İstanbul Üniversitesinin tarihi binasına asansör inşaatı: Tanpınar'ın izleri silinmek üzere!

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin, koruma kanunu kapsamında tescilli tarihi binasına asansör yapılıyor! İlgili kurullardan izin alınıp alınmadığı belli olmayan asansör inşaatı, öğretim üyelerinin ve öğrencilerin tepkisini çekti. Sac panellerin kaynak makinesiyle tutturulduğu merdiven tırabzanlarından, fakültenin tarihine ismini yazdırmış Ahmet Hamdi Tanpınar, Bilge Karasu, Tahsin Yücel…

Haber Merkezi

II. Ulusal Mimarlık Döneminin önde gelen temsilcileri Mimar Sedat Hakkı Eldem ve Emin Onat’ın anıtsal yapısı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi binasında yapımına başlanan asansör projesi, binanın özgün yapısını bozacağı ve taşıdığı tarihsel-kültürel mirasa zarar vereceği endişesiyle hem öğrencilerin, hem de öğretim görevlilerinin tepkisini çekiyor.

ÖZGÜN MİMARİ ÖZELLİKLERİNİ KAYBEDECEK!

Yıllar içerisinde maruz kaldığı özensiz ve gelişigüzel müdahalelerle can çekişen Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi’nin Edebiyat Fakültesi binası geri döndürülemeyecek bir asansör projesiyle özgün mimari özelliklerini tamamen kaybetme tehlikesi yaşıyor.

Sanat Tarihi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Coğrafya, Sosyoloji ve Antropoloji bölümlerinin yer aldığı bina kanadının merdiven boşluğuna yük ve sedye taşınması amacıyla bir asansör yapılmaya başlandı. Öğrenciler ve öğretim görevlileri, tarihi binaya yapılacak asansör projesini merdiven korkuluklarına dikilen saç levhalardan ve işe başlayan işçilerden öğrendi.

TANPINAR'IN, KARASU'NUN, YÜCEL'İN İZLERİ SİLİNECEK!

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescilli olan binada öğrencilerin vize sınavları haftasında alelacele gerçekleştirilmeye başlayan inşaat faaliyetine ilişkin ilgili kurullardan izin alındığı yönünde bir bilgi bulunmuyor.

Sac panellerin kaynak makinesiyle tutturulduğu merdiven tırabzanlarından, fakültenin tarihine ismini yazdırmış Ahmet Hamdi Tanpınar, Bilge Karasu, Tahsin Yücel gibi edebiyatçı ve sosyal bilimcilerin izlerinin silinmesi an meselesi...