylemekten şişti...

Mümtazer Türköne'ye birisi artık komik olmadığını hatırlatmalı. "Darbelere krikoluk yapan sol" muhabbeti, "aklımda kaldığı kadarıyla Türkiye tarihi" isimli uyduruk bir sağcı kitabından alıntı gibi.

Mümtazer Türköne, her gece yatarken üç kulhüvallhü'nün yanında, bir de "darbesever sol" duası okur. Kendisi misyon adamı ve kompleksli olduğu için, yalnızca sağcılar tarafından taltif edilmek istemez. "Askeri vesayet" isimli heyulanın peşinden koşan çok solcu olmasına rağmen, Türköne gün aşırı sola küfretme ve yalan söyleme ihtiyacı duyar.

Çünkü halka darala darala, elde bir tek Halil Berktay kalmıştır.

O yüzden Berktay'ın karavana atışı, Türköne'nin solcu düşmanı tükürük bezlerini uyarır. Aynı cümleleri daha önce onlarca kez kurmuş olması sonucu değiştirmez kalıp hazırdır: Sol şiddet, başından itibaren ülkede askerî darbe şartlarını oluşturmak için uygulandı, Millî Demokratik Devrim tezi, "darbelerin devrimci şiddeti" olarak geliştirildi, Deniz Gezmiş darbecilerin oyununa gelmiş bir gençlik lideriydi, Mahir Çayan 9 Mart darbesinin şartlarını olgunlaştırmak uğruna hayatını kaybetti, 68 kuşağının sosyalist bir devrimin değil cunta eseri bir darbenin peşinde oldukları aradan geçen 44 yıldan sonra dönemin tanıklıkları ile artık ayan-beyan ortaya çıktı...

Kimin tanıklıkları mesela? Turhan Feyizoğlu, Hasan Cemal, Deniz Gezmiş'in "silah arkadaşı" Mustafa Celil Gürkan, Dev Yol'un İstanbul sorumlusu olan Celalettin Can... "Adamın gol diyor!"

İnsanın bu kadar rahat yalan söyleyebilmesi için Türköne türü bir sağcı olması gerekir. Daha 1960'lı yıllarda öldürülen Vedat Demircioğlu, Ertuğrul Karakaya, Taylan Özgür gibi devrimci gençlik önderleri, "şiddet" mi uyguluyorlardı? Türköne'nin Kanlı Pazar'daki omuzdaşları, 2 kişiyi "kısasa kısas" diyerek mi öldürülmüşlerdi? Türkiye İşçi Partisi, şiddet uyguladığı için mi kapatılmıştı? TİP Milletvekili Çetin Altan'ı Adalet Partililer meclisin içinde Altan şiddet düşkünü olduğu için mi öldüresiye dövmüşlerdi? Urfa'da Oxford vardı da, solcular mı gitmemişti?

Ama Türköne hiç utanmadan yalan söyler:

"Ancak sağın ürettiği şiddet ile solunki arasında adil bir karşılaştırma yapabileceğimiz sağlam araçlar var. Sol, 68 kuşağının açtığı yolda 'öncü sosyalizm' ile güya bir teorinin pratiğini icra ediyordu. Sağ ise solun ürettiği şiddete mukabele etmek adına sadece anti-komünist refleksler gösterebiliyordu. Kısaca sol şiddet olmasaydı, sağ şiddet hiçbir zaman vücut bulamazdı."

Yalancının kaynanası ölsün mü? (Şiddetin daniskası!)

İşin tuhaf yanı, madem "1970'lerin sol ideolojileri bugün birer fosil hükmünde" (aynı yazıda bu geçiyor) ise, Türköne niye solun yakasından düşmüyor? Halil Berktay neyine yetmiyor?

Ya da "Önce sen başlattın" desek yetiyor mu?

(soL - PostaL)