Hollanda’da bilime istihbarat baskısı

Hollanda istihbaratı, ülkedeki üniversitelerden "ajanlık yapan yabancı öğrencileri engellemelerini" istedi.

Hollanda istihbarat bürosu AIVD geçtiğimiz Nisan ayında açıkladığı raporunda yabancı istihbarat bürolarının Hollanda’daki üniversitelere öğrenci göndererek bilgi toplanmasını sağladıklarını iddia etti. “Bu ajanları üniversitelerin engellemesi gerekiyor” denilen raporda üniversitelerin ne pahasına olursa olsun bilgi akışını engellemesi talep edildi.

Ayrıca raporda yabancı ülkelerden gelen bilim delegasyonlarının da yarısından fazlasının ajanlık ettiği iddia edildi. Delft, Twente ve Eindhoven üniversitelerinin nükleer teknoloji, nano teknoloji ve biyoteknoloji konularında mevcut bilgiler sebebiyle en hassas üniversiteler olduğu da raporda verilen bilgiler arasında.

Twente Teknik Üniversitesi sözcüsü ise aynı gazeteye verdiği demeçte “İnsanlar bu ziyaretler ve okulumuzda eğitim almak için gerekli bütün şartları karşılıyorlarsa biz ne yapabiliriz? İnsanların bu konuda herhangi bir risk taşıyıp taşımadıklarını bilemeyiz. Üniversiteler bunun önlenmesi konusunda sorumlu tutulamaz” dedi. Bu tür bilgilerin yayınlanan makaleler aracılığı ile de edinilebileceğini belirten üniversite sözcüsü, bu yayınlar yapılmadan bilimin gelişemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Hollanda geçtiğimiz yıl İranlı öğrencilerin teknik üniversitelere alınmasının engellenmesi ile gündeme gelmişti. Hükümetin İran’dan gelen öğrencilerin nükleer bilimler konusunda herhangi bir bilgiye ulaşmasını engellemeyi amaçladığı karar, mahkeme tarafından bozulmuştu.

(soL - Hollanda)