Türkiye Gazetesi’nden sermayeye: “Rejimi yıktık, haydi talana”

Türkiye Gazetesi’nden Salih Bilici bugünkü yazısında, “Arap Baharı” ile emperyalist dönüşümün gerçekleştiği Libya’da turizmden inşaat sektörüne sermaye için sunulan “fırsatlara” dikkat çekerken, Beni Velid halkının hükümet yanlısı İslamcılar tarafından katledilmesini ise ustaca manipüle ediyor.

Türkiye Gazetesi’nden Salih Bilici “Fırsatlar ülkesi: Libya” başlığı ile bugün yayınlanan yazısında, emperyalist müdahalelerle İslamcılara teslim edilen ülkenin zenginlik kaynaklarını ağzı sulanarak anlatırken, ülkede “para da çok yapılacak iş de çok” diyerek sermayeye “pastadan pay kapmayı kaçırmayın” mesajını veriyor.

Yazarın, Kaddafi yanlılarının çoğunlukta olduğu Beni Velid halkının hükümet yanlısı islamcı militanlar tarafından katledilmesini ise “aşiretler zaman zaman isyan ediyor” diyerek gizlemeye çalışması gözlerden kaçmıyor.

Bayramı İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Kurban ekibiyle birlikte Libya’da geçiren Bilici, “Ülkenin birkaç yıl içerisinde konutları, turistik merkezleri, alt yapı, üst yapı, yol, köprü, hava limanları, hastane ve eğitim projeleriyle bir cazibe merkezi olmasının” beklendiğine dikkat çekiyor.

“Herkes pastadan pay kapma yarışında”
NATO desteği ile Kaddafi’nin devrilmesinden sonra zenginlik kaynaklarını talan etmek için ülkenin başına iyice üşüşen ülkeler arasında Türkiye’nin geride kalmasından yakınan yazar şunları söylüyor:

NATO operasyonuna öncülük eden Fransa, ülkedeki büyük ihaleleri teker teker alıyor. İtalya ve İngiltere'de bu zenginlikten pay almak için yarış hâlinde. Türk inşaat firmaları, ülkede kendilerine yeni iş sahaların açılmasını beklemeye devam ederken Çinliler savaşta yarım bıraktıkları projeleri birer birer bitiriyor. Sahil kesimlerinde binlerce villa inşa eden Çinliler, Libya inşaat sektöründe en ön safta yerini alıyor.

Yazısında ülkenin yatırımcılar açısından bir cennet olduğunu anlatmaya çalışan yazar, “devrim sonrası dış borç sıfır” ve “kişi başına düşen milli gelir 13 bin dolar” dese de bu ekonomik göstergelerin Kaddafi devrilmeden önce açıklanan rakamlar olduğu biliniyor.

Beni Velid halkı katlediliyor ama…
Bilici yazısının son kısmını ise Kaddafi yanlıları için ayırmış. Trablus’a yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunan ve Kaddafi yanlıların çoğunlukta olduğu Beni Velid’de halkın hükümet tarafından katledilmesini, “Libya’nın başı Kaddafi yanlısı aşiretlerle dertte” diyerek çarpıtmaya çalışan Bilici sözlerine şöyle devam ediyor:

Bu aşiretler zenginlik ve refahın diğer aşiretlere kaymasını içlerine sindiremiyorlar. Kaddafi'nin memleketi Sirte ve Ben Velid'de toplanan bu aşiretler, zaman zaman isyan ediyor. En son geçtiğimiz günlerde Ben Velid'e düzenlenen askeri operasyonda Kaddafi'nin en küçük oğlu Hamis Kaddafi öldürüldü.

Oysa Beni Velid kenti, 20 günden fazla bir süre yeni rejimin İslamcı militanları tarafından kuşatma altına alındı. Görgü tanıkları yaptığı açıklamalarda, hükümet yanlısı militanların halkı aç ve susuz bıraktığı, kentteki elektrik ve doğal gazı kestiği ve bombalı saldırılarla aralarında çocuk ve kadınlarında da bulunduğu çok sayıda sivili katlettiğini aktarmıştı. Yine bazı tanıklar, hükümet yanlısı milislerin saldırılarda kimyasal silahlara başvurduğunu iddia etmişti.

Bununla birlikte, kente yönelik saldırıların nedeninin, Kaddafi’nin vahşice öldürüldüğü operasyonun sorumluları arasında gösterilen Omran Şaban’ın öldürülmesi olduğu ifade ediliyor.

(soL- Haber Merkezi)