Tutuklu Gazete çıktı

Tutuklu Gazete, 39 tutuklu ve hükümlü gazeteci kadrosu ve 1 konuk yazarıyla, 12 sayfa halinde, siyah-beyaz olarak çıktı.

Gazete, Sansüre Direniş’in 103’üncü yıldönümü olan 24 Temmuz Pazar günü Evrensel ve Birgün gazetelerinin ücretsiz eki olarak tüm Türkiye’de, Cumhuriyet gazetesinin ücretsiz eki olarak ise Ankara ve çevre illerde okuyucuyla buluşacak. Ayrıca Çanakkale Olay gazetesinin ücretsiz eki olarak da Çanakkale’de dağıtılacak.

Tutuklu Gazete, Ankara, İstanbul ve Çanakkale’deki matbaalarda toplam 44 bin 950 adet bastırıldı. Tutuklu Gazete, 20 bini Cumhuriyet, 12 bini Birgün, 10 bini Evrensel ve 750’si Çanakkale Olay gazeteleri tarafından olmak üzere toplam 42 bin 750 adet dağıtıldı.

Tutuklu Gazete’nin 500 adedi de TGC’nin Basın Özgürlüğü ödül törenine gelen konuklara dağıtılmak üzere 24 Temmuz akşamı Dolmabahçe Sarayı’nda hazır bulundurulacak.

Tutuklu Gazete, ayrıca cezaevlerindeki gazetecilere de gönderilecek.

“SANSÜRE DİRENİŞ” manşetiyle çıkan Tutuklu Gazete’nin ilk sayısında yazıları yayımlanan tutuklu ve hükümlü gazetecilerin adları şöyle:

Bedri Adanır, Nedim Şener, Müyesser Yıldız, Vedat Kurşun, Ahmet Şık, Deniz Yıldırım, Barış Pehlivan, Tuncay Özkan, Soner Yalçın, Füsun Erdoğan, Barış Terkoğlu, Suzan Zengin, Sedat Şenoğlu, Musa Kurt, Barış Açıkel, Ali Buluş, Miktat Algül, Mustafa Gök, Seyithan Akyüz, Faysal Tunç, Rohat Emekçi, Kaan Ünsal, Fazıl Duygun, Bayram Namaz, Mehmet Yeşiltepe, Hatice Duman, Halit Güdenoğlu, Ozan Kılınç, Cihan Gün, Murat İlhan, Baha Okar, Sait Çakır, Mehmet Karabaş, Sinan Aygül, Kadri Kaya, Erol Zavar, Hamdiye Çiftçi, Ahmet Birsin ve Kenan Karavil.

Tutuklu Gazete’nin ilk sayısında konuk yazar olarak Hicri İzgören’in de bir yazısı yer alıyor.

"Duyun onları... Seslerine kulak verin"
Gazetenin başyazısını Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi kaleme aldı. İpekçi gazetenin çıkış amacını şu satırlarla son verdiği yazıda okuyuculara anlattı:

Türkiye’de sansüre direnişin 103’üncü yıldönümünde gazeteciler bir ilke daha imza attılar. Zoru başardılar, büyük bir işbirliği ve dayanışmanın eseri olan Tutuklu Gazete’yi sansüre karşı bir kez daha direnerek yayımladılar.

Okuyucuda yaratacağı etkinin ve ortaya çıkacak beyin fırtınasının, tarihsel sonuçlar yaratması ve parlamentoyu yasal düzenlemeler yapmak üzere harekete geçirmesi en büyük beklentimiz elbette.

Bugün cezaevlerindeki meslektaşlarımız, sansüre karşı Tutuklu Gazete ile direniyorlar!

Her biri, susturulmak için konuldukları cezaevlerinden gönderdikleri yazılarla “halkla gerçekleri paylaşabilmenin” mutluluğunu yaşayarak direniyorlar!

Onlar, Sansüre Direniş’in 103’üncü yıldönümünde, bugün, hücrelerinin pencerelerinden gökyüzüne bakıyorlar…

Bedri Adanır’ın uçurduğu Tutuklu Gazete’yi arıyor gözleri…

Özgürlük türkülerini söylüyorlar hep bir ağızdan…

Duyun onları…

Seslerine kulak verin…

Onların umutlarına, acılarına, cesaretlerine, dayanma güçlerine ve onurlu direnişlerine ortak olun...