Zaman klasiği: 'Balyoz kararından avukatlar sorumlu!'

Zaman gazetesi Balyoz davasında verilen mahkûmiyet kararının ardından mahkemeyi aklama çabalarına devam ediyor. Sanıkların avukatlardan ötürü ağır cezalar aldığını iddia eden gazete, duruşmaya katılmayan avukatların “baş” yaktığını, katılanların duruşmayı bastığını yazdı.

Zaman’ın Balyoz davasında verilen mahkûmiyet kararlarına ikna propagandası devam ediyor. Dün, “İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yönelik hakarete varan eleştiriler, hükümet ve iktidar partisi yetkililerini kızdırdı” ifadeleriyle AKP kurmaylarının “haklı” tepkilerini ele alan Zaman bugün de Balyoz davasında iyi hal indirimine gidilmeme nedeni olarak salonu terk eden avukatları gösterdi!

Zaman mahkemeden hızlı davranıp gerekçeli kararı da açıklar mı?
Zaman, “Baro'nun taktikleri yüzünden sanıklar iyi hâl indirimi alamadı” başlığıyla hazırladığı haberde henüz diğer sanıklar hakkında neden iyi hal verilmediğini açıklamayan mahkeme heyetinden hızlı davranmayı uygun buldu. Mahkeme heyetinin 325 sanıktan 296’sına indirim verilmemesini, “Avukatların duruşmalara katılmama taktiği sanıklara pahalıya mâl oldu” olarak açıklayan Zaman’ın mahkemeden önce gerekçeli kararı da açıklayıp açıklamayacağı henüz bilinmiyor.

Zaman: “Mahkeme Erdoğan’a uygun bir karar verdi”
Erdoğan’ın "Avukatların süreç içerisindeki tavırlarını görmezlikten gelemeyiz, kâh boykot ettiler, kâh bağırıp çağırdılar, hatta hâkimlere hakaretler de oldu. Bunlar çirkin şeylerdi” sözlerinden yola çıkarak, “Başbakan’ın da eleştirdiği avukatlar” olarak niteleyen Zaman mahkemenin Erdoğan’a uygun bir karar verdiği iddialarını da doğrulamış oldu.

“Saygısızlık etmeyen” avukatlara aferin!
Zaman’ın haberinde, bazı sanıklara iyi hal indiriminin “saygısızlık etmeyen” avukatlar sayesinde gerçekleştiği ifade edildi. Dava dosyasında yer alan suç iddiaları dışında duruşmada oluşacak her türlü suç unsurunun ancak başka bir yargılama konusu olabileceği hakkında fikir sahibi olmadığı görülen Zaman’ın diğer sanıklara iyi hal indirimi verilmeme nedenini “salonu terk eden avukatlar” olarak sunması gerçek dışı olarak kaldı. Zaman’ın gerçeklik aramadığı haberi mahkemenin verdiği karardan avukatların suçlu çıkarılmaya niyetlenildiğini gösteriyor.

Gelmeyen avukat “baş yaktı”, gelen avukat “duruşma bastı”
İyi hal verilen sanıkların avukatlarıyla, iyi hal verilmeyen sanıkların avukatları arasında karşılaştırma da yapılan haberde açıkça, “İstanbul Barosu'nun taktikleri doğrultusunda avukatları ile birlikte yargılamayı engellemek amacıyla çeşitli yollara başvurdukları için söz konusu sanıkların cezalarında indirimine gidilmedi” ifadeleri yer buldu. Avukatların taleplerinin somut gerekçeler belirtilmeden reddedilmesi, adil bir yargılamanın yapılmaması nedeniyle duruşmalara katılmama hakkına “Sanıkları baronun tavrı yaktı” ifadeleriyle saldıran Zaman hıncını alamamış olacak ki baro üyesi avukatlar için, “6 Nisan’da duruşma salonunu bastılar” ifadesini de kullandı.

Zaman daha kimleri hedef gösterecek?
Zaman’a göre duruşmaya katılmayan avukatlar sanıkların “başını yakarken”, duruşmaya katılan baro üyesi avukatlar da “salonu basmış” oldu. Avukatların salonda bulunup bulunmamasına bir türlü karar veremediği anlaşılan Zaman’ın mahkemeyi aklamak adına kararı avukatlardan sonra başka hangi nedenlere bağlayacağı ise henüz bilinmiyor.

(soL – Haber Merkezi)