ZMO Basın Ödülü Gazeteci Yusuf Yavuz’a verildi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) ‘Basın Ödülü’, “Tarım sektörünün sorunlarını ülke gündemine taşıyan objektif bakış açısıyla, Türk tarımı ve ziraat mühendisliği mesleğine yaptığı hizmetler” nedeniyle, soL'a da katkı koyan gazeteci yazar Yusuf Yavuz’a verildi.

Haber Merkezi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından 1965 yılından bu yana 5 yılda bir düzenlenen Ziraat Mühendisliği Teknik Kongrelerinin 8’ncisi Ankara’da başladı. 16 Ocak’a kadar sürecek olan kongrenin açılışına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP milletvekilleri Gökhan Günaydın, İlhan Demiröz ve İzzet Çetin, MHP milletvekili Alim Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı  Vedat Mirmahmutoğulları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak  ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ile çok sayıda milletvekili, akademisyen ve meslek odası temsilcisi katıldı.

TARIMININ SORUNLARINI DİLE GETİREN YAZILARA ÖDÜL 
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşen teknik kongrenin açılış konuşmalarının ardından ‘ZMO Bilim ve Teşvik Ödülleri’ ve‘Yazılı ve Görsel Basın Ödülleri’nin yanı sıra ‘Meslekte 50. Yılını Dolduran Ziraat Mühendislerinin Ödülleri’ törenle sahiplerini buldu. ZMO’nun bu yılki Yazılı Basın Ödülü, ‘Tarım sektörünün sorunlarını ülke gündemine taşıyan objektif bakış açısıyla, Türk tarımı ve ziraat mühendisliği mesleğine yaptığı hizmetler’ nedeniyle gazeteci yazar Yusuf Yavuz’a verildi. ZMO’n un görsel basın dalındaki ödülü ise yine aynı gerekçelerle Bloomberg Televizyonu’ndan İrfan Donat’a verildi. 

‘KIRSALDAKİ DRAM ANKARA’DAN GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ DEĞİL’
Ödülünü DSP Genel Başkanı Masum Türker’in elinden alan gazeteci yazar Yusuf Yavuz, burada yaptığı kısa konuşmada Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik zenginliğin bağımsızlık için önemine işaret ederek, tarımın sadece ekonomik değil aynı zamanda sosyal bir sektör olduğunu söyledi. Türkiye’nin tarım alanlarının ve su havzalarının hızla insansızlaştırıldığının da altını çizen Yavuz, kırsal alanda yaşanan dramların Ankara’dan görünenden çok farklı olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Türkiye sırtından bıçaklanıyor” görüşünü savundu. 

KONGRE AÇILIŞINDAN NOTLAR
Açılışta ilk olarak Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melahat Avcı Birsin söz alarak, kongre ile ilgili yapılan hazırlıklar ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.   İlki 1965 yılında olmak üzere, sırasıyla 1970, 1990, 1995, 2000, 2005 ve 2010 yıllarında gerçekleştirilen Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongrelerinin 8’incisine; üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, dernek, vakıf ve meslek örgütlerinin temsilcileri katılıyor. 400’ü aşkın bilim insanının 73 bildiriyle katkıda bulunacağı teknik kongrede, 5 gün boyunca tarım sektörünün tüm yönleriyle ele alınarak sorunlar ve çözüm yollarının ortaya konulması hedefleniyor. 

GÜNGÖR: TÜRKİYE TOPRAK VE SULARINI YANLIŞ KULLANIYOR
Kongrenin açılışında konuşan ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, tarım sektörünün bugünkü durumu hakkında bilgiler vererek, "2003-2014 döneminde yani son 12 yılda tarıma verilen destek miktarı 70 milyar lira iken, tarım ve gıda ithalatına 320 milyar lira (137 milyar $) harcanmıştır. Dünyada tarım desteğinin 4,5 katını ithalata savuran başka ülke yoktur. TÜİK`in açıkladığı son verilere göre Türkiye ekonomisi bu yılın ilk 9 ayında yüzde 2,8 büyürken, tarım sektörü yüzde 3 daralmıştır. Bu küçülme de sektörün içinde bulunduğu krizi açıkça gözler önüne sermektedir. Türkiye toprak ve su kaynaklarını yanlış kullanmakta, yüksek girdi maliyetlerinin altında ezilen üretici desteklenmezken, milyarlarca dolarlık kaynak ithalat yoluyla başka ülkelerin çiftçisine aktarılmaktadır" dedi. 

TMMOB BAŞKANI SOĞANCI: AKP DİKTASINA TESLİM OLMAYACAĞIZ
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, yağma, talan ve rant politikalarına karşı çıkan TMMOB’un iktidarın hedefi haline geldiğine dikkat çekerek, “AKP iktidarı TMMOB`un örgütlülüğünü dağıtmak, gür sesini kısmak istiyor. Ancak AKP’nin diktasına teslim olmayacağız, her türlü mücadeleyi sürdürmekte inançlı ve kararlıyız” dedi. 

ZMO BİLİM VE HİZMET ÖDÜLLERİ DE SAHİPLERİNİ BULDU
ZMO, Bilim ve Teşvik Ödülleri ile Meslekte 50. Yılını Dolduran Ziraat Mühendislerine de ödülleri sunuldu. Buna göre Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Silleli’ye ‘Bilim Ödülü’, Prof. Dr. Erdoğan Pekel ve Prof. Dr. Ural Dinç (Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Emekli), Prof. Dr. İsmet Arıcı (Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi-Emekli), Prof. Dr. Salih Maden, Prof. Dr. Yılmaz Fidan ve Prof. Dr. Turhan Aküzüm (AÜZF-Emekli), Dr. Alper Beşiroğlu ve Kadir Sapancı’ya ise ‘Hizmet Ödülü’ verildi. Ödüle layık görülen Prof. Dr. Fidan vefat ettiği için ödülünü eşi Prof. Dr. Işıl Fidan aldı.  Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Umut Toprak’a ‘Teşvik Ödülü’, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammet Uğur Kaleli’ye ise, ‘ZMO Özel Ödülü’ verildi. 

Kongrenin ilk gün çalışmaları kapsamında ZMO’nun önceki genel başkanlarından Doç. Dr. Gökhan Günaydın’ın başkanlığında ‘Tarım Sektöründe 2010-2015 Dönemi’, Prof. Dr. Alaettin Sabancı’nın başkanlığında ise ‘Tarım Teknolojilerinde Yeni Uygulamalar’ konulu oturumlar gerçekleştirildi.