AKP'den referandumu beklemeden askeri mahkemelere 'evet' talimatı

AKP, devlet kurumlarını referandum sonucu belli olmadan 'evet'e göre yapılandırıyor. Referandumdan 'evet' çıkarsa kapanacak olan askeri mahkemeler bunun en yakın örneği.

Haber Merkezi

Referandumda oylanacak Anayasa değişiklik paketinin bir maddesi Türkiye'deki askeri mahkemelerin kapatılmasını öngörüyor.

Ama askeri mahkemelerde bugünlerde gözlenen hummalı toparlanma faaliyeti, AKP'nin bu mahkemeleri kapatmak için referandum sonucunu beklemediğinin kanıtı. Askeri mahkemeleri ziyaret eden hukukçuların tanık oldukları dosyaların toplanması gibi kapanma hazırlıklarına dair yetkililere sordukları soruya aldıkları yanıt da bunu doğrular nitelikte.

AKP, bu kuruma referandumdan sonra taşınmaları için talimat göndermiş. Ancak sorun şu ki, bu talimat için referandum sonucu beklenmemiş. Çünkü referandumdan "hayır" sonucu çıkarsa, askeri mahkemeler bugün olduğu gibi faaliyetlerine devam edecekler.

AKP'nin mahkemelere hukuksuz iş yapmaları talimatı vermesi şaşırtıcı değil. Ama hukukçu kimliklerine sahip çıkmaları gereken insanların en basit sorgulamayı yapmaması oldukça şaşırtıcı.

AKP, devlet kurumlarına dönük referandum propagandasında en basit tekniğe ısrarla sadık kalıyor gibi görünüyor: "Evet çıkacak dersek kesin evet çıkar"... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son mitinglerinde yaptığı konuşmalar da, hayır çıkma ihtimali yok iddiası da aynı yaklaşımın ürünü. AKP bir bütün olarak sandıkların henüz açılmadığını ve referandumun iki ihtimalli bir süreç olduğunu unutmaya çalışıyor.