Zaman'dan 'belge' testi

"İrtica ile mücadele eylem planı" adlı belgenin sahte olup olmadığına ilişkin akıl yürütmelerin hüküm sürmesine aldırmayan Zaman gazetesi, erken davranıp, belgenin gerçekliğini test etmeye başladı bile... TSK tarafından akredite edilmeme hüznünden sıyrılamayan Zaman'ın, belgenin medyayı ilgilendiren bölümüne ilişkin "derin" araştırması, kamuoyuna açık bir "andıç…

soL (HABER MERKEZİ) Taraf gazetesinin 12 Haziran tarihli "AKP ve Gülen'i bitirme planı" manşetiyle tırmanan olaylar zincirinde, belgenin sahte olabileceğine ilişkin "kanıt"ların artmasıyla beraber geçici bir yumuşama dönemine girilmesine karşın önlem almaya çalıştığı gözlenen Zaman gazetesi, bazı gazetelerin Nisan ve Mayıs aylarındaki haberlerinin, belgede geniş yer verilen ve "dost unsurlar" olarak tanımlanan kimi medya kuruluşlarının, belirlenen hedefler doğrultusunda kullanılması öngörüsünü doğruladığını iddia etti.

Bilindiği gibi, Genelkurmay Harekat Başkanlığı'nca hazırlandığı iddia edilen "İrticayla mücadele eylem planı" adlı belgede 10 madde halinde verilen ana başlıkların medya aracılığıyla "kara propaganda" amaçlı olarak haberleştirilmesinin istendiği yer alıyordu.

Zaman'a göre belge etkisini şıp diye gösterdi!
Taraf gazetesinin "AKP ve Gülen'i bitirme planı" manşetine kaynaklık eden "İrtica ile mücadele eylem planı" adlı belgenin doğruluğunu kanıtlamak için gazetelerin arşivlerini taradığı anlaşılan Zaman'da dün çıkan bir haberde, "gazetelere nisan ayının ilk haftalarından itibaren yansıyan haberlerde, ekonomik krize rağmen Başbakan ve AKP mensuplarının lüks ve rahat içinde yaşadığı iddia ediliyor. Ergenekon davası kapsamında gözaltına alınan subaylar kahraman gibi sunuluyor. Ermenistan'la sınırların açılması ihtimali üzerinden milliyetçilik duygularına gönderme yapılırken, Azerbaycan'la Türkiye'nin karşı karşıya geldiği öne sürülüyordu" denildi.

Zaman'ın geriye dönük yaptığı taramada kayda düşmeye değer gördüğü haberlerin, tam aksini savunmada yetersiz kaldığını düşündüğü türden olanlar arasından seçmesi ayrıca dikkat çekti.

AKP'ye hesapçı da olsa muhalefet istemiyoruz: Ulusal çıkarlar ABD'ye, Bütçe imama teslim...
Vatan, Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet gibi gazetelerde Nisan ve Mayıs aylarında çıkan kimi haberlerin başlıklarının bir miktar değiştirilerek kronolojik bir düzende sıralandığı Zaman haberinde, Genelkurmay Harekat Başkanlığı kaynaklı olduğu iddia edilen belgedeki, "Ermenistan ve Yunanistan ile ilgili tepki uyandıracak haberler gündemde tutularak milliyetçi partilerin tabanının genişletilmesi sağlanacaktır" ifadesine denk düştüğü iddia edilenler şöyle: "Aliyev'le Ermeni bunalımı", "Azerbaycan'da Gül'ün adı yok", "Türkiye'nin Ermenistan'a yakınlaşmasıyla Aliyev rotayı Rusya'ya çevirdi", "Babacan Azeri bakan yardımcısıyla takıştı", "Sınırda keskin viraj", "(Erivan'da) Bayrağımızı yaktılar", "Azerbaycan'da camiye kapama doğalgaza zam", "İşgal kalkmadan o sınır açılmaz".

"AKP' mensuplarının, ülkemizde ekonomik krizin etkisinin ciddi olarak hissedildiği bir dönemde, lüks yaşamlarından taviz vermedikleri yönünde haberler yaptırılacak" kategorisinde yer aldığı düşünülen ve başlıkların yanı sıra spot ve kısa "notlar"ın da olduğu haberler, yine kronolojik olarak şöyle sıralanmış: "Bütçe İmama teslim", "Seçim bitti yardım gitti. İşte bir Türkiye ve AKP klasiği", "Fakir ülkenin zengin Başbakanı", "Tayyip yeni bir uçak daha alıyor. Ülke krizdeymiş millet sürünüyormuş kimin umurunda. Onun için tek önemli şey var rahatı ve lüksü", "Bu ne tesadüf Bakan bey? Deniz Feneri üzerinden AKP ve bakanları manşete taşıyor", "Duyun bu çığlığı. Piyasada iş yok insanlar aç, herkes Tayyip'e bozuk".

"İslami sosyetenin 'irtica' ile ne alakası var"
"İrtica haberleri ile Fethullah Gülen Hareketi arasında ilişki kurup bu hareketi kötüleme" planına uygun olan haberler, "Günün hatırası (banka oturan çarşaflı kadınlar)", "Cemaatlere tepkisiz kalamayız", "Başbuğ'dan üst kimlik ve cemaatle ilgili açılımlar", "ÇEV Başkanı: Başıma gelen cemaat yüzünden", "Özkök Paşa Fethullah'la ilişkinin derecesi ne? (Vural Savaş'ın yazı dizisi)", "Murat Karayılan: Gülen ilerisi için bir risk", "Şort mu para mı? (AKP Meram Belediyesi Bayan Voleybol takımını kapattı)", "Orta çağ kafası. Bir zamanlar o da 'hoşgörü'lüydü! Ali Bulaç", "Taksime cami yine gündemde", "Özok: Karanlık bir dönemdeyiz" olarak fişlenirken, Hürriyet gazetesinin dinci cenahın "aykırı" isimlerinden son "transfer"i olduğu iddia edilmekle birlikte aslında Ahmet Hakan olduğu söylenen Ahmet Arsan'dan da rahatsız olunduğunu hissettiren "Ahmet Arsan İslami sosyete" başlıklı haber de bu bölümde değerlendiriliyor.

Cemaatin Hüseyin Çelik hassasiyeti

AKP hükümeti içinde Fethullah Gülen'e yakınlığı öteden beri en çok konuşulan eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında yapılan haberlerde de "belge" etkisi gören Zaman, "Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öğrencilerine ait ibadet, görüntü ve haberlerinin medyada yoğun olarak yer alması sağlanarak, Milli Eğitim Bakanı kamuoyu nezdinde yıpratılacaktır" maddesinin işletildiğini iddia ettiği, "Öğretmenler de Çelik'i istemiyor", "Cemaat uyarısı", "İrtica'nın tanımı değişti", "Şeriat eğitimi veriliyor", "Atatürkçü öğretmene Bakan Çelik'ten tazminat", "Bakanlıktan alınan Çelik enkaz bıraktı" ve "Çelik giderayak 500 kişiyi atadı" başlıklı haberleri örnek gösterdi.