IMF "Dünya Ekonomik Görünüm Raporu"nu açıkladı

Rapora göre, "Türkiye 2009 yılında yüzde 6.5 küçülecek, 2010'da ise yüzde 3.7 büyüyecek."

Raporda yer alan “Yükselen Ekonomilerdeki Finansal Piyasalar Eski Krizlere göre Daha mı Dayanıklı?” başlıklı bölümde “Küresel kirizin yoğunluğu karşısında , yükselen ekonomilerdeki finansal piyasaların dikkate değer ölçüde dirençli olmuştur” denildi ve şöyle devam edildi:

“Gelişmiş ekonomilerdeki birçok finansal kurum önemli bir kredi yaratma kapasitesi düşüklüğü (deleveraging) durumuna girse de, sermaye piyasalarındaki kopmalar sermaye akışlarında ani kesilmelere yol açmadı ve büyük yakın dönemli borç çevirme gereksinimi bulunan Türkiye gibi ülkeler, bu gibi borçların finansmanını görece iyi idare etiler.”

Rapora göre, Türkiye dahil yükselen Avrupa ekonomilerinde bu yıl büyümede yüzde 5.2 küçülme yaşandı. Yükselen Avrupa’da gelecek yıl yüzde 1.8 büyüme elde edilmesi bekleniyor. Yükselen Avrupa ekonomilerinde bu yıl yüzde 4.7 artış gösteren tüketici fiyatlarının gelecek yıl yüzde 4.2’ye düşmesi bekleniyor. Cari işlemler dengesi ise bu yıl yüzde 2.7 açık verdi, 2010 yılında açığın yüzde 3.6’yı bulması bekleniyor.

Raporda, yükselen Avrupa ekonomileri için Türkiye hariç rakamlar da verildi. Buna göre Türkiye hariç yükselen Avrupa ekonomilerinde reel GSYİH küçülmesi bu yıl yüzde 4.3 olarak gerçekleşecek. Türkiye hariç yükselen Avrupa’da gelecek yıl binde 5 büyüme kaydedilecek. Türkiye hariç yükselen Avrupa ekonomilerinde tüketici fiyatları gelecek yıl yüzde 2.5 artacak, rakamın bu yıl yüzde 3.8 şeklinde gerçekleşmesi bekleniyor. Cari işlemler dengesi ise bu yıl yüzde 3.2, gelecek yıl yüzde 3.5 açık verecek.

(soL - Haber Merkezi)