Trump ile Putin arasındaki 'arka kanal'ı BAE ve Blackwater kurucusu mu sağladı?

Trump'ın resmi olarak başkan olmasından önce, Blackwater'ın kurucusunun Putin'in bir yardımcısıyla görüşerek Moskova-Washington hattı kurmaya çalıştığı iddia edildi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki "arka kanal"ın kurulmasına Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Blackwater kurucusunun aracılık ettiği ileri sürülüyor.

Washington Post'taki habere göre, kötü şöhretli paramiliter grup Blackwater'ın kurucusu Erik Prince ile Putin'in bir yardımcısı arasındaki görüşme, Trump'ın resmi olarak başkan olduğu 20 Ocak'tan on gün önce, Hint Okyanusu'ndaki Seychelles Adaları'nda gerçekleşti.

İddiaya göre buluşmanın aracılığını, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zaid el-Nahyan yaptı.

Görüşmenin merkezi noktasının ise, Rusya'nın İran'la ilişkileri olduğu söyleniyor. BAE de Trump yönetimi gibi İran'a düşmanlık besliyor ve Zaid'in geçen sene Putin'den İran'la ilişkilerini gözden geçirmesini istediği biliniyor.

Ancak Washington Post'un iddiasına göre, Rusya bunun karşılığında, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının kaldırılması gibi "büyük talepler" öne sürdü.

Erik Prince'in kendisini BAE'li yetkililere "Trump'ın gayrıresmi elçisi" olarak takdim ettiği de iddialar arasında.

Erik Prince iddiaları reddetse de, paramiliter örgüt kurucusunun Trump'ın başkanlık kampanyasına 250 bin dolar bağış yaptığı kaydediliyor.

Prince'in bir sözcüsü, Washington Post'un haberini "uydurma" olarak tanımladı. Ancak böyle bir görüşme olduğunu, "Toplantının Başkan Trump ile hiçbir ilgisi yok" diyerek doğrulamış oldu.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer da, kendilerinin böyle bir toplantıdan haberdar olmadıklarını söyledi ve Prince'in "geçiş ekibinde" yer almadığını hatırlattı.

Post, Veliaht Prens Zaid'in Aralık ayında da Trump'ın üst düzey danışmanlarından Steve Bannon ve Trump'ın damadı Jared Kushner ile de görüştüğünü yazdı.