5 Nisan öncesi: Avukat sayısı artıyor, işçi avukatlara yönelik sömürü derinleşiyor

5 Nisan Avukatlar Günü öncesi bir rapor hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Türkiye'de baroya kayıtlı 101 bin avukat olduğunu açıklarken, 70 binin üzerindeki hukuk fakültesi öğrencisinin de eklenmesi sonrası bu sayının kısa sürede büyük artış göstereceğine işaret etti. Yılmaz, yaşanan tekelleşme ve artan avukat sayısının işçi avukatların sömürüsünün de derinleştirdiğini…

Haber Merkezi

5 Nisan Avukatlar Günü'ne binlerce avukat derin bir sömürüyle mücadele ederek giriyor.

5 Nisan Avukatlar Günü öncesi bir rapor hazırlayan CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Şu anda Türkiye’de 100 bini aşkın avukat, 70 bini aşkın hukuk fakültesi öğrencisi olduğuna değinirken, bu avukatların 1/3’ünün , başka bürolarda ücret karşılığı çalıştığına dikkat çekti.

“İşçi avukat” kavramının son 10 yıldır tartışıldığını belirten Yılmaz, “Meslekte yaşanan tekelleşme sonucu avukatlar, istemedikleri dosyalara dahi bakmak zorunda bırakılmakta, sermaye sahibi 'Patron avukat'lar tarafından ucuz işgücü olarak çalıştırılmaktadır/sömürülmektedir. Özellikle hukuk fakültelerinden mezun öğrenci sayısının avukat ihtiyacının ötesinde artması, 'patron avukat'ların elini güçlendirmekte, çalışan avukatının ücreti düşürülmekte ve işten çıkarılması kolaylaştırılmaktadır. Açıkça ortadadır ki, sermaye sahibi avukatlar meslektaşlarını işçileştirmektedir. Şu anda Türkiye’deki avukatların 1/3’ünü bu şekilde çalışan avukatlar oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

STAJYER AVUKATLAR UCUZ İŞGÜCÜ OLARAK ÇALIŞTIRILIYOR

Stajyer avukatların ucuz işgücü olarak çalıştırıldığının belirtildiği raporda, "Gelir getirici işte çalışma yasağı nedeniyle sigortasız çalışan avukat adayları, devlet eliyle staj yapması gereken yer ve zamanda işçi olarak kayıt dışı çalıştırılmak durumunda bırakılıyorlar" dedi. Hakim ve savcı adaylarının staj süresinde maaş alırken, stajyer avukatların hem ücret almadığını hem de krediler ile borçlandırıldığını belirten Yılmaz, “Stajyer avukatlara maaş verilmesi yargı görevlileri arasındaki eşitliğin sağlanması açısından da büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.