İdlib'de silahlı çeteler yeni ittifak kurdu: CIA ve Türkiye destek veriyor

Suriye'nin kuzeyinde, genellikle Müslüman Kardeşler bağlantılı gruplar yeni bir ittifak kurdu. Körfez ülkeler, Türkiye ve CIA tarafından desteklenen gruplar Suriye ordusuna karşı savaşacak.

Dış Haberler

El Kaide bağlantılı Fetih Ordusu'nun kontrolündeki İdlib'de, Suriye karşıtı yeni bir ittifak doğdu.

İdlib'deki yeni ittifakın içerisinde Müslüman Kardeşler ve ÖSO bağlantılı Feylak'uş Şam, Fastakim, Mücahid Ordusu ve İdlib Ordusu yer alıyor.

Yeni ittifakın liderliğine Feylak'uş Şam'dan Fadlallah Hacı seçildi. Ocak ayında Festakin ve Mücahid Ordusu, El Kaide'nin Suriye kolu Şam'ın Fethi Cephesi'nden korunmak için Ahrar'uş Şam'a katılmıştı.

İdlib'in yanı sıra Batı Halep ve Lazkiye kırsalında da faaliyet yürütecek ittifak, Körfez, Türkiye ve CIA tarafından yürütülen "Müşterek Operasyon Merkezi (MOM)" tarafından desteklenecek.

Al Jazeera'ya konuşan bir ÖSO komutanı, ittifakın Kuzey Suriye'de Suriye ordusuna karşı savaşacağını söylerken, El Kaide'nin kurduğu Heyet Tahrir'uş Şam'a karşı olmadıklarını söyledi.

ÖSO komutanı, Şubat ayında dondurulan CIA fonlarının kısmen yeniden başladığını, ABD'den gelen para ve lojistik desteğin sürdüğünü kaydetti.

Bir başka ÖSO komutanı, ABD ile Türkiye'nin yeni ittifakın nasıl bir form alacağına ilişkin kararı henüz vermediğini, diğer silahlı gruplara da ittifaka katılmaları yönünde baskı kurulduğunu belirtti.

ÖSO'cu, Ocak ayında CIA'in kendilerine gelerek Astana görüşmelerine katılmamalarını istediğini de aktardı.

"Fırat Kalkanı"nda yer alan ÖSO gruplarına siyasi danışmanlık yapan Abdülmecid Bereket ise, Türkiye'nin silahlı grupları birleştirerek "Vatan Ordusu" ya da "Özgürlük Ordusu" isimli bir grup kurmak istediğini kaydetti.

Bereket'e göre, Türkiye bu grubu kullanarak Suriye'deki operasyonlarına İdlib'de devam etmek istiyor. Bunun için Ankara'da Türk yetkililerle cihatçılar arasında görüşmelerin yapıldığı söyleniyor.

Ancak bir ÖSO komutanı, bu toplantılarda bütün grupları tek çatı altında toplayacak bir form oluşturulamadığını aktardı.