Zaman'dan Alevilere şirinlik gösterisi

Alevi örgütlerin öncülüğünde düzenlenen "Eşit Yurttaşlık" mitingi öncesinde, yoğun biçimde provokatif yayın yapan Zaman gazetesi, günlerdir mitingi ve Alevileri tartışıyor. Zaman, provokatif yaklaşımını köşe yazıları ve yorumlar düzeyinde sürdürürüken, "serinkanlı ve önyargısız yayıncılık" maskesiyle Alevilere şirin görünmenin yollarını aramaktan da vazgeçmiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Alevi örgütlerin öncülüğünde düzenlenen "Eşit Yurttaşlık" mitingi öncesinde, yoğun biçimde provokatif yayın yapan Zaman gazetesi, tüm çabasına rağmen katılımı engelleyemediği ve provokasyon gölgesi düşüremediği miting sonrasında, Alevileri ve mitingi tartışmaktan yorulmuyor.

Dili yumuşadı ama
9 Kasım'da Ankara'da gerçekleştirilen miting öncesinde işi "Sivas ve Gazi'yi planlayan eller yeni oyun peşinde" biçiminde manşet atmaya vardıran Zaman, geçen hafta boyunca "gerçek" Alevi cemaatinin "mitingden ne denli rahatsız olduğunu" kanıtlamaya soyundu.

Gazetenin köşe yazarlarından Ekrem Dumanlı, "kibar, düzeyli ve sorumlu" bir gazetecilik örneği sergileyerek, konuyu işlemeyi sürdürüyor. Dumanlı, "Alevilerin demokratik taleplerine yardımcı olmamız ayrı bir toplantıda muhtemel bir provokasyon endişesini dile getirmemiz ayrı. Ne yapmalıydık derin kokuların geldiği bir yerden burnumuzu tıkayarak mı geçmeliydik? Üzerimize tarihî sorumluluk düşmüyor mu?" derken, gazetenin miting öncesinde sürdürdüğü "derin konular" iddiasından geri adım atmadığını kanıtlamış oluyor.

Aralarında Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ın da bulunduğu kimi Alevilerin mitinge yönelik olumsuz ve karalayıcı açıklamalarını haberleştiren Zaman'ın, Alevi cemaatini Fethullah Gülen ve AKP politikalarına yedekleme işinde, cemaat içinden kendine yandaş bulmada bir noktaya kadar yol aldığı da görülüyor. Cem Vakfı, Ehl-i Beyt Vakfı, Hasandede Alevi Bektaşi Kültür Derneği, Zaman tarafından özellikle öne çıkarılan "yandaş" örgütler.

Demokrasi makyajı
Fethullahçılığın ve AKP'ciliğin vazgeçilmez silahı "demokrasi" söylemiyle fazla çelişmemek ve Alevileri tümüyle karşısına almamak için, son birkaç gündür, gazetenin "yorumlar" bölümünde muhalif Alevilerin görüşlerine de yer verilmeye başlandı.

Mitingin düzenleyicilerinden Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız'ın açıklamalarının hemen altında, Zaman'ın Genel Yayın Editörü Ali Akkuş'un açıklaması var.

Akkuş, " 'Sivas ve Gazi'yi planlayan eller yeni oyunlar peşinde' haberimiz tekrar okunduğunda görülecektir ki asıl dikkat çekilmek istenen husus, birçok Alevi vatandaşın bir araya gelmesini fırsat bilen karanlık güçlerin tahrik ve eylemleri sonucunda geçmişte yaşanan üzücü olaylara benzer hadiselerin tekrar yaşanabileceği gerçeğidir. Nedense Alevi kesimin büyük çapta endişe ve kaygı duyduğu bu mitingin düzenleyicilerinden Ali Balkız başta olmak üzere bir kısım marjinal Alevi dernekleri bu samimi uyarımızı bir türlü anlamak istemiyorlar" derken, hem binlerce Aleviye "marjinal" demiş, hem de "samimi duygular içinde" yine aynı iddiaları tekrar etmiş oluyor.

"Yolunuza engel koyarız"
Zaman'ın Alevilere yaptığı şirinliklerin "ince ayar"lı olduğu, okuyucu yorumlarının dağılım ve içeriğinden de görülüyor. Gazetenin internet yayınının yorumlar bölümünde muhalif Alevilerce kaleme alındığı izlenimi uyandıran yorumların hemen ardından, kısa bir Alevilere "hadlerini bildiren" okur yorumu geçiliveriyor. Diğer sitelerden alışılan karşılıklı atışma yerine, bir yoruma "uygun" tek yanıt, ayarın püf noktasını oluşturuyor. Yorumlarda sık sık Alevilerin "anlayışla karşılanabileceği ama onların da biraz gayret sarfetmeleri gerektiği" belirtiliyor. Süreklilik gösteren "kontrol, temkin ve anlayış" söylemi, "İslam dışına kayarsanız yolunuza engel koyarız" tehdidiyle birleşince, araya serpiştirilen iki muhalif yorumun kime ne kadar sempatik geleceği merak uyandırıyor.