Yandaşlar Emevi Camii'nin yerini biliyorlar mı?

Dün Suriyeli çetelerle ordu arasında Halep'te yaşanan çatışmada ordunun şehirdeki Emevi Camii ve civarını ele geçirdiği iddia edildi. Ancak Anadolu Ajansı "askerler camiyi yaktı" iddiasını ortaya attı. Üstelik bu haberi veren "yandaş"lar, Halep yerine Şam'daki Emevi Camii'nin fotoğrafını kullandılar...

Dün Suriye'nin Halep kentinde silahlı çeteler ile Suriye ordusu arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Çetelerin yoğun kaybının "muhalif" kaynaklar tarafından da doğrulandığı çatışmanın önemli bir parçası da, tarihi Halep Emevi Camii ve civarının kontrol edilmesi için verilen savaştı.

Haberle ilgili kaynaklardan bir tanesi AFP. Ajansın bölgedeki muhabirinden alınan habere göre, ordu, bir gün önce caminin kontrolünü ele geçiren silahlı grupları bugün buradan çıkarttı. AFP'nin Şam mahreçli geçtiği haberde de, görgü tanıkları, silahlı gruplar Emevi Camii'nin içindeki ordu pozisyonlarına saldırınca caminin alev aldığını söylediler.

Bir başka kaynak, Lübnan'dan yayın yapan ve Saad Hariri'nin Hizbullah karşıtı Gelecek Hareketi'ne yakın bir çizgi izleyen Now Lebanon (NL). NL, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin de silahlı grupların camiden püskürtüldüğünü kabul ettiğini yazdı. NL'ye konuşan muhalifler, ordunun yaz ortasından bu yana camiyi mevzi olarak kullandığını, cami mevkisinin Eski Halep'i kontrol etmek için stratejik önemde olduğunu ve silahlı milislerin "camiye ateş açılmaması" şeklinde emir verdiklerini iddia etti.

Camiyi kim yaktı?
Ancak internet üzerindeki "muhalif" kaynaklarca, caminin ordu güçlerine bağlı askerlerce yakıldığı iddiası ortaya atıldı. Bu kaynaklardan bir tanesi de Anadolu Ajansı.

AA, "Şam Haber Ağı Medya sorumlusu" Muhammed eş-Şami'nin, "Esed güçlerinin Halep'te tarihi Emevi Camisi yanında kontrolü kaybedince kaçmak için tarihi camiyi ateşe verdiği" iddiasında bulunduğunu yazdı. Yine haberde, "Caminin içinde yangının büyüdüğünü ve Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerce söndürüldüğünü belirten El Şami, yangından dolayı caminin içinde büyük hasarın meydana geldiğini ileri sürdü." denildi.

"Esad güçleri cami yaktı" haberinin benzerleri bir dizi yabancı "muhalif" sitelerde de mevcut. Ancak ortada bir tuhaflık görülüyor: Cumartesi "muhaliflerin" elinde olan Emevi Camii, Pazar günü ordu tarafından ele geçiriliyor. Buna Suriye yönetimine hiç de sıcak bakmayan haber kaynakları şahitlik ediyorlar. Dahası, muhalifler de caminin kontrolünü kaybettiklerini kabul ediyorlar. Ancak Anadolu Ajansı, ordunun Halep Emevi Camisi'nin kontrolünü kaybedince, camiyi ateşe verdiğini iddia ediyor!

Üstelik Lübnan'dan yayın yapan bir başka basın organı Daily Star, AFP'ye dayandırdığı haberinde, Suriyeli muhaliflerin Emevi Camisi'ne 10 Ekim'de yaptıkları saldırıda caminin duvarlarının yine bu silahlı çeteler tarafından zarar gördüğüne dair iddiaları gündeme getirdi.

Now Lebanon'a konuşan muhalif kaynak, ordunun stratejik önemi nedeniyle Emevi Camii'ni üs olarak kullandığını iddia ediyordu. Bu durumda, ordunun ele geçirdiği bir mevziyi neden yaktığı sorusu ortada duruyor. Bu durumda ya AFP ve Suriyeli "muhalifler" yalan söylüyorlar, ya da Anadolu Ajansı "habercilik" fiyaskolarına bir yenisini daha ekledi.

Yandaşların Emevi Camii komedisi...
Bir taraftan bu "haberler" yayılırken, diğer taraftan AA'nın bu haberini alarak yayınlayan yandaş internet portalları da bir fiyaskoya imza attılar.

Halep'teki Emevi Camisi, "Cami el-Kebir", yani "Büyük Cami" olarak da biliniyor. 8. yüzyılda inşa edilmeye başlanan cami, Moğol akınları neticesinde yıkılıyor.

AA'nin haberini alan Timeturk ve Haber 7 gibi internet portalları ise, Google'a "Emevi Camii" ya da "Umayyad Mosque" yazıp ilk çıkan görseli kullandıkları için, Halep'teki Emevi Camisi yerine Şam'daki Emevi Camisi'nin görsellerini kullandılar.

Halep'te bulunan Emevi Camisi:

(soL - Dış Haberler)