Davutoğlu Erbil'de: Enerji konusunda akılcı davranırsak...

Davutoğlu, Irak Kürt Yönetimi temsilcileriyle Erbil'de buluştu. Başbakan, "Enerji dosyası öyle bir dosya ki akılcı davranırsak herkes kârlı çıkar" dedi.

Irak'ın Erbil kentindeki temaslarını sürdüren Başbakan Ahmet Davutoğlu, önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, ardından da IKBY Başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

Davutoğlu, Mesud Barzani ile görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, "Irak'ta bütün etnik, mezhebi, dini grupların hak ettiği temsil gücüne ulaştığı, herkesi kapsayan bir siyasi yapının oluşması hepimizin tercihidir ve bu yapı Irak'ın geleceğinin garantisidir" dedi.

Irak'ın bütün olarak güvenliğinin Türkiye için hayati olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Kendi güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren hayati bir konudur. Türkiye Kürt bölgesinin güvenliği için tüm desteği verecektir. Bizim için hem stratejik hem de tarihi bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık. Bundan sonra güvenlik alanında vereceğimiz destek devam edecektir. Kobani’ye Peşmerge’nin geçişine izin vermemiz aramızdaki güvenin göstergesidir. Çünkü bu bölgeler hem bize hem Kürdistan bölgesel yönetimine komşu. Dolaysıyla bütün bu konuları ortak ele almamız çok doğal. Gerektiği zaman birlikte tedbir almaya devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, "Enerji dosyası öyle bir dosya ki akılcı davranırsak herkes kârlı çıkar. Türkiye’nin enerji ihtiyacı açıktır ve Türkiye her zaman sözlerinde durmuştur. Buradaki atmosferin ümit verici olduğunu söyleyebilirim. Sayın Hakan Fidan’ın bana eşlik etmesi gayet doğaldır. Güvenlik söz konusu olan her yerde istihbaratın olması gayet doğaldır. Bu çerçevede hem Bağdat’ta hem Erbil’de gerekli mercilerle görüşüp bize bilgi vermiştir" dedi.