İskender Pala: O kadınların düğmelerinin dar geldiği erotik türküler var ya...

Muhafazakar kafası bir acayip. Hele hele bu muhafazakar abimiz bir de şairane konuşursa, tadından yenmiyor. İskender Pala, Neşet Ertaş'ın ve bilumum başka ozanların türkülerindeki memeleri düğmelerine sığmayan kadınlardan rahatsız olmuş.

İskender Pala, "müstehcen" türkülerin TRT'nin repertuarından çıkartılması gerektiğini savunan bir yazı yazmıştı. Pala, Habertürk'te yayınlanan bir programda ise şunları söylemiş:

"Türkülerdeki erotizmin kadını aşağılamasından rahatsızım. Kadınları, alınır-satılır bir meta olarak gören türkülerimiz var. Düğmelerin dar geldiğini falan anlatan türküler var. Bir taksiye binseniz, taksi şoförü bu şarkıyı açsa rahatsız olmaz mısınız? Ben toplumda bazı şeylerin normalleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Neşet Ertaş'ın türkülerinde de erotizm vardır. Bir tenhada can cananı bulunca... " diye başladığınızda istediğiniz sahneyi üretebilirsiniz. Erotizmin nezih ve zerafete bindirilmiş kısmı başımla beraber, ondan heyecan duyarım, lezzet alırım. Ama kadınları aşağılayan türküleri artık radyolarımızdan çalıp söylemeyelim.

"

Mesela İskender Pala'nın nezih kabul ettiği erotik türküler hangileri?

A) Entarisi ala benziyor, şeftalisi bala benziyor.
B) İndim derelerine, bilmem nerelerine, kaytan bıyıklarımı sürsem nerelerine ("nerelerine"nin, "memelerine" olduğu iddiası da vardır).
C) Çamdan sakız akıyor, kız nişanlın bakıyor, koynundaki memeler, turunç olmuş kokuyor (Aynı türküde, "Oy çinçini çinçini, öpem ağzın içini/ öperken ısırmışım, bağışlayın suçumu" bölümü de çok manidar).
D) Kiraz aldım Dikme'den, Halime'm dallarını bükmeden, bir armağan ver bana, Halime'm ben gurbete gitmeden. Tombalacık Halime'm taş başına gel, ben gidiyorum Bolu'ya düş peşime gel.
E) Emine'm Emine'm, canım Emine'm, göbeğinin altı çukur Emine'm.
F) Sıra sıra karpuzlar karpuz memeli kızlar, memesinden ısırdım altın dişlerim sızlar.
G) Çekirgem uçmaz oldu, kanadın açmaz oldu, şu Bodrum'un kızları, erkekten kaçmaz oldu.
H) Tomurcuk memelerin, çözüver düğmelerin, göreyim sinelerin, gel yanıma gel (Neşet Ertaş'tan).
I) Aman yarim gez de gel, badeleri süz de gel, sarhoşum ben çözemem, düğmeleri çöz de gel (Yine Neşet Ertaş).

Muhafazakar kafasından ve ağzından çıkan, "kadın bedenini aşağılama" sözleri, sansür isteğiyle birlikte o kadar iğreti duruyor ki... Yüzyıllar önce insanların söyleyebildikleri şeyleri, İskender Pala, güya hasmının silahına onlara doğrultarak "müstehcen" ilan ediyor. Demek ki, değil kıyafetine sığmayan kadın memesi görmek, bunu duymak bile İskender Pala'ya bir haller olması için yeterli oluyor. İslamcının "uyumlu"su ve şairi de böyle oluyor. Pala gibiler, "Halime'yi samanlıkta basmışlar" türküsünü duydukları zaman, fantezi dünyalarını işletmeye başlıyorlar demek ki:

"Bizim de anamız bacımız var ya'u!"


İskender Pala'yı anlatan bir Yiğit Özgür karikatürü

(soL - PostaL)