Vatan’ın Wikileaks belgeleri yanıltıcı

Yandaş basın Wikileaks’le ilgili tam bir “işimize geleni koyalım” politikasıyla hareket ederken, Vatan gazetesinin verdiği “Wikileaks’te Türkiye’yle ilgili belgelerin tam metni” haberi ise oldukça yanıltıcı.

Vatan gazetesi, dün akşam saatlerinde “İşte Wikileaks’te yer alan tüm Türkiye belgeleri” başlığıyla bir haber yayınladı.

Ancak, haberin ilk sorunu, iddianın aksine Türkiye’yle ilgili tüm belgeleri içermiyor olması. Tek bir örnek vermek gerekirse, ilk gece açıklananlar arasında bulunan 5 Haziran 2005 tarihli ve 05ANKARA3199 kodlu, Hilmi Güler’in ABD’ye laf taşıdığı, Mehdi Eker’in kendinden önceki Tarım Bakanı Sami Güçlü’nün ayağını nasıl kaydırdığı gibi birçok önemli bilgi içeren belge Vatan’ın çevirisinde görünmüyor.

İkinci sorun, çevirinin dilinden kaynaklanıyor. Elbette her çeviride, hele ki tüm basın emekçilerinin var güçleriyle hızla Wikileaks belgeleriyle uğraştıkları bu günlerde yorum farkları, bazen hatalar olması doğal. Ancak Vatan’daki çeviride AKP içinden ABD’ye laf taşıyan kişilerin geçtiği cümlelerde ABD’lilerin belgelerde “bize söyledi”, “bize iletti” gibi ifadeler kullanmasına rağmen “bize” vurgusunun sık sık atlanması dikkat çekiyor.

Bir başka dikkat çeken nokta ise, diğer belgeler çevrilmiş olmasına rağmen orijinali çeviri yerine haber diliyle aktarılarak konmuş tek belge olan 20 Ocak 2004 tarihli ve 04ANKARA348 kodlu belgede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Tüpraş ihalesinden yüklü miktarda para aldığına dair ismi Xxxx olarak gizlenmiş kişinin aktardığı bilgiye yer verilmemiş olması.

(soL - Haber Merkezi)