‘İdeolojik olmayın, Zaman okuyun!’

Zaman gazetesinin ‘akademik’ yazarı İhsan Dağı, yeni komutanlara dört adet tavsiye vermiş. “Dört Emir” de denebilir.

Birinci Emir: Siz siyaset yapmayın, biz size siyaset veririz!
Anahtar sözcükler: Siyaset, ideoloji, ideoloji yapmak (making ideology), milli irade

İlk olarak, “siyaseti unutun”. Bu memlekette yaşayan yurttaşlar olarak ülkeyi yönetmekle ilgili şeylere karışmayın. İdeolojisiz ideoloji var. Ondan verelim. Hükümetin kimliğidir, politikasıdır, efendime söyleyeyim, ideolojisidir, bunlar askeri ilgilendirmez. Hükümet, “Tak!” der, asker “Şak!” yapar. Sonuçta ordu canımız ciğerimiz.

İkinci Emir: Önce o eli bi indirin! Asker olun!
Anahtar sözcükler: Profesyonelleşme, orduda reform, siyaset, milli irade

Asker olun 200 metrelik duran bir hedefe piyade tüfeğiyle hangi açıda ateş etmeliyiz, öğle yemeklerinde askerler ne yemeli, bunları düşünün biraz. Sonuçta milli irade diye bir şey var. Sivil alanı kuşatan askeri vesayet neydi öyle ya... Böyle apoletler... Badem bıyık yok... Ordu profesyonelleşmeli.

Asker işine odaklansın. Ben siyaset yapmasın da demiyorum ki, hobi olarak yine yapsın siyasetini. Ama önce iş. Biz boşuna mı para veriyoruz size?

Üçüncü Emir: Bana ideoloji yapma!
Anahtar sözcükler: İdeoloji, ideoloji yapmak (making ideology), askeri vesayet, milli irade

Şimdi, ideoloji ile siyaset arasında çok alaka var. Sen ideoloji yaparsan, o seni allah muhafaza siyasete çeker. Hoş olmaz öyle şeyler. Hem, ideoloji yaptığın zaman halkın bir bölümünü karşına alırsın. Sen Kemalizmi seviyorsun diye, Kemalizmin de seni sevmesi şart mı?

Bu öyle değildi. Neyse. İdeolojilerden arının. Değişik ideolojiler var. Siz ideolojilerin teknolojisini alın. İdeolojilerin içinde ideolojileri alınca başımıza neler geldiğini hala anlamadınız mı? Ne’m var milli iradeden gayrı?

Dördüncü Emir: Ha, ideoloji yapacaksan, Zaman oku, Taraf oku, daha ne!
Anahtar sözcükler: Zaman, Taraf, ideoloji, ideoloji yapmak (making ideology), Zaman, Taraf, demokrasi, milli irade

Ya işte, bu ideolojiler böyledir. Adam ne olduğunu şaşırır ideoloji yaparsa. Ama yok, içinizden bazıları illa ki “Ben ideoloji yapacam!” derse, ben de onlara yapıştırırım cevabı: Asker ağam, Zaman var, Taraf var, onlar ideoloji yapıyorlar ya... Halk ne demiş, hangi ideolojilerden arınmış, demokrasiye nasıl inanmış, bunların hepsi saydığım gazetelerde zaten mevcut.

Mübarek Ramazan ayındayız, bu emirlere uymak sizin yararınızadır.

(soL)