1 günlük özgürlük 6 lira!

Adana’da bir mahkûm, cezasını çekmesine rağmen 11 ay “yanlışlıkla” içeride tutuldu. Devletin 11 ay için ödediği tazminat ise 2 bin lira!

Medyanın en sevdiği anketlerdendir, “hangi kuruma ne kadar güvenirsiniz?” Anketle ölçülen ne olursa olsun, Türkiye’de yargı, daha doğrusu halkın kafasında aldığı biçimiyle “mahkeme”, uzak durulması gereken bir yerdir. Güven olmaz, belli de olmaz, yolu düşene “Geçmiş olsun” denir.

Hemen herkes haksız yere içeri atıldığını düşünür de, gerçekten haksız yere hapse girenler de pek az değildir hani.

Son olarak Devrimci Karargâh davasında, başta Vatan gazetesi internet editörü Aylin Duruoğlu olmak üzere birçok ismin, ölen bir örgüt üyesiyle “yemek yemek”, “iki defa çay içmek” gibi ipe sapa gelmez suçlamalarla 10 ay tutuklu kalmaları, 10 ay sonunda yapılan duruşmada salıverilmeleri üzerine soruldu aynı soru, “Ne olacak şimdi bu insanların çalınan 10’ar ayları?” diye.

Sorunun yanıtı, başka bir deyişle, yanlışlıkla hapiste tutulmanın tazminat tarifesi, belli oldu.

Adana’da 9 Kasım 2004’te bir kavgaya karışınca tutuklandı Ramazan T. Mahkeme, Ramazan T.’ye 3 ay 22 gün hapis cezası verdi. Ancak toplam 112 günlük hapis cezasından -o zamanki infaz yasasına göre- 49 gün cezaevinde kalması gereken Ramazan T., 328 gün fazladan yattı. Ramazan T. CMK'nın 141. ve 142. maddeleri kapsamında devlet aleyhine 15 bin lira maddi, 30 bin lira manevi tazminat davası açtı. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 11 ay karşılığında 3 bin 715 lira maddi, 2 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Ramazan T., "Hapisteyken işimi kaybettim. İş bulamayınca askere gittim. Teskere sonrası da 2 yıl boş gezdim" diyor.

Böylece mahkeme, bir günlük özgürlüğün gaspı rayiç değerini belirlemiş oldu: 6 lira.