Yeni Şafak Festival sansürünü böyle savundu

Havuz medyasından Yeni Şafak, “Bakur” filminin İstanbul Film Festivali programından çıkarılmasını “terör destekçilerinin maskesi bir kez daha düştü” diye savundu, sansürü yazan basına “ikiyüzlü özgürlükçüler” dedi.

Yeni Şafak, yönetmenliğini Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yaptığı “Bakur” adlı belgeselin İstanbul Film Festivali programına dahil edildikten sonra programdan çıkarılmasına yönelik tepkiler nedeniyle basını ve sansüre karşı çıkan sanatçıları hedef gösterdi.

Konuyu “Sansür değil skandal terör ittifakı” başlığıyla ele alan Yeni Şafak, “haberini” şu spotla duyurdu:

Terör destekçilerinin maskesi bir kez daha düştü. Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden DHKP-C’li teröristlere destek veren medya organlarına tepki devam ederken bir şok da beyazperdeden geldi. Sinemacılar 2012’de Tunceli Ovacık Savcısı Murat Uzun’un katledilmesi emrini veren PKK’lı teröristi bir belgeselle kahraman ilan etti.

'İKİYÜZLÜ ÖZGÜRLÜKÇÜLER'

İKSV’nin belgeseli “festivallerde gösterilecek filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu” gerekçesiyle programdan çıkarttığı aktaran Yeni Şafak, devamında basını ve sansüre tepki gösteren sanatçılara “ikiyüzlü özgürlükçüler” diyerek saldırdı.

Sansüre karşı çıkan sanatçı örgütlerinin listesine de yer veren Yeni Şafak, tepkiye ortak olan sanatçıların “filmi izlemediklerini” de öne sürdü.

Yeni Şafak, sansüre karşı çıkanların Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesine de destek verdiklerini iddia ederek, “Bakur filmine veren isimler oldukça tanıdık. Nuri Bilge Ceylan, Onur Ünlü gibi isimlerin yanı sıra Agos, Özgür Gündem ve Radikal gazetesi de filme destek veren yayınlarıyla dikkat çekti. Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Kiraz'ın şehit edildiği terör eyleminde teröristlere toz kondurmayarak bunun yerine hükümeti suçlayan gazeteciler Mirgün Cabas, Banu Güven ve akademisyen Koray Çalışkan ile Elif Ilgaz, Nebil Özgentürk gibi isimler de sosyal medyada PKK tanıtım filmine destek çıktı. Bakur filmine destek veren diğer kurumlar ise şöyle; İKSV, SİYAD, Siyah Bant, Yeni Film Dergisi, Altyazı Aylık Sinema Dergisi, Hangi Nisan Hakları Festivali, Pembe Hayat Kuir Fest, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği” diye devam etti.

SİYAD'A SALDIRI

Yeni Şafak Sinema Yazarları Derneği’ni (SİYAD) ise özel olarak karalamayı tercih ederek, “Dünya görüşü olarak aynı çizgide olmadıkları sinema yazarlarını üyeliğe kabul etmeyen SİYAD'ın baskı uyguladığı pek çok sinemacı var. Son olarak Antalya Altın Portakal Film Festivali'ndeki Gezi'yi anlatan bir filmle ilgili tartışmalar sırasında sağduyulu bir tavır takınan Alin Taşçiyan, kısa süre sonra dernek başkanlığından ayrılmak zorunda kalmıştı” dedi.