Zaman'a göre 'AKP' ve 'AK Parti'

AKP kurucularından Nimet Baş’ın “onlar AKP’li, biz AK Partiliyiz” sözlerini haberleştiren Zaman gazetesi, bu iki kullanım arasındaki farkı kendince yorumladı.

Zaman gazetesi Ankara bürosu, dün CNN Türk’te Akif Beki’nin sorularını yanıtlayan, AKP kurucularından ve eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş’ın sözlerini haberleştirdi.

Nimet Baş programda, CHP ile koalisyon kurulmasını isteyenlere “hain” benzeri suçlamalar yöneltenleri eleştirerek, “Onlar AKP’li, biz AKP Partiliyiz; kimse kusura bakmasın” demişti.

ZAMAN’A GÖRE ‘AKP’ VE ‘AK PARTİ’

Baş’ın sözlerini aktaran Zaman, iki kullanım arasındaki farkı şöyle açıkladı:

Bu iki isimlendirme son dönende sıkça kullanılıyor. ‘AK Parti', iktidar partisinin kuruluş ruhunu simgeliyor. Fabrika ayarlarından koptuğu eleştirileri ise ‘AKP' kısaltması eşliğinde ifade ediliyor.

Böylece Zaman, AKP’yle Cemaat’in arasının açılmasıyla “AKP” kısaltmasını kullanmaya başlamasına da açıklık getirmiş oldu.

'SÜREKLİ HAİN VESAİRE'

AKP’li Nimet Baş ise “Onlar AKP’li, biz AK Partiliyiz” sözleri üzerine “Böyle bir ayrım mı var” diye soran Akif Beki’ye şöyle yanıt verdi: “Bir taraftan hükümet kurulması için belirlenecek isimler, müzakereler sürecek, masaya oturulacak. Diğer taraftan bir milletvekili çıkacak böyle konuşacak. Hem AK Parti'de hem CHP'de bu dilde konuşanlar var. ‘Vay efendim onlarla ortaklık yapamazsınız, şöyle olur, böyle olur.' Bir tür ‘hain' veya şu. Yani siyasetin kaldıramayacağı diller. Uzlaşmaya çalışılırken bu dille hiç kimse hiçbir şeye hizmet etmez. İyi bir şeye hizmet etmez. Taraftar olursunuz olmazsınız. Ben taraftar olduğum koalisyon şeklini söyledim. Reel siyasetin bize çıkardığı sonucu böyle okuyorum. Eleştirebilirsiniz ama nedir bu dil Allah aşkına. Sürekli ‘hain', vesaire.”